6 °C Budapest
Happy couple using laptop, calculating domestic bills, mortgage or loan documents, smiling woman holding papers, family planning budget, managing household expenses, focused man filling form

Ilyen is rég történt a magyar bankokban: újra rákaptak az ügyfelek erre a sztárhitelre

2023. január 5. 13:02

Minimálisan ugyan, de több személyi kölcsönt vettek fel a magyarok 2022 novemberében, mint az azt megelőző hónapban. Az azonban egyelőre megjósolhatatlan, hogy csak stagnálási időszak kezdődik, vagy a fél éves zuhanás után végre elindul felfelé a hitelezésnek ez a szegmense. Benéztünk az adatok mögé, és megpróbáljuk kitalálni, mi következhet most.

Fél év után megállt a szabadesés a személyi kölcsönök piacán, és még egy minimális növekedést is elkönyvelhetett a szektor tavaly novemberben - ez derült ki a jegybank kedden közzétett összesítéséből. Rá is fér a hitelpiacra a minimális növekedés, a lakáshitelek ugyanis borzalmasan teljesítettek, és annak ellenére, hogy novemberben még semmit nem lehetett tudni a babaváró hitel 2023-as sorsáról, ott is elmaradt a roham - bár igaz, hogy ez a hiteltípus 4 milliárddal többet jegyeztek újonnan, mint októberben. Folytatódni látszik tehát a magyarok óvatossága a hitelek körül, a hurráoptimizmus azonban kevésbé lehet még indokolt - az egyre jobban elszálló kamatok megállíthatatlannak látszanak, és remény sem nagyon látszik a visszarendeződésre. Megnéztük a számokat, és megpróbáljuk kielemezni, mi következhet most.

Stagnál vagy növekedni kezd?

2022 novemberében a magyarok összesen 32,93 milliárd forint új személyi kölcsönt vettek fel. Ez az érték 0,4 milliárddal magasabb az októberinél, vagyis fél év után először végre megállt a zuhanás: a május végi 54 milliárdról októberre 32 és fél milliárdnyi új jegyzést realizálhatott a szektor, ami 37 százalékos csökkenést jelent.

Érdekesség, hogy most még azt sem mondhatjuk, hogy "régen minden jobb volt". Mind az előző novemberben, mind 2022 januárjában is körülbelül ekkora értékű volt a jegyzés, vagyis jól behatárolható, hogy a magyarok a száguldó infláció, illetve a rezsiemelés nyári bejelentése után sokkal jobban átgondolták, szükségük van-e újabb hitelre.

Megindulunk felfelé?

Ám nem csak a személyi kölcsönök büszkélkedhetnek novembert vizsgálva egy kis plusszal, hanem a babaváró hitel is. Bár a komoly roham elmaradt, az egyre fokozódó bizonytalanság, úgy tűnik, lassan ráébresztette a babát tervező magyarokat arra, hogy addig lenne érdemes felvenni ezt a kedvezményes kölcsönt, amíg biztosan van. Valószínűsíthető, hogy a decemberi számok ennél is kedvezőbb képet mutatnak majd.

A lakáshitelek piacán azonban megállíthatatlannak látszik a zuhanás, amire az lehet a magyarázat, hogy bár a kamatok és a teljes hiteldíj-mutatók jóval alacsonyabbak a személyi kölcsönnél megszokottnál, összegszerűen jóval többet is kell felvenni, így a törlesztőrészletek is jóval magasabbak, mint a személyi kölcsönök bizonyos eseteinél. A lakáspiacot érintő súlyos hitelválságról tegnap írtunk részletesen, ezt a cikket itt tudod újra elolvasni:

Nincs megállás a kamatemelkedésben

És mint az elmúlt hónapokban mindig, most is elérkeztünk a fő okhoz, ami magyarázatot adhat a hitelpiac brutális visszaesésére 2022-ben, ez pedig nem más, mint a kamatok megállíthatatlannak tűnő emelkedése. Érdekes megfigyelni - mint a lenti grafikonon is ábrázoltuk - hogy bár a lakáscélú hitelek átlagkamata jóval alacsonyabb a személyi kölcsönöknél megszokott értékeknél, a lakáshitelek brutális zuhanásban vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De beütött a drágulás a személyi kölcsönöknél is, egy hónap alatt a magánszemélyeknek adott banki átlagkamat másfél százalékot emelkedett, így jelenleg 19,15%-on áll. Amint pedig mindjárt látni is fogjuk, ez brutális hatással van még a legjobb hitelajánlatokra is.

Másfélszeres visszafizetés

Ismét megnéztük és összehasonlítottuk a piacon elérhető legjobb személyi hitel-ajánlatokat, és ezzel kapcsolatban sincsenek jó híreink. A példánkban most is 3 millió forintot "veszünk fel" öt éves futamidőre, feltételezve, hogy van legalább egy éves munkaviszonyunk és 300 ezer forint nettó jövedelmünk havonta. Amint pedig a táblázatban is szemléltetjük: az elszálló kamatok nem csak brutális törlesztőrészleteket, hanem súlyos banki kamatokat is eredményez.

A legjobb ajánlat esetében sem áll már meg a havi törlesztő 69 ezer forint alatt, a legdrágábbnál pedig már a 83 ezret is meghaladja. Ennek ismeretében valóságos csoda, hogy minimálisan emelkedni tudtak a személyi kölcsönök új szerződései, főleg, ha eszünkbe jut, hogy egy 300 ezres nettó jövedelem esetén már a legjobb ajánlat havi törlesztője is csaknem a negyedét viszi el a fizetésünknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem