1 °C Budapest
Full length of businesswoman discussing with customers at empty home. Female Real Estate Agent is standing with man and woman by window. They are at new apartment.

Menekülnek a használt lakásokból a magyarok: őrült zuhanás a bankokban, mi lesz ennek a vége?

2023. január 4. 12:56

Majdnem történelmi mélypontra süllyedt a lakáshitelezés novemberben, több mint 20 százalékot zuhant az új szerződések összege. A kamatok tovább vágtatnak, egyelőre remény sincs a javulásra. Megmutatjuk, mi vezetett idáig, mik a kilátások 2023-ra, illetve a friss ajánlatokat is összehasonlítjuk.

Csaknem hat éve nem történt meg az a lakáshiteleknél, ami novemberben igen: 2017 áprilisa óta először ment 50 milliárd alá a lakáscélú hitelek új szerződéseinek összege. Az MNB legfrissebb, ma kiadott jelentéséből az is kiderül, hogy a kamatok még mindig növekednek, és egyelőre remény sincs arra, hogy a lakáshitelezés visszatérjen a normális kerékvágásba. Újra megnéztük a számokat, és megpróbáljuk kitalálni, hogy mi következhet most.

Majdnem megfeleződtek az új szerződések

2022 novemberében 49,46 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel a magyarok, ami tízmilliárddal kevesebb az októberi értéknél, tehát több mint 20 százalékos zuhanást könyvelhetett el ez a hiteltípus. Ennyire rossz eredményt utoljára csaknem hat esztendeje, 2017 áprilisában jegyezhettünk fel, akkor 43,61 milliárd volt a jegyzés, és még a covid-járvány okozta gazdasági mikroválságban sem volt ilyen alacsonyan ez az érték.

Természetesen a magas kamatok még mindig a fő okai annak, hogy a magyarok ennyire kevés lakáscélú hitelt vesznek fel. Nagyon úgy tűnik, hogy 2022 utolsó negyedévére a rezsiemelés és a folyamatosan száguldó infláció is olyan mértékben gyűrűzött be a háztartásokba, hogy a hitelfelvételt akár évekkel is elodázhatják a családok. Ezt erősíti, hogy augusztus, vagyis a rezsiemelés bejövetele óta csökken az új jegyzések összege észrevehető módon. Abban a hónapban - mint a fenti grafikonon is szemléltettük -

96 milliárd volt az új szerződések összege, innen jutottunk el a mostani 49 milliárdig, vagyis mindössze négy hónap alatt csaknem megfeleződött az érték.

Elengedtük a felújítási hiteleket

Ha a felhasználás célja szerinti bontást nézzük, ott is találhatunk egy jelentős visszaesést. Megnéztük a novemberi hónapokat 2019 óta, és itt az látszik, hogy bár még mindig a használt lakásokra vesszük fel leginkább a lakáscélú hiteleket, ez is brutálisat zuhant: egy év alatt 50 százalék feletti a csökkenés ebben a szegmensben.

Valamennyire megnyugtató lehet, hogy az új lakásokra, illetve felújításra és korszerűsítésre felvett hiteleknél jóval kisebb a zuhanás, de ezek az értékek sem az igaziak. Utóbbinál magyarázat lehet, hogy az emberek lassan elengedték a felújítási hiteleket, és ha rá is szorulnak ilyesmire, inkább más forrásból igyekeznek megoldani.

Brutális kamatok

Elérkeztünk a valódi magyarázathoz, vagyis ahhoz, miért zuhan folyamatosan a lakáscélú hitelek jegyzése. A válasz természetesen a kamatokban keresendő: a ha a lenti grafikont megnézzük, akkor jól látszik, hogy a lakáscélú hitelek esetében újra emelkedést tapasztalhattunk, ismét több, mint egy teljes százalékkal nőtt az átlagkamat az egy éven túl fixált kamat esetén. Felújításra és korszerűsítésre felvett hitel esetén pedig még durvább a helyzet, itt két százalékos kamatemelkedéssel kell számolni.

Néhány hónapja még bízhattunk abban, hogy a kamatok már nem emelkednek tovább, a reményeket azonban szertefoszlatni látszik, hogy a jegybank kimondottan pesszimistán látja 2023-at. Az éves infláció akár 17 százalékos is lehet, a terv pedig az, hogy év végére lesz csak egy számjegyű a havi áremelkedés, maga a csökkenés pedig biztosan nem indulhat meg az év közepe előtt. Egyelőre tehát nem érdemes a kamatcsökkenésre játszani, bár a jegybank korábban megígérte, hogy az alapkamat-emelések már befejeződtek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mikor megy le a törlesztő?

Fontos megnézni azt is, hogy a törlesztőrészletek nagyságát is alapjaiban meghatározó BIRS-mutatók csökkentek: az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9 és 2,3 százalékkal csökkent ahhoz képest, amennyi október végén volt. A Pénzcentrum még december közepén arra volt kíváncsi, vajon elmozdulhat-e végre a több hónapos holtpontról a lakáshitelek jegyzése, illetve arra, miért lesz könnyebb a magyaroknak azzal, hogy lejjebb ment ez az érték.

A 10 évre fixált BIRS valóban csökkent az elmúlt hetekben, de fontos megjegyezni, hogy a mostani érték még mindig nem a legkedvezőbb. Az utóbbi hetekben-hónapokban amúgy is jellemző erre az értékre, hogy oda-vissza megy, vagyis emelkedés után kis konszolidációt tapasztalunk, de összességében persze a folyamatos emelkedés volt jellemző. Jelen pillanatban ötven százalékos esély van arra, hogy vissza fog szökni a magasba, de ehhez sok tényezőnek kell megtörténnie

- mondta akkor lapunknak Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője.

Dupla visszafizetés

Végezetül pedig nézzük meg a bankok ajánlatait, ahogy minden hónapban megtesszük. Immár eljutottunk oda, hogy egy tízmilliós felvett hitelösszegnél a dupláját kell visszafizetni a legjobb ajánlat esetén is: augusztus körül, mikor a zuhanás elindult, ez az érték még alig volt másfélszeres.

De törlesztőt sem találunk már erre az összegre 85 ezer forint alatt: mint korábban is többször írtuk, nem csoda a kamatokat és főleg a törlesztőket nézve, hogy ekkorát zuhan a lakáshitelezés. A begyűrűző energiaválság és a folyamatos drágulás mellett a magyaroknak most nem a lakáshitel felvétele a fő prioritás, különösen, ha egy havi törlesztő akár a család jövedelmének ötödét is elviheti havonta - ha a példáunkban szereplő 400 ezres havi jövedelmet vesszük alapul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?