Close up spouses calculating family budget paying utility bills online using laptop, check loan payments, counting expenses. Economy, save money, finances management and planning, paperwork concept

Na ne! Módosíthatják egy fix kamatozású kölcsön kamatát a háború miatt?

2022. március 28. 14:04

A jelenlegi helyzetben nagy a bizonytalanság a gazdaságban, ez az érzés pedig átragadt a hiteladósokra is. Sokan tartanak attól, hogy kölcsönük kamatán a pénzintézetek a rendkívüli körülmények miatt módosítani fognak. De megtehetik ezt egyáltalán a bankok? A Bankmonitor szakértői körüljárták a kérdést.

A haza pénzpiaci hozamok folyamatosan emelkednek - ez köszönhető a magas inflációnak, a szomszédban dúló háborúnak és a nagy bizonytalanságnak -, az emelkedő hozamok pedig kifejtik a hatásukat a hitelpiacra is. Egyre magasabb kamat mellett lehet lakáshitelt igényelni. Egy évvel ezelőtt a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt még 3 százalékos kamat mellett igényelhettük, ma egy hasonló kölcsönt 5 százalék körüli THM értéken találhatjuk meg a piacon.

A meglévő, változó kamatozású lakáshitelek kamata is megugrott az elmúlt hónapokban. (Ezen hitelek kamatára ugyanis a BUBOR mutató értékének változása közvetlenül hat.) Jelenleg 470 ezer családot - ennyien rendelkeznek változó kamatozású lakáshitellel - csak a kamatstop véd a törlesztőrészletek érdemi emelkedésétől. Azonban a kamatrögzítés június végével lejár, vagyis az érintett hitelek törlesztőrészlete már júliusban jelentősen megemelkedhet.

Más a helyzet a fix kamatozású, vagy hosszú kamatperiódusú kölcsönökkel, ezek kamatát ugyanis nem, vagy csak kamatfordulókor változtathatja meg a bank egyoldalúan.

A háború miatt drágulthat egy fix kamatozású lakáshitel?

A 2009. évi CLXII. törvény "a fogyasztóknak nyújtott hitelről" az alábbiakat tartalmazza a pénzintézetek egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségéről: „A fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelszerződésben megállapított hitelkamat, kamatfelár, költség és díj módosítható egyoldalúan, feltéve hogy e törvény ezt lehetővé teszi, és a felek ezt a szerződésben kifejezetten kikötötték. Egyéb feltétel, ideértve az egyoldalú módosításra vonatkozó kikötést is, egyoldalúan, a fogyasztó számára hátrányosan nem módosítható.

Vagyis a bankok módosíthatnak egyoldalúan a hitelkamatokon is, ezt azonban csak a szerződésben rögzített feltételek, kikötések mentén tehetik meg. Ha egy szerződésben az szerepel, hogy a kölcsön kamata futamidő végéig fix, akkor a banknak nem áll módjában a kamatot egyoldalúan változtatni, sőt magán a feltételen sem módosíthat. Vagyis nem dönthet úgy, hogy a jövőben a kölcsön nem fix kamatozású lesz, hanem mondjuk 5 éves kamatperiódusú (a kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a pénzintézet a kölcsön kamatát egyoldalúan nem változtathatja meg).

Elképzelhető, hogy a jogszabályi környezetet megváltoztatják, de erre azért igen kicsi az esély. Az elmúlt évek változtatásai is inkább a hiteligénylők érdekeit védték: szabályozták a kamatváltozás lehetőségét, a jövedelem és ingatlan terhelhetőségét korlátozták - ez utóbbit szokás adósságfék szabályoknak nevezni -, egy ezzel ellentétes irányú visszamenőleges szabályváltoztatás nagyon meglepő lenne.

A kamatperióduson belül is változhat a kamat, de ez nem lehet a bank egyoldalú döntése

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kamatperióduson belül nem módosulhat a kölcsön kamata. Erre a Bankmonitor szakértői most két példát is bemutatnak.

Elveszíthetjük a kamatkedvezményt

A legtöbb pénzintézet bizonyos feltételek teljesülése esetén kedvezményt biztosít: ez számos esetben kamatkedvezményt jelent, mely a normál kamatból kerül levonásra. A hitelfelvétel feltételeinek vizsgálata során az adósnak nem csak az alap előírásokat kell megismernie, fontos lehet számára az is, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni a kedvezmény elnyeréséhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ilyen elvárás lehet például meghatározott havi összeg jóváírása a kölcsönhöz kapcsolódó bankszámlára. Ha ezt nem teljesíti az igénylő, akkor elveszítheti a kedvezőbb kamatot. Vagyis megemelkedhet a hitel kamata, viszont ez nem minősül egyoldalú banki módosításnak, hiszen a hitelszerződésben szerepel, hogy milyen negatív hatása van annak, ha az akciós feltételek nem teljesülnek.

Egyes esetekben a kedvezményt végleg elveszítheti az adós, de vannak olyan konstrukciók is, ahol ez a változás csak átmeneti: ha újra teljesülnek az elvárások, akkor az adós visszakapja a kamatkedvezményt. Fontos, hogy fogyasztóbarát lakáshitel, vagy fogyasztóbarát személyi hitel esetében csak a második megoldás lehetséges, vagyis a kedvezményt nem lehet véglegesen elveszíteni.

Ha aláírunk egy szerződésmódosítást, akkor elfogadtuk a benne lévő változtatásokat

Előfordulhat, hogy az adós szeretne változtatni a hitel valamely alap paraméterén, például a futamidőn. Ehhez egy szerződésmódosítást szükséges kötni, amelyet mindkét fél - vagyis az adós és a bank is - aláír. Elképzelhető azonban, hogy a pénzintézet úgy dönt, hogy az adós által kért változtatás miatt a kamatokon is módosítana.

Ez jellemzően a futamidő kitolása, hosszabbítása esetén szokott felmerülni. Valamilyen szinten érthető is a banki igény, hiszen mondjuk teljesen más feltételekkel ad a pénzintézet fix kamatot 10 évre, mint 20 évre. Ha egy meglévő, fix kamatozású kölcsönnél futamidőt szeretne az ügyfél változtatni, akkor az érthető módon a kamat módosítását is eredményezheti.

Fontos tudni, hogy ez a változás nem egyoldalú kamatmódosítás, hiszen a változásról készül egy szerződésmódosítás, melyet az adós is aláír, amellyel az abban foglaltakat elfogadhatja. Természetesen dönthet úgy, hogy nem írja alá a dokumentumot, ez azonban azt is jelenti, hogy az általa kért változtatások sem lépnek életbe. (A pénzintézetek nem szoktak hozzányúlni egy sima szerződésmódosításnál a kamatszinthez, viszont fix kamatozású konstrukció esetén a futamidő módosítása ezt a lépést egyes esetekben indokolttá teheti.)

Összegzés

Jelenleg a lakosság jelentős része már kiszámítható, legalább 10 éves kamatperiódusú kölcsönt választ. (Az MNB kimutatása alapján 2021. utolsó negyedévében az új lakáshitelek 77,4 százaléka volt legalább 10 évig fix kamatozású.) Ezen adósoknak tehát nem kell aggódnia még a jelenlegi helyzetben sem, a hazai jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a bankok számára a kamatok egyoldalú módosítását.

Ugyanakkor az emelkedő pénzpiaci hozamok miatt az új kölcsönök egyre drágábbak, vagyis a hiteligénylés előtt állóknak érdemes sietniük. Na persze fontos, hogy jelen bizonytalan gazdasági helyzetben mindenki alaposan gondolja át a nagyobb pénzügyi döntéseit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?