13 °C Budapest
Close up spouses calculating family budget paying utility bills online using laptop, check loan payments, counting expenses. Economy, save money, finances management and planning, paperwork concept

Na ne! Módosíthatják egy fix kamatozású kölcsön kamatát a háború miatt?

2022. március 28. 14:04

A jelenlegi helyzetben nagy a bizonytalanság a gazdaságban, ez az érzés pedig átragadt a hiteladósokra is. Sokan tartanak attól, hogy kölcsönük kamatán a pénzintézetek a rendkívüli körülmények miatt módosítani fognak. De megtehetik ezt egyáltalán a bankok? A Bankmonitor szakértői körüljárták a kérdést.

A haza pénzpiaci hozamok folyamatosan emelkednek - ez köszönhető a magas inflációnak, a szomszédban dúló háborúnak és a nagy bizonytalanságnak -, az emelkedő hozamok pedig kifejtik a hatásukat a hitelpiacra is. Egyre magasabb kamat mellett lehet lakáshitelt igényelni. Egy évvel ezelőtt a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt még 3 százalékos kamat mellett igényelhettük, ma egy hasonló kölcsönt 5 százalék körüli THM értéken találhatjuk meg a piacon.

A meglévő, változó kamatozású lakáshitelek kamata is megugrott az elmúlt hónapokban. (Ezen hitelek kamatára ugyanis a BUBOR mutató értékének változása közvetlenül hat.) Jelenleg 470 ezer családot - ennyien rendelkeznek változó kamatozású lakáshitellel - csak a kamatstop véd a törlesztőrészletek érdemi emelkedésétől. Azonban a kamatrögzítés június végével lejár, vagyis az érintett hitelek törlesztőrészlete már júliusban jelentősen megemelkedhet.

Más a helyzet a fix kamatozású, vagy hosszú kamatperiódusú kölcsönökkel, ezek kamatát ugyanis nem, vagy csak kamatfordulókor változtathatja meg a bank egyoldalúan.

A háború miatt drágulthat egy fix kamatozású lakáshitel?

A 2009. évi CLXII. törvény "a fogyasztóknak nyújtott hitelről" az alábbiakat tartalmazza a pénzintézetek egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségéről: „A fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelszerződésben megállapított hitelkamat, kamatfelár, költség és díj módosítható egyoldalúan, feltéve hogy e törvény ezt lehetővé teszi, és a felek ezt a szerződésben kifejezetten kikötötték. Egyéb feltétel, ideértve az egyoldalú módosításra vonatkozó kikötést is, egyoldalúan, a fogyasztó számára hátrányosan nem módosítható.

Vagyis a bankok módosíthatnak egyoldalúan a hitelkamatokon is, ezt azonban csak a szerződésben rögzített feltételek, kikötések mentén tehetik meg. Ha egy szerződésben az szerepel, hogy a kölcsön kamata futamidő végéig fix, akkor a banknak nem áll módjában a kamatot egyoldalúan változtatni, sőt magán a feltételen sem módosíthat. Vagyis nem dönthet úgy, hogy a jövőben a kölcsön nem fix kamatozású lesz, hanem mondjuk 5 éves kamatperiódusú (a kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a pénzintézet a kölcsön kamatát egyoldalúan nem változtathatja meg).

Elképzelhető, hogy a jogszabályi környezetet megváltoztatják, de erre azért igen kicsi az esély. Az elmúlt évek változtatásai is inkább a hiteligénylők érdekeit védték: szabályozták a kamatváltozás lehetőségét, a jövedelem és ingatlan terhelhetőségét korlátozták - ez utóbbit szokás adósságfék szabályoknak nevezni -, egy ezzel ellentétes irányú visszamenőleges szabályváltoztatás nagyon meglepő lenne.

A kamatperióduson belül is változhat a kamat, de ez nem lehet a bank egyoldalú döntése

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kamatperióduson belül nem módosulhat a kölcsön kamata. Erre a Bankmonitor szakértői most két példát is bemutatnak.

Elveszíthetjük a kamatkedvezményt

A legtöbb pénzintézet bizonyos feltételek teljesülése esetén kedvezményt biztosít: ez számos esetben kamatkedvezményt jelent, mely a normál kamatból kerül levonásra. A hitelfelvétel feltételeinek vizsgálata során az adósnak nem csak az alap előírásokat kell megismernie, fontos lehet számára az is, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni a kedvezmény elnyeréséhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ilyen elvárás lehet például meghatározott havi összeg jóváírása a kölcsönhöz kapcsolódó bankszámlára. Ha ezt nem teljesíti az igénylő, akkor elveszítheti a kedvezőbb kamatot. Vagyis megemelkedhet a hitel kamata, viszont ez nem minősül egyoldalú banki módosításnak, hiszen a hitelszerződésben szerepel, hogy milyen negatív hatása van annak, ha az akciós feltételek nem teljesülnek.

Egyes esetekben a kedvezményt végleg elveszítheti az adós, de vannak olyan konstrukciók is, ahol ez a változás csak átmeneti: ha újra teljesülnek az elvárások, akkor az adós visszakapja a kamatkedvezményt. Fontos, hogy fogyasztóbarát lakáshitel, vagy fogyasztóbarát személyi hitel esetében csak a második megoldás lehetséges, vagyis a kedvezményt nem lehet véglegesen elveszíteni.

Ha aláírunk egy szerződésmódosítást, akkor elfogadtuk a benne lévő változtatásokat

Előfordulhat, hogy az adós szeretne változtatni a hitel valamely alap paraméterén, például a futamidőn. Ehhez egy szerződésmódosítást szükséges kötni, amelyet mindkét fél - vagyis az adós és a bank is - aláír. Elképzelhető azonban, hogy a pénzintézet úgy dönt, hogy az adós által kért változtatás miatt a kamatokon is módosítana.

Ez jellemzően a futamidő kitolása, hosszabbítása esetén szokott felmerülni. Valamilyen szinten érthető is a banki igény, hiszen mondjuk teljesen más feltételekkel ad a pénzintézet fix kamatot 10 évre, mint 20 évre. Ha egy meglévő, fix kamatozású kölcsönnél futamidőt szeretne az ügyfél változtatni, akkor az érthető módon a kamat módosítását is eredményezheti.

Fontos tudni, hogy ez a változás nem egyoldalú kamatmódosítás, hiszen a változásról készül egy szerződésmódosítás, melyet az adós is aláír, amellyel az abban foglaltakat elfogadhatja. Természetesen dönthet úgy, hogy nem írja alá a dokumentumot, ez azonban azt is jelenti, hogy az általa kért változtatások sem lépnek életbe. (A pénzintézetek nem szoktak hozzányúlni egy sima szerződésmódosításnál a kamatszinthez, viszont fix kamatozású konstrukció esetén a futamidő módosítása ezt a lépést egyes esetekben indokolttá teheti.)

Összegzés

Jelenleg a lakosság jelentős része már kiszámítható, legalább 10 éves kamatperiódusú kölcsönt választ. (Az MNB kimutatása alapján 2021. utolsó negyedévében az új lakáshitelek 77,4 százaléka volt legalább 10 évig fix kamatozású.) Ezen adósoknak tehát nem kell aggódnia még a jelenlegi helyzetben sem, a hazai jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a bankok számára a kamatok egyoldalú módosítását.

Ugyanakkor az emelkedő pénzpiaci hozamok miatt az új kölcsönök egyre drágábbak, vagyis a hiteligénylés előtt állóknak érdemes sietniük. Na persze fontos, hogy jelen bizonytalan gazdasági helyzetben mindenki alaposan gondolja át a nagyobb pénzügyi döntéseit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem