7 °C Budapest
Young brunette curly female reading her bill papers, looking stressed

Anyagi csődbe dönthet, ha így veszel fel hitelt: mutatjuk, hogy kerülheted el az adósságcsapdát

2022. január 21. 14:29

Egy kölcsön hatalmas lökést adhat terveink és álmaink megvalósításához, de ugyanilyen könnyen adósságspirálba, akár teljes gazdasági csődbe lökhet minket. A kulcs a hitelek okos felhasználásához a hasznos és értelmetlen hitelek közötti különbség felisemérése, és a szükséges kölcsönösszegek tudatos felmérése. Ezek persze mind egyénenként változóak, függnek megtakarításaink összegétől, jelenlegi keresetünktől és persze a magunk elé kitűzött céloktól is. A Pénzcentrum most megmutatja, hogyan kezelheted úgy hiteleid, hogy azok valóban hasznodra legyenek és a lehető legkisebb eséllyel bukd be őket. Sőt arra is próbálunk rávilágítani, hogy ismerheted fel, ha túl sok, vagy túl nagyösszegű kölcsönt igényelnél, és hogyan előzheted meg, hogy emiatt pénzügyi krízisbe kerülj.

Hitelekről és tartozásról beszélni már csak ezért sem könnyű, mert az emberek hozzáállásában is drasztikusak a különbségek a kölcsönből finanszírozott dolgokkal kapcsolatban. Egyesek teljes egészében elutasítják a hiteleket, különösen a devizahitel botrány óta, ami miatt miatt magyarok százezreinek élete ment tönkre, és még sokan még ma is nyögik jellemzően 2004 és 2010 között felvett hiteleik következményeit (és törlesztőit).

Mások több kategóriára osztják a hiteleket, itt jön a képbe a "hasznos" és a "haszontalan" hitelek megkülönböztetése.  Az így gondolkozók többségének szemében egy diákhitel, vagy egy lakáshitel például elfogadható kompromisszum. Ellenben hitelkártyát már nem váltanának ki és még az autót, vagy még annál kisebb értékű dolgokat sem vennének hitelből A harmadik csoportba azok tartoznak, akik képesek mindent hitelekből finanszírozni. Ők úgy érzik, amíg törleszteni tudják kölcsöneiket, mindegy, hogy saját pénzből, vagy adósságot halmozva költekeznek vagy beruháznak.

Az ökölszabály ezzel szemben az kéne legyen, hogy akkor veszünk fel hitelt, ha:

  • biztosak vagyunk benne, hogy könnyebbé teszi valamilyen célunk megvalósítását;
  • van stabil keresetünk, vagy elegendő megtakarításunk, hogy fizetni tudjuk a törlesztőket (államilag támogatott hitelek esetén a feltételek esetleges nem teljesülése esetén visszafizetendő összeget);
  • valóban teljesíteni tudjuk az igényléshez támasztott feltételeket.

A "jó" hitelek

Ha jól választunk ingatlant, akkor ahogy egy lakás vásárlása után a hiteleinket törlesztjük nem csak adósságunk csökken, de új otthonunk értéke is folyamatosan nő. A lakáskölcsön többek között ezért tekinthető "jó" hitelnek, hisz a kölcsönvett pénzt nem elköltjük, hanem vagyont építünk belőle. Ha pedig egy kedvező kölcsönből jó áron sikerül ingatlant vásárolnunk, annak értéke idővel meghaladhatja a hitel árát is. Persze kockázat itt is van, például ha rossz helyen vásárolunk lakást és az évek óta rebesgetett módon kipukkan az "ingatlanlufi", akkor egy ilyen kölcsönnel lehet az egyik legnagyobbat bukni, de most nézzük csak az általánosságokat.

Egy másik jó példa a "jó" kölcsönökre hazánkban a diákhitel. A Diákhitel Plusz ugyanis szabad felhasználású és kamatmentes. De a szabad felhasználású Diákhitel1 is nagyon kedvező, 1,99 % kamatozású és már havonta 150.000,- forintig igényelhető.

Az elsődleges oka, amiért "hasznos" hitelnek hívhatjuk azonban nem is ez. Hanem, mivel tanulmányainkra költjük, a lakáshitelhez hasonlóan jó esetben anyagilag is többet nyerünk vele, mint amennyibe a hitel kerül, hiszen a jövőben az ebből szerzett diplománkkal könnyen bejuthatunk egy jobban fizető munkahelyre.

Ilyen kölcsönnel csak akkor élj, ha szükséges

A kölcsönökre való hagyatkozás általában akkor válik problémássá, ha más pénzügyi céljaink rovására megy. Ilyen eset az, ha a hitelek "közelsége" miatt nem foglalkozunk a vagyongyarapítással, vagy az időskorunkra való takarékoskodással. A legrosszabb pedig az az eset, mikor már olyan dolgokat kezdünk el hitelből finanszírozni, amiket tudatos spórolással is ugyanúgy megengedhetnénk magunknak.

Ezért fontos, még a lakáskölcsönhöz, vagy a diákhitelhez hasonló "hasznos" hitelek esetében is, hogy mérlegeljük, mekkora jelenlegi és/vagy jövőbeni jövedelmünk, és hogy elég "biztosítékot" tudunk-e belőle félretenni a kölcsönből finanszírozott melletti egyéb pénzügyi céljainkra, ne adj Isten a hitel bedőlése esetére. De hogy mik is a leggyakrabban "rossz", vagy "haszontalan" hitelek?

Persze előfordulhat, hogy például elromlik a mosógépünk és csak hitelből tudjuk cserélni, de csak azért, mert szeretnénk a legújabb 4K-s TV-t, vagy okostelefont, nem feltétlenül érdemes adósságba  vernünk magunkat. Alapvetően tehát az olyan hiteleket érdemes csak létszükség esetén igényelni, amik nem hagynak valamilyen vagyont a zsebünkben.

Ebből a szempontból pedig talán a legnagyobb veszélyt egy magasabb költségű hitelkártya rejti magában. Azzal ugyanis, ha meggondolatlanul veszünk egy több százezer forintos televíziót, vagy számítógépet, annak, ha csak hónapok, netalán évek alatt fizetjük vissza a kölcsönt, akár az eredeti szám két-háromszorosával is számolhatunk.

Egy hitelspirálnak, vagy a teljes anyagi csődnek viszont komoly előjelei vannak.

5 jel, hogy túl sok hiteled van

Annak, hogy túlságosan eladósítottad magad és ideje lenne ez ellen tenni valamit, számos jele van. Ezekből most elmagyarázzuk az öt legfontosabbat.

1. Nem tudod követni, pontosan mennyi a tartozásod

Ha már nem tudod követni hány, vagy mekkora összegű hiteled van, valami nagyon félresiklott az életeben anyagi téren. A pénzügyeidre való tiszta rálátás és a vagyonod és kölcsöneid nyomon követése a pénzügyi tudatosság és anyagi helyzeted rendezésének alapköve. Első lépésként jó ötlet lehet csinálni egy Excel fájlt, amiben vezeted minden bevételed és tartozásod, vagy letölteni egy erre a célra fejlesztett appot, például valamelyik pénzintézet oldaláról.

2. Van hitelkártyád, de alig használod

Ha használsz hitelkártyát, de alig költesz a keretedből, jó eséllyel felesleges hitelt vettél a nyakadba. Egyrészt hogyha a keretből csak annyit fogyasztasz, amennyit valószínűleg hitel nélkül is ki tudnál gazdálkodni, feleslegesen adósítod el magad. Ezen felül a birtoklásának és a használatnak is vannak költségei. Ezek lehetnek állandó díjtételek, mint például a kártya éves díja, és egyéb eseti díjak, de jó részük nem függ attól, mennyit használod a kártyádat.

3. Hitelkeret túllépés

Szintén a hitelkártya tulajdonosokat érintő probléma. Amennyiben kártyáddal  az engedélyezett hitelkeretednél többet költesz, büntetődíjat kell fizetned a bankodnak, ami több ezer forint lehet. Ezért érdemes figyelni rá, hogy az elszámolási időszak végén maradjon keretedből. Van néhány hazai bank, ahol díjmentesen túllépheted valamennyivel a kereted, de nem ez a jellemző gyakorlat. Ha más nem, a kredittúllépés intő jel rá, hogy rosszul gazdálkodsz hiteleiddel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. Nincs megtakarításod

Bizony, a kölcsönökre utaltság egyik legégetőbb jele, hogy semmilyen megtakarítást nem tartasz a váratlan kiadások esetére. Ez pedig könnyen hitelspirálba taszíthat, ha beüt egy krízishelyzet. De a takarékoskodás alapvetően is a felesleges hitelek legjobb ellenszere. Érdemes kidolgozni egy szigorú tervet a takarékoskodásra és ahhoz tartani magad. Az egyik legjobb megoldás az 50-20-30-as szabály, amivel a Pénzcentrum korábban részletesen is foglalkozott. A kulcsszabály, hogy ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg

5. Eltolódott nálad a tartozás-kereset arány

A tartozás-kereset arány segít rájönni, hogy tovább nyújtózkodsz-e, mint ameddig a takaród ér. Akkor is érdemes ennek utánaszámolnod, ha a közeljövőben nem tervezel nagyobb összegű hitelt igényelni. Legyen akár lakáshiteled, személyi kölcsönöd, vagy akárhány egyéb hiteled, a lényeg, hogy a havi törlesztőid ne lépjék túl a nettó havi kereseted 25 százalékát.

Jellemzően a nagyobb összegű hiteleket is egy hasonló viszonyítás segítségével bírálják el, és nem véletlenül. Hiába keresel ugyanis akár havi 500 000 forintot, ha annak 50 százalékából hitelt fizetsz, nagyobb eséllyel dőlnek be pénzügyeid, mint annak, aki 300 000 forintot keres, de csak bevételeinek 10 százaléka megy el valamilyen kölcsön törlesztésére.

Nincsen bebukhatatlan hitel

Az államilag támogatott hitelek könnyű elérhetősége miatt iszonyúan felpörgött hazánkban a kölcsönök iránti kereslet. Ezért különösen fontossá vált, hogy azt is tudatosítsuk magunkban, a hiteleknek minden esetben súlyos költségei és kockázatai vannak. Ha pedig nem tartjuk magunkat bizonyos kondíciókhoz, egy nagyon kedvező kölcsönbe is könnyen beletörhet a fogunk.

Bár hiteligényléskor senki nem azzal tervez, hogy bármilyen körülmény miatt - akár időszakosan, akár tartósan - ne legyen képes fizetni a törlesztőit, ez mégis nagyon sokakkal előfordul. Bárki kerülhet ugyanis olyan kedvezőtlen anyagi helyzetben, aminek következtében nem tudja tovább törleszteni felvitt hiteleit és akár teljes egzisztenciája is veszélybe kerülhet.

Ha egy személyi hitelről van szó a legfontosabb a hitelintézettel való kommunikáció. Ha már a törlesztés határideje előtt látszik, hogy gondjaink lesznek a fizetéssel, ahogy lehet vegyük fel a kapcsolatot a kölcsönt folyósító bankkal és jelezzük feléjük, hogy bajban vagyunk. Ha ezt nem tesszük meg, a bank sem tudja majd, miért nem törlesztjük a hitelünket. Emellett érdemes minden esetben az adott pénzintézet oldalán megnézni a késedelmes fizetésre, illetve a fizetési nehézségre vonatkozó információkat.

A dolog azonban ennél komplikáltabb bizonyos államilag támogatott konstrukciók esetén.

A Babaváró estében például januárban rekord mértékben emelkedett a speciális büntetőkamatát meghatározó referenciamutató. A gyermekvállalás nem teljesítése esetén így a visszafizetendő összeg akár a hárommillió forintot is meghaladhatja.

A babaváró hitel egy speciális állami támogatás, amely az első öt évben kamatmentes törlesztést tesz lehetővé az igénylőknek, ügyleti kamata viszont van - az állam ez alapján folyósítja a kamattámogatást. Ha az öt év alatt az igénylő házaspár legalább egy gyermeket vállal, akkor a kölcsön kamatmentes marad. Ha nem, akkor viszont az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetniük egy összegben, a fennmaradó tőketartozást pedig emelt kamattal terhelve kell tovább fizetni.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által januárban közzétett 3,68 százalékos érték a februárban igénylőkre fog először vonatkozni, de már most is 2,98 százalékos a hitel referenciamutatója. A kamattámogatás időszakára vonatkozó büntetőkamat összege pedig az igényléskor hatályos referenciakamat alapján számolható ki. Ez alapján a januárban igénylők 5,87 százalékos  ügyleti kamattal számolhatnak, februártól pedig az ennél is magasabb 6,78 százalékossal.

Hasonló következménykkel jár az is, ha a Családi Otthonteremtési Kedvezményt bukjuk be. Ha a CSOK-ot úgy igényeltük, hogy még nincs meg a gyerek és válásra kerülne sor, vagy a vállalt gyermekek egy része nem születik meg határidőre, súlyos pénzeket kell visszafizetnünk.

Válás esetén az számít, megszületettek-e már a vállalt gyerekek, vagy sem. Ha egyik sem született még meg, a támogatás teljes összegét vissza kell fizetni egy összegben, ráadásul késedelmi kamattal együtt - ami a jelenleg 4 százalékos jegybanki alapkamatnak megfelelő ráta, három gyermek vállalása esetén pedig ennek többszöröse is lehet.

Ha született gyermek, de kevesebb, mint amennyit a házaspár vállalt, akkor azt a (kamattal terhelt) összeget kell visszafizetni, amit a még meg nem született gyermek után igényeltek. A meg nem született gyermekek szempontjából mindegy, hogy válás vagy időtúllépés miatt nem teljesültek.

A CSOK-ban rejlő másik nagy veszély, hogy az állam javára jelzálog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlanunkra a szerződés megkötésétől számított 10 évre. Amíg ez fennáll, a CSOK-al vásárolt ingatlant nem lehet eladni, elbontani és a lakhatástól eltérő célra használni. Ráadásul az ingatlanban kell élnie a támogatott személynek és a gyereknek is, akire a támogatást igényelték. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor az igénybe vett támogatást vissza kell fizetni, büntetőkamattal együtt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem