Hitelmoratórium: ennyibe kerül az adósoknak az eredeti futamidő visszaállítása

Hitelmoratórium: ennyibe kerül az adósoknak az eredeti futamidő visszaállítása

2021. június 30. 05:43

A hitelmoratóriummal kapcsolatban az MNB nemrégiben megemlítette a díjmentes futamidő csökkentés és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. A Bankmonitor szakértői egy konkrét hitel példáján keresztül megmutatják a két belengetett kedvezmény pénzügyi hatását.

A hitelmoratóriumot a járványhelyzet miatt vezette be a kormány, melynek keretében a 2020. március 18-ig folyósított hitelek törlesztőrészletének megfizetése alól mentesülhetnek az adósok. A törlesztés szüneteltetése azonban nem jelent tartozáselengedést, a moratórium alatt felhalmozott kamatot az adósoknak a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetniük.

A moratóriumot követő havi fizetési kötelezettség azonban nem haladhatja meg a szüneteltetést megelőző nagyságát, ezt a bankok úgy tudják teljesíteni, hogy a futamidőt - sok esetben a moratórium hosszát meghaladó mértékben - meghosszabbítják

Díjmentes előtörlesztés és futamidő csökkentési lehetőség?

Az oltások előrehaladtával a járványveszély mérséklődik, a gazdaság újraindítása is megkezdődött. A hitelmoratórium azonban még velünk van legalább szeptember végéig - összesen 18 hónapon keresztül -, sőt a fizetési nehézségekkel küzdők számára várhatóan valamilyen formában továbbra is elérhető lesz.

A szüneteltetés önmagában egy nagy segítség, hiszen az anyagi gondokkal küzdők részére a hiteltörlesztések komoly terhet jelentenének. Azonban nem szabad elfeledkezni a moratórium alatt folyamatosan felhalmozódó kamatokról és a futamidő megnöveléséről sem. Ezen okok miatt a törlesztés szüneteltetése a kölcsönre visszafizetendő teljes összeget érdemben megnövelheti. (Egy a moratórium kezdetén 15 millió forint összegű, 15 éves hátralévő futamidejű és 4,5 százalékos kamatú lakáshitel esetében a szüneteltetés a teljes visszafizetendő összeget akár 7 százalékkal is megnövelheti.)

A jegybank ezért azt javasolja, hogy aki teheti, lépjen ki a moratóriumból és kezdje meg törleszteni a hitelét. Ennek érdekében, illetve a korábban említett negatív hatások mérséklése céljából körlevelet terveznek kiadni, amelyben a következőket kéri a hitelező pénzintézetektől:

  • Biztosítsanak a moratórium alatt felhalmozott kamatok és díjak összegére díjmentes előtörlesztési lehetőséget a törlesztési szüneteltetésből kilépők számára.
  • Díjmentesen kérhessék az adósok a futamidő rövidítését, ezzel visszaállítva a kölcsön eredeti lejárati dátumát.

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatták meg a Pénzcentrum érdeklődésére, hogy milyen hatása lehet ennek a két lehetőségnek. A példában szereplő család lakáshitellel rendelkezik, ennek fennálló tartozása 15 millió forint volt a moratórium kezdetén. A hátralévő futamidő 15 év, a kamat pedig 4,5% volt.

Megérheti az előtörlesztés

A példában szereplő család havi fizetési kötelezettsége a szüneteltetés kezdetekor 114 749 forint volt. Ezen részlet rendezése alól kap felmentést az adós a moratórium idejére, azaz 18 hónapra, emiatt azonban 1 millió forint kamat halmozódna fel. Annak érdekében, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen, a futamidőt 31 hónappal kellene meghosszabbítani, vagyis 193 részletet kellene megfizetni a lejáratig. (Ez 13-mal több, mint moratórium nélkül lett volna.) Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg 1,4 millió forinttal emelkedne meg, ami 7 százalékos növekedést jelent.

A moratórium hatása egy 15 millió forintos lakáshitelre díjmentes futamidő csökkentés, vagy előtörlesztés esetén.
A moratórium hatása egy 15 millió forintos lakáshitelre díjmentes futamidő csökkentés, vagy előtörlesztés esetén.

A felhalmozott összeg díjmentes előtörlesztése - a példában erre a moratórium lejártát követő hónapban kerülne sor - nem befolyásolná a teljes visszafizetendő összeget. (Ez nem meglepő, hiszen ez az összeg a későbbiekben nem kamatozna.) Ugyanakkor a havi törlesztőrészlet érdemben mérséklődne: 114 500 forintról 109 300 forintra csökkenne.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De mit is nyerhetnének az adósok az MNB javaslatával? A bankok előtörlesztési díja jellemzően 1-2% szokott lenni egy lakáshitelnél. A példában szereplő 1 millió forint felhalmozott kamat idő előtti kifizetése alapesetben 10-20 ezer forintba kerülhetne, melyet az adósok megspórolhatnak.

A futamidő csökkentésével jelentősen csökkenhet a teljes visszafizetendő összeg

A futamidő rövidítésével kérhetné az adós a kölcsön eredeti lejáratának visszaállítását. Ez a korábbi példában 31 hónapos futamidő csökkentést jelentene.

A rövidebb futamidő pedig együtt jár a törlesztőrészlet növekedésével: 114 500 forintról közel 130 ezer forintra ugrana a havi fizetési kötelezettség. Viszont a részletek száma lecsökkenne 172 darabra. Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg is lecsökkenne 21,1 millió forintra. Ez 500 ezer forinttal magasabb annál, mintha az adós nem élt volna a moratóriummal, de 1 millió forinttal kevesebb annál, mintha nem vette volna igénybe a futamidő módosításának lehetőségét.

A szerződésmódosítás költsége bankonként eltérő,30-50 ezer forint között mozog. Ezt a díjat engednék el az MNB javaslata alapján. Ugyanakkor a módosításhoz kapcsolódna egy közjegyzői díj is - nagyságrendileg szintén 30-50 ezer forint - melyet meg kellene fizetni az adósoknak.

Egyes részletek még nagyon lényegesek lehetnek

Számos nyitott kérdés van még a javaslatokkal kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabbak:

  • A futamidő módosítás mértékét az ügyfél határozza meg, vagy kizárólag az eredeti lejárat állítható vissza?
  • A futamidő csökkentést a bankok jellemzően egyedi bírálathoz kötik. (Megvizsgálják, hogy a növekvő törlesztőt elbírja-e az adósok jövedelme.) Ettől a bírálattól az adott esetben el fognak tekinteni a bankok?
  • Az ingyenes előtörlesztésre a moratóriumból kilépők jogosultak, vagy bármely adós a szüneteltetés lejártát követően is?
  • Lehet egyszerre élni az ingyenes előtörlesztés a futamidő módosítás lehetőségével?

A válaszok várhatóan a körlevélből derülnek ki. Az MNB javaslatától függetlenül érdemes megkeresnie a saját bankját azoknak, akik a moratórium futamidőre gyakorolt hatásait el szeretnék kerülni. Ugyanis az egyes pénzintézeteknek már most lehetnek speciális javaslataik, megoldásaik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem