8 °C Budapest

Nagy dobás, vagy ámítás? Már tesztelik a 0 százalékos lakáshitelt

2021. január 22. 14:38

Dániában január elején jelentette be a Nordea Bank, hogy 20 éven át fix 0 százalékos kamatra adja a jelzáloghitelt. A bejelentéshez még további két hitelintézet csatlakozott. Hogy lehetséges, hogy nem kér kamatot a dániai bank a hitel után? Mennyit számítanak fel ezzel szemben a magyar bankok? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Dániában áll fent a leghosszabb ideje az az állapot, hogy a jegybanki alapkamat nulla alatt van, vagyis negatív. Ez egyébként nem egyedi eset: Svájcban az alapkamat -0,75%, Japánban -0,1%, Svédországban, Spanyolországban jelenleg 0 százalék. Dániában -0,6%, amíg például Magyarországon ennek abszolútértéke 0,6%. De mit jelent ez, és mi köze ahhoz, hogy a dániai Nordea Bank 20 évre fix 0, azaz nulla százalékos kamatra kínál jelzálogkölcsönt?

Még keresed a legjobb lakáshitel ajánlatot? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

Magyarországon a jegybank, vagyis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) központilag felel az ország monetáris politikájáért - ilyen központi bank található a világ többi országában is. Az MNB Monetáris Tanácsa dönt arról, hogyan alakuljon a jegybanki alapkamat, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak fizet az MNB-nél önként elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után. A kereskedelmi bankok a jegybanki kamat ismeretében határozzák meg betéti- és hitelkamataikat. Az MNB az alapkamat változtatással arra törekszik, hogy árstabilitás érjen el, és fenntartsa a pénzügyi stabilitást.

Tehát az alapkamat, amit a központi bank határoz meg, befolyásolja azt, hogy mennyit fizetnek a kereskedelmi bankok a bent tartott összegekre, és mekkora kamatokat vetnek ki a hiteladósokra. Minél inkább közelít az alapkamat a 0-hoz, annál kevesebbet ér a megtakarítás - sőt inflálódik - viszont cserébe a hitelkamatok annál alacsonyabbak lehetnek. Amennyiben az alapkamat negatív, azt jelenti, hogy a megtakarítások veszteségesek, viszont a hiteleket nagyon olcsón kihelyezhetik a hitelintézetek.

A közgazdászok véleménye nem egyezik abban a kérdésben, hogy ennek a monetáris politikának hosszú távon nem lesznek-e negatív következményei, ugyanis a kereskedelmi bankok nem igazán hajlandóak a bankbetétek felszámolására, ugyanakkor a hitelezésből egyre kisebb a nyereségük. A negatív kamatlábak bevezetése ezért is merész húzás, azonban az ezt bevezető országok éppen amiatt döntöttek emellett, mert szélsőséges intézkedésre volt szükség, hogy maguk mögött hagyhassák a 2008-as válság hatásait.

Nem mindegy, hogy 0 vagy 3,9 százalék

A dániai Nordea Bank által kínált 20 évig fix 0 százalékos kamatozású hitel nem példa nélkül való, hiszen ilyen már korábban is előfordult az északi országban, és most ismét visszatért a konstrukció - írja a Bloomberg. Azt viszont tudni kell, hogy Dániában a hitelezők főként közvetítő szerepet töltenek be a hitelfelvevők és befektetők között - a befektetés megtérülését pedig az alacsony kamatok mellett inkább kiszabott díjak, mint kamatok garantálják.

Magyarországon a jegybanki alapkamat jelenleg 0,6 százalék, a kereskedelmi bankok által kínált kamatok utolsó ismert átlaga az MNB adatai szerint 3,93 százalékot tettek ki. Ahogy azt az utóbbi időben gyakran hangsúlyoztuk, ez az átlag itthon igen alacsonynak számít:

{{EMBED:infogram_de700f6d-6076-498c-87b2-4da6cea675fb}}

Azonban nem csak a kamat számít, mert hiába 0 százalékos egy hitel, attól még terhelik egyéb költségek, mint a hitelfolyósítás díja például, amit többnyire szintén százalékban, az összegtől tesz függővé a bank. Ezért találták ki a THM-et, avagy teljes hiteldíj mutatót, ami biztosítja, hogy sokkal könnyebben összehasonlíthassák egymással az ügyfelek a bankok ajánlatait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Találd meg a legjobb lakáshitel ajánlatot a Pénzcentrum összehasonlító kalkulátorával!

Hiszen lehet, hogy két bank ugyanúgy 4 százalékos kamattal kínál lakáshitelt, csakhogy az egyik banknál a kezelési költség kétszer olyan magas, a másiknál viszont a számlavezetési díj a duplája. Így nehéz lenne jó döntést hozni, viszont ezeket a különbségeket jól mutatja a THM, amely tartalmazza az összes felmerülő kötelező költséget és a kamatot is.

Ami még vonzó lehet a magyar ügyfelek számára a dán hitelben: nem elég, hogy 0 százalék a kamat, de még 20 évig fixen annyi is marad. Ugyanis a THM, kamatok mellett egyre inkább kardinális kérdéssé vált az, hogy a törlesztőrészletek kiszámíthatók legyenek. Így a magyar ügyfelek kifejezetten a fix kamatozású kölcsönöket keresik.

Az ábráról is az olvasható le, hogy az egy éven belüli kamatfixálás kifejezetten népszerűtlen lett az utóbbi években. Azt gondolhatnánk, hogy főként a hosszú lejáratú lakáskölcsönök esetén kardinális kérdés a fix kamat, pedig éppen a járvány alatt került bevezetésre a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön konstrukció, amely végig stabil kamatot kínál. Hétfőtől az OTP, az Erste és a Cetelem után a Budapest Banknál is elindul az értékesítés, így már négy hitelintézetnél lehet ilyen konstrukviót választani.

Itt vannak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök végig fix kamattal: találd meg a legjobbat!

Az alábbi kalkulációból látható, hogy a bankok legjobb ajánlatai - a legkedvezőbb THM-mek szerint - mind 5 évre nyújtanak fix kamatot, nem a futamidő végéig, vagy akár 20 évig. Vannak azonban olyan ajánlatok is, ahol a kamatperiódus még kevesebb is: ezt mindig érdemes figyelembe venni, ha valaki hosszú távon köteleződik el egy bank felé:

Ezen túlmenően látható, hogy egyes ajánlatoknál hiába alacsonyabb a kamat, a THM magasabb - így a törlesztőrészlet és a visszafizetendő összeg is. Szóval nem minden az alacsony kamat. Az is lehetséges - főként most, hogy megjelent az új lakásfelújítási hitel és támogatás - hogy az ügyfél számára az a prioritás, hogy ne legyen magas az elő- vagy végtörlesztési díj. Van bank, ahol ez 1% máshol lehet 1,5% vagy magasabb. Minél nagyobb a visszatörlesztendő összeg, annál fontosabbak ezek a különbségek.

Amíg a Raiffeisen és az Erste ajánlatai között a THM-ben tized százalékpontos eltérés adódik, teljes visszafizetendő összegben viszont már milliós a különbség. Ugyanakkor az is látszik, hogy hiába a Takarékbank ajánlja a legkisebb kamatot, a THM magasabb - vagyis az egyéb díjak miatt a visszafizetendő végösszeg magasabb lesz, mint például a Budapest Banknál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm