14 °C Budapest

Nem unatkoztak a magyarok a pandémia alatt: minden ötödik felújította a lakásást

2020. szeptember 15. 18:31

A kijárási korlátozások miatt sokan átrendezték az otthonukat, jellemzően azért, hogy a pihenés mellett alkalmassá tegyék munkavégzésre, sportolásra, vagy közös tanulásra a gyerekekkel. Egy friss reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 40 százalékának fordult meg a fejében a járvány első hullámának idején, hogy felújítja vagy átalakítja lakását, és végül csaknem minden második megkérdezett bele is vágott a munkába. Az otthonok funkciójának megváltozásával, és az ehhez szükséges, sok esetben értékesebb eszközök beszerzésével felértékelődött a rugalmas lakásbiztosítások szerepe.

Pénzre van szükséged hirtelen? A Pénzcentrum Személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást. KATT!

A tavaszi járványügyi korlátozások felforgatták a hétköznapokat, a mindennapi életet és az otthonok klasszikus funkcióit is. A Groupama Biztosító kutatásában a megkérdezettek csaknem egyharmada válaszolta azt, hogy ezekben a hónapokban helyet kellett szorítania valamilyen új tevékenységnek a lakásában. Ennek a csoportnak a 38 százaléka végül meg is valósította a funkcióbővítéssel kapcsolatos elképzeléseit. A legtöbben a sportolásnak és a munkavégzésnek, de minden tizedik megkérdezett a gyerekekkel való közös tanulásnak és a kikapcsolódásnak, szórakozásnak keresett, alakított ki új helyet az otthonában. A lakás átrendezésén túl sokan ragadták meg az alkalmat a felújításra is; a válaszadók 40 százaléka elgondolkodott a lehetőségen, közülük pedig minden második válaszadó meg is valósította az elképzeléseit.

"Az otthonunk a legtöbbünknek a legértékesebb vagyontárgya és az elmúlt időszakban a korábbinál is fontosabb szerepet töltött be az életünkben, ezért is érdemes odafigyelni arra, hogy megvédjük. Egy megfelelő lakásbiztosítás ebben nyújthat segítséget. A most bevezetett és az OTP Bank teljes fiókhálózatában elérhető Vesta Lakásbiztosítás 28 féle kiegészítő fedezettel kínál olyan egyedi megoldásokat, amelyekkel egyéni igények alapján, személyre szabottan állíthatók össze a biztosítási csomagok" - mondta el Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

Inkább a kertészkedésre költöttünk, mint az otthoni irodára

A kutatás azt is felmérte, hogy a megkérdezettek milyen új dolgok beszerzését tartották fontosnak a kényszerű otthonlét ideje alatt. A legtöbben (minden ötödik megkérdezett) kertészkedéshez szükséges eszközöket, növényeket vásároltak a járvány idején, ami tavasszal egyébként is jellemző. Érdekes ugyanakkor a tömeges otthoni munkavégzés ellenére is, hogy munkavégzéshez szükséges bútort 100-ból mindössze 3-an vettek. A nagyobb értékű vásárlásoknál az okostelefonok, a konyhai gépek voltak a meghatározóak. Edzőgépet, otthoni fitnesz eszközt, tabletet a megkérdezettek 10 százaléka tervezett beszerezni, de az esetek többségében a szándékot nem követte vásárlás. 

A felmérésből az is kiderül, hogy a családosoknál a legfontosabb a gyerekek jólétének és kényelmének biztosítása volt. A gyerekes háztartásokban minden vizsgált eszköz iránt jóval magasabb igény mutatkozott, többségüknél a tényleges vásárlás aránya is magasabb volt. A vásárlásokon belül összességében - a kertészeti termékek után - a gyermekek részére új játékok, sporteszközök beszerzése volt a legmeghatározóbb.  "A Vesta Lakásbiztosításunkat úgy alakítottuk ki, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a folyamatosan alakuló élethelyzetekhez, vagy éppen az otthonunk és ingóságaink értékének változásaihoz. A járvány második hullámának küszöbén pedig különösen felértékelődik, hogy elektronikus kapcsolattartásra is lehetőséget biztosítunk, így nemcsak környezetbarát, de biztonságos megoldást is kínálunk az ügyintézés során" - tette hozzá Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem