Moratórium: befagyasztott folyószámlahitelek? (x)

Moratórium: befagyasztott folyószámlahitelek? (x)

Pénzcentrum
2020. május 25. 05:00

Kérdések és válaszok folyószámla-hitelekről, hitelkártyákról

A koronavírus-válságjelentősen befolyásolja a lakosság és a vállalakozások hiteltörlesztési képességét egyaránt. A gazdasági hatások miatt nehéz helyzetbe kerülőháztartások tízezrei számára viszont a moratórium azonnali segítséget jelent. Ez alól a hitelkártya- és folyószámlahitelek sem kivételek, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A folyószámlahitel, hitelkártya konstrukciók esetén egy keretösszeg áll rendelkezésünkre, melyet felhasználhatunk, de befizetéseinkkel vissza iskell töltenünk,így ismét lehívhatóvá válik számunkra. Klasszikus értelemben tehát nincs törlesztőrészlet, sem futamidő. Viszont bizonyos költségekkel számolnunk kell, előbbi esetében a felhasználtkölcsönösszeg folyamatosan kamatozik, melyet - általában havonta - meg kell fizetnünk a bank részére, de utóbbinál is adódnak felszámolható díjak (pl. kártyadíj, havi elszámolás díja).

Érdemes figyelni a részletekre

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére elrendelt moratóriummal kapcsolatos rendelet általános szabályként azt rögzíti, hogy a fizetési halasztás a legkésőbb 2020. március 18. napján huszonnégy óráigkötött szerződések alapján folyósított kölcsönöket érinti. A folyószámlahitel, hitelkártya, illetve a szakaszos folyósítású vagy szakaszosan lehívható hitelekesetén a 2020. március 18. után folyósított vagy lehívott összegeknéltehát már nemalkalmazható a moratórium,de a március 18-ig kihasznált hitelkeretre igen.

A Magyar Nemzeti Bank értelmezése szerint a fizetési halasztáslezárultával, azaz 2020. december 31- ét követően válik esedékessé a 2020. március 18-ig felvett összegek visszafizetése, a moratórium alatt keletkezett tőke, kamat és díjtartozás megtérítése.

A jegybank a folyószámlahitelek és hitelkártyák esetén is elvárja a bankoktól, hogy az elmaradt kamatokat ne egyszeri törlesztéssel kelljen a hitelfelvevőknek visszafizetnie, hanem hosszabb időszakra szétosztva lehessen. A bank és az ügyfél megegyezésén múlik, hogy mennyi idő alatt kell visszafizetni a moratórium alatt lefagyasztotttartozást.A fizetési halasztás alatt felhalmozódó kamatra pedig annak lejáratát követően további kamat csak akkor számítható fel, ha az ügyfél az esedékes kamatrészletet e megegyezés szerinti határidőben nem rendezi.

Lehetőség a törlesztésre

Természetesen lehetőségünk van arra is, hogy a moratóriummal ne éljünk és a további törlesztés mellett döntsünk. Ezt a szándékunkat jeleznünk kell úgy, hogy a hitelnyújtó bankunknál nyilatkozatot teszünk, de jelzésnek tekinthető az is, ha a törlesztőrészletünketa szokásos módon átutaljuk vagy befizetjük.

A bankok eljárásrendjei eltérhetnek egymástól, de minden esetben tájékoztatjákaz ügyfeleket a törlesztési moratórium alatti teljesítésére vonatkozó bejelentés módjáról. Online és telefonos csatornákon egyaránt megtehető a törlesztésre vonatkozó nyilatkozat, valamint a bankfiókokban is befogadják azokat. Mielőtt nyilatkozatot tennénk, mindenképpen nézzük meg, mire van lehetőségünk saját bankunknál és próbáljuk meg elkerülni a személyes ügyintézést!

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55