6 °C Budapest

Itt áll feketén-fehéren: a legtöbb magyarnak csak ilyen lakásra futja

2019. november 11. 05:35

Elképesztően elavult a budapesti lakásállomány, és az ingatlanpiac felívelésekor is jellemzően ezek a használt lakások cserélnek gazdát. Mivel jelentős túlkereslet volt az elmúlt egy-két évben, gyakorlatilag a teljesen lakhatatlan, átfogó felújításra szoruló lakások árai is az egekbe szöktek. Eközben az összes adásvétel között csak elhanyagolható az új lakások aránya, legalábbis ezt látjuk a lakásvásárlási célra felvett hitelstatisztikából. Miközben egyébként az új és a használt lakások vásárlási céljából felvett hitelek kamatai között nincs jelentős különbség. Az azonban mindettől függetlenül biztos, hogy a lakáshitelek állománya rendületlenül nő, azaz a magyarok eladósodottsága megállíthatatlanul növekszik.

Elavult a budapesti lakásállomány, és még az építőipari boom mellett sem csökken értelmezhető mértékben a budapesti lakások átlagéletkora. Országos viszonylatban is sok az 50-70 évnél régebbi lakás, Budapesten, különösen a belvárosban pedig ez hatványozottan így van. Ezen a helyzeten biztosan nem segít a kedvezményes lakásáfa megszűnése, valamint az elmúlt hónapokban tapasztalt lassulás az ingatlanpiacon (bár ennek azért a vásárlói oldalon sokan örülnek).

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az MNB legfrissebb statisztikái azonban azt mutatják, hogy ez a helyzet még sokáig konzerválódni fog. Az új lakások adásvételi összege eltörpül a használt lakások adásvételéhez képest, de még az építés sem tudja felvenni ezzel a versenyt. Ez pedig azt jelenti, hogy még jó pár évtizedig dominálni fogja a budapesti és az országos lakáspiacot a használt lakások iránti kereslet (bár lássuk be, ez teljesen normális tendencia, a mértékek azonban sokkolóak). Hogy mekkora is a használt lakások előnye az új lakások rovására, azt az alábbi ábra szemlélteti a legmegfelelőbben:

Használt lakásra 55 milliárdnál is több pénzt vettünk fel, míg a többi oszlop az ábrán együttesen sem haladja meg ezt a kategóriát. Új lakásokra csak 8,23 milliárd forintnyi összeget folyósítottak a bankok 2019. szeptemberében, majdnem annyit, mint építésre és bővítésre: ez 8,57 milliárd volt. A korszerűsítés a maga kétmilliárdjával elmarad a többi kategóriától. Szemmel látható tehát a használt lakások óriási dominanciája. Ráadásul - ahogy ez az ábrán látszik - nem új trendről beszélünk, a használt lakások az elmúlt évben végig is sokkal nagyobb arányt képviselnek az összes ingatlan adásvételi összegén belül. Mindez akkor, amikor dübörög az építőipar, és elméletileg sorra nőnek ki a földből az új lakások.

De mi a helyzet a kamatokkal?

Az is egy érdekes kérdés, hogy a használt lakásvásárlásra felvett hitelek olcsóbbak-e, mint az új lakásra felvett hitelekével. Amire ezzel kapcsolatban érdemes kitérni, az a CSOK: a támogatás leginkább azoknak nyújt kedvezményt, akik új lakás vásárlására adják a fejüket, a CSOK 3 százalékos fix kamata pedig meglehetősen alacsony a piaci kamatokhoz képest. De hogy a hagyományos lakáshiteleknél különbség lenne a kamatok között, nem egyértelmű. Nézzük most ezeket az adatokat:

Fix hitelek esetén a használt lakásra az átlagos kamat 4,50 százalék, új lakás vásárlására ez 4,48. A különbség tehát elenyésző. Picit magasabbak a kamatok az építésnél (4,65) és lényegesen magasabbak bővítésnél (4,95). Ha a változó kamatokat nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy ebben az esetben drágább a használt lakás vásárlása céljából felvett hitel: 3,13 százalék szemben az új lakás vásárlása céljából felvett 2,59 százalékkal szemben. A felújítás céljából felvett változó kamatozású hitelek kifejezetten drágák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hasonlítsd össze a lakáshiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A kamatfixálásnál - ahogy arról az elmúlt évben sokat írtunk - egyre népszerűbbek a fix hitelek, ami meg is látszik a kamatfixálás átlagos hosszán. Ez lakáscéltől függetlenül is igaz. Arra már az augusztusi adatot látva is felhívtuk a figyelmet, hogy az átlagos kamatfixálási hossz azonban némileg csökkent, így a fixálási láz elülni látszik.

Az ábrán 2017. január 1-től láthatók az adatok. Akkor 58 hónap volt egy átlagos lakáshitel kamatperiódusa, ma ez 101, tehát csaknem a duplájára nőtt. A csúcs júliusban volt, akkor 109 hónap volt a leghosszabb periódus. Itt azonban még nem érdemes aggódni, ez leginkább azért lehetséges, mert az ötéves kamatfixálás népszerűsége nőtt meg a 10 éves rovására, ez pedig még mindig bőven biztonságos konstrukciónak tekinthető.

Az eladósodottság azonban szépen nő, ez pedig okot adhat némi (bár nem nagy) aggodalomra. Jelenleg 3 443 milliárd forintnyi adóssága van lakáshitelben a magyaroknak, ami meglehetősen szép szám. Különösen fontos, hogy ennek nagy része több, mint 5 éven túli lejáratú hitelekben áll fenn - nem sok esély van rá tehát, hogy ez az állomány rövid távon csökkenni fog.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem