Meglepő fordulat: elszabadul a pokol a lakáshiteleknél?

Meglepő fordulat: elszabadul a pokol a lakáshiteleknél?

2019. március 30. 11:30

Meglehetősen gyenge reakciót mutatott a bankközi piac a Magyar Nemzeti Bank keddi döntéseire. A BUBOR elmúlt három napi alakulása azt mutatja, hogy a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletének elszabadulását egyelőre "elnapolták". Persze továbbra is jobb félni, mint megijedni: a fix kamatozású lakáshitelek továbbra is nagyobb biztonságot nyújtanak - írja a Portfolio.

A Magyar Nemzeti Bank által kedden bejelentett lépések szemmel láthatóan nem okoztak nagy meglepetést a bankközi piacon:

  • miközben az egynapos (overnight) BUBOR részben lekövette a jegybanki O/N betéti kamat 10 bázispontos emelkedését, így a kedd délelőtti -0,04%-ról 0,03%-ra emelkedett, közben
  • a 3 havi BUBOR 13 bázispontról mindössze 5 bázisponttal, 18 bázispontra nőtt,
  • a 6 havi BUBOR 26 bázisponton maradt (szerdán ment csak fel 27 bázispontra),
  • a 12 havi BUBOR 48 bázispontról 47 bázispontra csökkent.

Mindez azt jelenti, hogy a bankközi piac már jórészt (legalábbis a 3 hónapon túli lejáraton) korábban beárazta a Magyar Nemzeti Bank szigorító lépéseit, majd mivel a jegybank jelezte, hogy nem egy szigorító ciklus kezdetéről van szó, a BUBOR-ban megjelenő jövőbetekintő várakozások sem növekedtek.

A törlesztőrészletek szempontjából tehát csak azok érezhetnek mindez alapján némi emelkedést, akik 3 havi BUBOR-hoz kötött hitellel rendelkeznek.

Akinek például 20 éves lejáratú, 10 millió forint felvett összegű lakáshitele van, 250 forint körüli törlesztőrészlet-emelkedésre számíthat (amennyiben a következő kamatfordulónál a jelenlegi a BUBOR-értékék lesznek mérvadók), így törlesztőrészlete 56 113 forintról minimális mértékben, 56 365 forintra emelkedhet.
NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?