13 °C Budapest
Milliókat spórolhatsz a lakáshiteleden: csak ennyi kell hozzá

Milliókat spórolhatsz a lakáshiteleden: csak ennyi kell hozzá

2017. augusztus 21. 14:35

Egyre bátrabban nyúlunk a hitelekhez, ugyanakkor tudatosabban is válogatunk a banki termékek között, mint néhány éve. Egy friss kutatásból kiderült, mennyi hitelt igényeltek átlagosan az ügyfelek, és miért élénkült a hitelpiac. Utánajártunk, mely banki termékek a legjobbak a személyi kölcsön és a lakáshitel piacán.

Fokozódik a lakosság hitelfelvételi kedve, a személyi kölcsönök és a lakáshitelek iránt is egyre nagyobb az érdeklődés - derül ki a hitelajánlatok online összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu legfrissebb elemzéséből, amely a hitelfelvételt tervezők kalkulációi alapján nézte a lakossági hitelpiac alakulását.

Az idén a BankRáció.hu ügyfelei átlagosan közel 1,3 millió forintos személyi kölcsönre kértek ajánlatokat, ami éves szinten 10 százalékos növekedést jelent a kalkulált összeget tekintve, a 2015-ös 1 millió forintos átlagot pedig 30 százalékkal múlja felül. A lakáshitelek esetében az idén 13 millió forint volt az átlag, ami lényegében megegyezik a 2016-os adattal, de a 2015-ös szinthez képest 75 százalékos növekedést jelent.

Tavaly megtörtént a hitelezési fordulat és emelkedésnek indult a lakossági piac. Ez több tényezőnek köszönhető, elsősorban a korábbinál jóval alacsonyabb kamatoknak. Az alacsonyabb kamatok jelentőségét mutatja a következő példa: 2012 júniusában például a lakáscélú hitelek átlagos piaci kamata 10,78 százalék volt, szemben az idén júniusi 4,48 százalékkal. A kamat csökkenése azt jelenti, hogy egy 20 éves futamidejű lakáshitel esetében öt évvel ezelőtt a havi 80-82 ezer forintos törlesztés egy 8 millió forintos hitelre volt elég, míg most ugyanekkora törlesztés mellett már 13 millió forintot lehet kapni

- mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

A Pénzcentrum kalkulátorával végeztünk egy számítást, hogy megnézzük, jelenleg mely bankok kínálják a legkedvezőbb személyi kölcsönöket. Ha az említett 1,3 millió forinttal számolunk 5 éves futamidővel, akkor a Sberbank Fair személyi kölcsöne az egyik legkedvezőbb 27 551 forintos törlesztőrészlettel és 10,98 százalékos THM-mel. A mások legkedvezőbbet a K&H kínálja megújult otthonszépítő személyi kölcsön néven, ennél 27 615 forintos törlesztővel és 11,26 százalékos THM-mel. A harmadik helyen a CIB Előrelépő személyi kölcsöne áll 29 693 forintos havi törlesztőrészlettel és 13,99 százalékos THM-mel.

Egy másik próbaszámítással a lakáshitelek kínálatátis megnéztük. Itt is a kutatásból kiderült 13 millió forintos átlaggal számoltunk, 20 éves futamidővel. Ezen a téren az egyik legkedvezőbb termék a K&H Bank üzleti feltételű forint lakáshitel. Ennél 69 395 forint a havi törlesztőrészlet, 2,73 százalékos THM-mel, a futamidő végéig pedig 16 823 437 forintot kell összesen visszafizetni. A második helyen az UniCredit lakáshitel áll 70 896 forintos törlesztővel, 2,87 százalékos THM-mel és 17 033 260 forintos visszafizetendő összeggel. A harmadik helyet az MKB Kamatkövető forint lakáshitel - kiemelt plusz kondíciók szerezte meg 70 597 forintos törlesztővel, 2,87 százalékos THM-mel és 17 038 611 forintos visszafizetendő összeggel.

Bátrabban nyúlunk a hitelekhez

Az elemzésből kiderül, hogy a személyi kölcsönöknél a kalkulált átlagos összeg növekedése egyrészt utal arra, hogy a háztartásoknak nőtt a felhasználható jövedelme, másrészt pedig bátrabban mernek belevágni a hitelfelvételbe. A lakáshitel-összegeknél a 2015-höz képest bekövetkezett 75 százalékos növekedéshez a lakásárak emelkedése mellett az állami lakástámogatási program, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is hozzájárult. A kalkulált hitelösszegek emelkedésénél látványosabban mutatja a hitelpiaci élénkülést a hitelkalkulációk számának alakulása.

A személyikölcsön-kalkulációk száma az idén 400 százalékkal nőtt éves összevetésben, a lakáshitel-kalkulációk száma pedig 480 százalékkal emelkedett. Gergely Péter szerint a kiemelkedő bővülésben fontos szerepe van annak, hogy egyre több a tudatos igénylő, akik a hitelfelvétel előtt alaposan átnézik a bankok hitelkínálatát.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Erre szükség is van, mert a személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is akár több százezres, több milliós különbség is lehet a bankok ajánlatai között az teljes visszafizetendő összeget tekintve"

- tette hozzá a szakember. Egyre többen vannak, akik már látják azt is, hogy nem feltétlenül a számlavezető bankjuk adja a legjobb ajánlatot akár személyi kölcsönről, akár lakáshitelről van szó. Ráadásul a bankok ügyfelekért folytatott versenye miatt az ajánlatok nagyon rövid idő alatt jelentősen változhatnak.

Vannak fékek

A lakossági hitelezés felfutásáról Gergely Péter elmondta: a hivatalos jegybanki adatok alapján az idei első félévben az új lakáshitelek összege az előző év azonos időszakához képest 37 százalékkal 297 milliárd forintra nőtt, a személyi kölcsönök összege pedig 51 százalékkal 141 milliárd forintra emelkedett.

Ez ugyan látványos növekedés, de nem kell félni egyelőre a túlzott eladósodástól. A jelenlegi szabályozás ugyanis komoly fékeket biztosít, ezek közül az egyik legfontosabb, a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás. Ez ugyanis nem engedi, hogy egy-egy hitelfelvevő vagy háztartás a nettó jövedelmének 50 százalékánál nagyobb havi törlesztést vállaljon be

- mondta a szakember. Az átlagon felüli keresettel rendelkezőknél kicsit magasabb a limit, aki ugyanis legalább 400 ezer forintos havi nettóval rendelkezik, annál 60 százalék a korlát. Gergely Péter szerint ezek a limitek biztosítják, hogy ne adósodjanak el túlzottan a háztartások.

Fontos azonban, hogy nem érdemes teljesen kifeszíteni a családi költségvetést. Éppen ezért érdemes inkább a nettó jövedelem 30-40 százalékáig eladósodni és olyan hitelajánlatot választani, ahol minél hosszabb be van fixálva a törlesztő"

- fogalmazott a szakember. A havi törlesztés összege pedig - legyen szó bármilyen hitelről -, jelentősen mérsékelhető a kínálat alapos áttekintésével.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06