Így újíthatod fel ingyen az otthonod: igen, hitelből!

2016. április 20. 11:32

Szakszerű hőszigeteléssel akár 40 százalékkal is csökkenthetjük a rezsiszámlánkat, nyáron pedig a villanyszámlából is lefaraghatunk, vagy mindenestül megúszhatjuk a légkondit, ha jól korszerűsítjük lakásunkat. Ráadásul ezt akár hitelből is finanszírozhatjuk, és egy fillérünkbe sem kerül majd.


A lakásfelújítás a nyári időszakban a legnépszerűbb, sokan azonban már kora tavasszal belekezdenek a munkálatokba. Bár egy szoba átfestésének is megtérülhet az ára (például a ház eladásakor), ez alkalommal a korszerűsítésre irányuló beruházásokat néztük meg közelebbről.

Miért éri meg korszerűsíteni?

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van a felújítani kívánt lakásunk, de általánosságban elmondható, hogy a magyar lakóingatlanok közel kétharmada energetikai szempontból régi és elavult. Ezért a családok többsége átlagosan akár 30 százalékát is megspórolhatja a rezsiköltségeknek egy megfelelő átalakítással. Szélsőséges esetben,

egy teljes körű korszerűsítéssel akár 60 százalékos rezsiköltség csökkentést is el lehet elérni.

Ennek érdekében érdemes lehet:

  • kicserélni a nyílászárókat
  • hőszigetelni
  • korszerűsíteni a fűtést
  • megújuló energiákat használni (pl. napelem, napkollektoros rendszerek)
  • energiatakarékos izzókat használni

Természetesen minden energetikai beruházás előtt érdemes egy szakember - energetikus épületgépész tanácsát kikérni. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani.

Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, és számszerűsítve a várható eredményeket, melyekkel a kedvezőbb energiafogyasztást jelölő, jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.

Hogyan segít az állam?

Bár az új vissza nem térítendő otthonteremtési támogatás, a CSOK nem fordítható lakásfelújításra, az Otthon Melege Program legújabb alprogramja a családi házak energetikai korszerűsítésében nyújt segítséget.

A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. A legmagasabb kapható összeg 2,5 millió forint, ehhez állandó lakcímre, vagy tartózkodási helyre és egy állandó ingatlanra van szükségünk. A pályázat keretösszege mindössze 5 milliárd forint, ami a jövőben további 5-5 milliárddal bővülhet. A szakértői jóslatok szerint azonban ez olyan kevés, hogy akár pillanatok alatt kimerülhetnek majd a térségenkénti keretek.

Van más megoldás is

Persze azoknak sem kell lemondaniuk a spórolásról, akiknek nem jut majd az állami milliókból, ugyanis a korszerűsítéssel elérhető 30-40 százalékos energia megtakarítás mellett a hitel gyakorlatilag önfinanszírozó lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A piaci kamatozású kölcsönök között jellemzően a lakáshiteleknek a legalacsonyabbak a kamatai.

A jegybank adatai szerint jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt, amit korszerűsítésre, lakásfelújítására is fordíthatunk. Ezeknél a termékeknél érdemes a teljes hiteldíj mutatót is (THM) figyelembe venni, mivel ez tartalmazza a kamaton felüli költségeket is.

Mennyi az annyi?

Az egyszerűség kedvért mutatunk egy példát. A lakásfenntartási kiadások közül a magyar családoknak a legnagyobb terhet a gázszámla kifizetése jelenti. Ahhoz például, hogy a gázszámlán legalább 40 százalékos megtakarítást érhessünk el, a homlokzati hőszigetelésen túl szükség lehet a padlás- és padlófödémek, vagy a lábazat szigetelésére is. Nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán, szakszerű anyagválasztásán és kivitelezésén sem.

A szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelési költsége nagyjából többnyire 1,5 millió forint alatt marad. Ez a munka körülbelül 1-2 hét alatt elkészül, és általában külön engedélyeztetés nélkül elvégezhető.

{{EMBED:infogram_QyrOugT83PrxyyGT}}

A táblázatból jól látszik, hogy a megfelelő szigeteléssel a gázfogyasztás mennyiségétől függően akár 8-10 ezer forintot is megtakaríthatunk havonta a fűtésen. Ráadásul a jól szigetelt ház hőkomfortja is sokkal kellemesebb. Rövidül benne a fűtési időszak és a nyári hőség is jobban kordában tartható, ezáltal megúszható akár a légkondícionáló beszerelése is, vagy legalább csökkenthető a működtetési igénye.

A bankok honlapján található kalkulátorok számítása alapján, amennyiben a korszerűsítéshez legalább 1 millió forint hitelre lenne szükségünk, és ezt 10 év alatt tervezzük visszafizetni, emellett pedig nem rendelkezünk kiemelkedően magas állandó jövedelemmel, akkor a hitel induló törlesztőrészlete általában 10 ezer forint körül mozog.

Vagyis már a futamidő alatt is önfinanszírozó lehet a beruházásunk, később pedig az ebből nyert megtakarított összeg a zsebünkben maradhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem