33 °C Budapest
Így újíthatod fel ingyen az otthonod: igen, hitelből!

Így újíthatod fel ingyen az otthonod: igen, hitelből!

2016. április 20. 11:32

Szakszerű hőszigeteléssel akár 40 százalékkal is csökkenthetjük a rezsiszámlánkat, nyáron pedig a villanyszámlából is lefaraghatunk, vagy mindenestül megúszhatjuk a légkondit, ha jól korszerűsítjük lakásunkat. Ráadásul ezt akár hitelből is finanszírozhatjuk, és egy fillérünkbe sem kerül majd.


A lakásfelújítás a nyári időszakban a legnépszerűbb, sokan azonban már kora tavasszal belekezdenek a munkálatokba. Bár egy szoba átfestésének is megtérülhet az ára (például a ház eladásakor), ez alkalommal a korszerűsítésre irányuló beruházásokat néztük meg közelebbről.

Miért éri meg korszerűsíteni?

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van a felújítani kívánt lakásunk, de általánosságban elmondható, hogy a magyar lakóingatlanok közel kétharmada energetikai szempontból régi és elavult. Ezért a családok többsége átlagosan akár 30 százalékát is megspórolhatja a rezsiköltségeknek egy megfelelő átalakítással. Szélsőséges esetben,

egy teljes körű korszerűsítéssel akár 60 százalékos rezsiköltség csökkentést is el lehet elérni.

Ennek érdekében érdemes lehet:

  • kicserélni a nyílászárókat
  • hőszigetelni
  • korszerűsíteni a fűtést
  • megújuló energiákat használni (pl. napelem, napkollektoros rendszerek)
  • energiatakarékos izzókat használni

Természetesen minden energetikai beruházás előtt érdemes egy szakember - energetikus épületgépész tanácsát kikérni. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani.

Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, és számszerűsítve a várható eredményeket, melyekkel a kedvezőbb energiafogyasztást jelölő, jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.

Hogyan segít az állam?

Bár az új vissza nem térítendő otthonteremtési támogatás, a CSOK nem fordítható lakásfelújításra, az Otthon Melege Program legújabb alprogramja a családi házak energetikai korszerűsítésében nyújt segítséget.

A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. A legmagasabb kapható összeg 2,5 millió forint, ehhez állandó lakcímre, vagy tartózkodási helyre és egy állandó ingatlanra van szükségünk. A pályázat keretösszege mindössze 5 milliárd forint, ami a jövőben további 5-5 milliárddal bővülhet. A szakértői jóslatok szerint azonban ez olyan kevés, hogy akár pillanatok alatt kimerülhetnek majd a térségenkénti keretek.

Van más megoldás is

Persze azoknak sem kell lemondaniuk a spórolásról, akiknek nem jut majd az állami milliókból, ugyanis a korszerűsítéssel elérhető 30-40 százalékos energia megtakarítás mellett a hitel gyakorlatilag önfinanszírozó lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piaci kamatozású kölcsönök között jellemzően a lakáshiteleknek a legalacsonyabbak a kamatai.

A jegybank adatai szerint jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt, amit korszerűsítésre, lakásfelújítására is fordíthatunk. Ezeknél a termékeknél érdemes a teljes hiteldíj mutatót is (THM) figyelembe venni, mivel ez tartalmazza a kamaton felüli költségeket is.

Mennyi az annyi?

Az egyszerűség kedvért mutatunk egy példát. A lakásfenntartási kiadások közül a magyar családoknak a legnagyobb terhet a gázszámla kifizetése jelenti. Ahhoz például, hogy a gázszámlán legalább 40 százalékos megtakarítást érhessünk el, a homlokzati hőszigetelésen túl szükség lehet a padlás- és padlófödémek, vagy a lábazat szigetelésére is. Nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán, szakszerű anyagválasztásán és kivitelezésén sem.

A szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelési költsége nagyjából többnyire 1,5 millió forint alatt marad. Ez a munka körülbelül 1-2 hét alatt elkészül, és általában külön engedélyeztetés nélkül elvégezhető.

{{EMBED:infogram_QyrOugT83PrxyyGT}}

A táblázatból jól látszik, hogy a megfelelő szigeteléssel a gázfogyasztás mennyiségétől függően akár 8-10 ezer forintot is megtakaríthatunk havonta a fűtésen. Ráadásul a jól szigetelt ház hőkomfortja is sokkal kellemesebb. Rövidül benne a fűtési időszak és a nyári hőség is jobban kordában tartható, ezáltal megúszható akár a légkondícionáló beszerelése is, vagy legalább csökkenthető a működtetési igénye.

A bankok honlapján található kalkulátorok számítása alapján, amennyiben a korszerűsítéshez legalább 1 millió forint hitelre lenne szükségünk, és ezt 10 év alatt tervezzük visszafizetni, emellett pedig nem rendelkezünk kiemelkedően magas állandó jövedelemmel, akkor a hitel induló törlesztőrészlete általában 10 ezer forint körül mozog.

Vagyis már a futamidő alatt is önfinanszírozó lehet a beruházásunk, később pedig az ebből nyert megtakarított összeg a zsebünkben maradhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 08:28
Ezekben a napokban lett 15 éves a Paprika Studios, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb televíziós mű...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?