25 °C Budapest
Az áruhitelen túl is van élet: akár kereshetsz is a kölcsönöddel

Az áruhitelen túl is van élet: akár kereshetsz is a kölcsönöddel

Pénzcentrum
2015. december 16. 10:31

A nullás áruhitelek mellett más kölcsönök is akciósak a karácsonyi időszakban, ráadásul nem is biztos, hogy az áruhitellel járunk jobban. A hitelkártyákat okosan használva ugyanis visszatérítéseket is kaphatunk, ami gyakorlatilag olyan, mintha olcsóbban vettük volna meg a terméket. De mikor melyik kölcsönt érdemes választani?

A nagy áruházak és webshopok szinte kivétel nélkül kínálnak áruhiteleket, amelyek sokszor valóban ingyenhitel ajánlatok, vagyis a teljes hiteldíj mutató (THM) valóban nulla. Nemcsak a boltokban juthatunk kölcsönhöz karácsony előtt, ennél sokkal több lehetőségünk van, sőt, sokszor szintén ingyenhitelt vehetünk fel.

A hitelkártyával még kereshetünk is

A bankok karácsony előtt nemcsak a szokásos ajánlatokkal csábítják az ügyfeleket, hanem a hitelkártyáknál a szokásoson felül extra visszatérítéseket is ígérhetnek. Ezeknél a plasztikoknál ugyanis a banktól visszakapjuk a vásárlásunk összegének néhány százalékát (ennek mértéke a hitelkártyától függ).

A karácsonyi időszakban viszont a bankok nem ritkán 5 százalék körüli visszatérítéseket ajánlanak egyes vásárlások után.

Ezzel csábítják vásárlásra a meglévő kártyatulajdonosokat és ezzel ösztönzik hitelkártya kiváltására, akiknek még nincs kártyájuk.

A hitelkártyás vásárlás is lehet ingyenhitel, hiszen megadott ideig kamat felszámítása nélkül használhatjuk a pénzt. Probléma egyébként abból lehet, ha nem tudjuk időben visszafizetni a pénzt, ekkor ugyanis 40 százalék körüli éves THM-mel szembesülünk. Emiatt nem érdemes akkora összeget elkölteni a hitelkártyával, amit nem tudunk egy (maximum két) hónapon belül visszafizetni (a türelmi idő általában 45 nap).

A folyószámlahitel is jó alternatíva lehet

A folyószámlahitelek úgynevezett rulírozó hitelek, ami azt jelenti, hogy a kölcsönt bármikor visszatörleszthetjük és újra fel is vehetjük (a rendelkezésre álló keretig). A folyószámlahitelek nagy előnye a hitelkártyákhoz képest, hogy alacsonyabb kamatozásúak, a bankok ajánlatai között könnyedén találhatunk olyat, amely 20 százalék körüli THM-et biztosít.

Akkor érheti meg hitelkártya helyett folyószámlát nyitni, ha akkora összeget szeretnénk felvenni, amit több hónapig sem tudunk visszafizetni, így ugyanis kevesebb kamatot kell törlesztenünk. Persze arról nem szabad megfeledkezni, hogy a folyószámlahitel már az első naptól kamatozik és a bankok gyakran felszámolnak rendelkezésre állási díjat is a kihasználatlan hitelkeret után.

Kinek jó a személyi kölcsön?

A személyi kölcsönről sem szabad megfeledkezni, hiszen nagyobb összegnél sokkal kedvezőbb kamatokat kell visszafizetnünk, mint a másik két hitelnél, már 10 százalék körüli THM-mel is találhatunk ajánlatokat. Emiatt a személyi kölcsönöket érdemes lehet nagyobb ajándékra is elkölteni, mivel pár éven belül sem magas a visszafizetett kamat mértéke.

A személyi kölcsönök abban különböznek a másik két hitelfajtától, hogy az előbbieknél nincs meghatározott törlesztés, így könnyen megcsúszhatunk a visszafizetéssel, különösen a folyószámla-hitelnél, ahol a bankszámlánk egyenlege egyszerűen negatívba fordul, ami után már kamatot kell fizetni. A személyi kölcsönnél viszont egyszeri felvett összegből költekezhetünk, amit havi rendszerességgel kell törlesztenünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Melyik hitel való nekünk leginkább?

Ha valóban ingyenhiteles megoldást találunk, akkor az áruhitel mellett érdemes letenni a voksunkat a legtöbb esetben, hiszen a többi kölcsönnél valószínűleg felmerülnek költségek vagy kamatot kell fizetni. Azonban két dologra ekkor is figyeljünk:

  • Kapunk-e hitelkártyát a felvett hitel mellé (aminek lehet éves díja),
  • Lehet, hogy a kamat nulla, azonban a kezelési költséget meg kell fizetni.

Ha viszont az adott terméknél nem érhető el nullás hitel, akkor érdemes lehet a hitelkártyán, folyószámlahitelen vagy személyi kölcsönön elgondolkodni.

Hitelkártyát a viszonylag kisebb összegű ajándék esetén érdemes kiváltani vagy használni, és persze fontos, hogy az adott boltban elfogadják a hitelkártyánkat. A nagyobb összegű dolgok megvásárlása azzal fenyeget, hogy a több hónap alatt visszafizetett kölcsön után jelentős kamatot számítanak fel.

A folyószámlahitelt akkor érdemes választani, ha a saját bankszámlánkhoz kedvező feltételekkel igényelhetjük ezt a kölcsönt. Itt arra kell figyelni, hogy a napi költéseink során ne vigyük negatívba a számlánkat, mivel ezzel aránylag magas kamatot kell megfizetnünk olyan költések után, ami hitel nélkül nem lenne.

A személyi kölcsönök a formájuk miatt lehetnek jók, hiszen nem fenyegetnek a túlköltekezés veszélyével. Ezeknél a termékeknél inkább olyan problémánk lehet, hogy a fix költségek miatt kisebb felvett összeg után (200-300 ezer forint) aránylag magas THM-et kell fizetnünk, igaz, még így is kedvezőbb lehet a kamat, mint a folyószámlahiteleknél.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 10:36
A kormánypárti lap most helyreigazított cikkének szerzője nem vállalta fel a nevét.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?