20 °C Budapest

Az áruhitelen túl is van élet: akár kereshetsz is a kölcsönöddel

Pénzcentrum
2015. december 16. 10:31

A nullás áruhitelek mellett más kölcsönök is akciósak a karácsonyi időszakban, ráadásul nem is biztos, hogy az áruhitellel járunk jobban. A hitelkártyákat okosan használva ugyanis visszatérítéseket is kaphatunk, ami gyakorlatilag olyan, mintha olcsóbban vettük volna meg a terméket. De mikor melyik kölcsönt érdemes választani?

A nagy áruházak és webshopok szinte kivétel nélkül kínálnak áruhiteleket, amelyek sokszor valóban ingyenhitel ajánlatok, vagyis a teljes hiteldíj mutató (THM) valóban nulla. Nemcsak a boltokban juthatunk kölcsönhöz karácsony előtt, ennél sokkal több lehetőségünk van, sőt, sokszor szintén ingyenhitelt vehetünk fel.

A hitelkártyával még kereshetünk is

A bankok karácsony előtt nemcsak a szokásos ajánlatokkal csábítják az ügyfeleket, hanem a hitelkártyáknál a szokásoson felül extra visszatérítéseket is ígérhetnek. Ezeknél a plasztikoknál ugyanis a banktól visszakapjuk a vásárlásunk összegének néhány százalékát (ennek mértéke a hitelkártyától függ).

A karácsonyi időszakban viszont a bankok nem ritkán 5 százalék körüli visszatérítéseket ajánlanak egyes vásárlások után.

Ezzel csábítják vásárlásra a meglévő kártyatulajdonosokat és ezzel ösztönzik hitelkártya kiváltására, akiknek még nincs kártyájuk.

A hitelkártyás vásárlás is lehet ingyenhitel, hiszen megadott ideig kamat felszámítása nélkül használhatjuk a pénzt. Probléma egyébként abból lehet, ha nem tudjuk időben visszafizetni a pénzt, ekkor ugyanis 40 százalék körüli éves THM-mel szembesülünk. Emiatt nem érdemes akkora összeget elkölteni a hitelkártyával, amit nem tudunk egy (maximum két) hónapon belül visszafizetni (a türelmi idő általában 45 nap).

A folyószámlahitel is jó alternatíva lehet

A folyószámlahitelek úgynevezett rulírozó hitelek, ami azt jelenti, hogy a kölcsönt bármikor visszatörleszthetjük és újra fel is vehetjük (a rendelkezésre álló keretig). A folyószámlahitelek nagy előnye a hitelkártyákhoz képest, hogy alacsonyabb kamatozásúak, a bankok ajánlatai között könnyedén találhatunk olyat, amely 20 százalék körüli THM-et biztosít.

Akkor érheti meg hitelkártya helyett folyószámlát nyitni, ha akkora összeget szeretnénk felvenni, amit több hónapig sem tudunk visszafizetni, így ugyanis kevesebb kamatot kell törlesztenünk. Persze arról nem szabad megfeledkezni, hogy a folyószámlahitel már az első naptól kamatozik és a bankok gyakran felszámolnak rendelkezésre állási díjat is a kihasználatlan hitelkeret után.

Kinek jó a személyi kölcsön?

A személyi kölcsönről sem szabad megfeledkezni, hiszen nagyobb összegnél sokkal kedvezőbb kamatokat kell visszafizetnünk, mint a másik két hitelnél, már 10 százalék körüli THM-mel is találhatunk ajánlatokat. Emiatt a személyi kölcsönöket érdemes lehet nagyobb ajándékra is elkölteni, mivel pár éven belül sem magas a visszafizetett kamat mértéke.

A személyi kölcsönök abban különböznek a másik két hitelfajtától, hogy az előbbieknél nincs meghatározott törlesztés, így könnyen megcsúszhatunk a visszafizetéssel, különösen a folyószámla-hitelnél, ahol a bankszámlánk egyenlege egyszerűen negatívba fordul, ami után már kamatot kell fizetni. A személyi kölcsönnél viszont egyszeri felvett összegből költekezhetünk, amit havi rendszerességgel kell törlesztenünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Melyik hitel való nekünk leginkább?

Ha valóban ingyenhiteles megoldást találunk, akkor az áruhitel mellett érdemes letenni a voksunkat a legtöbb esetben, hiszen a többi kölcsönnél valószínűleg felmerülnek költségek vagy kamatot kell fizetni. Azonban két dologra ekkor is figyeljünk:

  • Kapunk-e hitelkártyát a felvett hitel mellé (aminek lehet éves díja),
  • Lehet, hogy a kamat nulla, azonban a kezelési költséget meg kell fizetni.

Ha viszont az adott terméknél nem érhető el nullás hitel, akkor érdemes lehet a hitelkártyán, folyószámlahitelen vagy személyi kölcsönön elgondolkodni.

Hitelkártyát a viszonylag kisebb összegű ajándék esetén érdemes kiváltani vagy használni, és persze fontos, hogy az adott boltban elfogadják a hitelkártyánkat. A nagyobb összegű dolgok megvásárlása azzal fenyeget, hogy a több hónap alatt visszafizetett kölcsön után jelentős kamatot számítanak fel.

A folyószámlahitelt akkor érdemes választani, ha a saját bankszámlánkhoz kedvező feltételekkel igényelhetjük ezt a kölcsönt. Itt arra kell figyelni, hogy a napi költéseink során ne vigyük negatívba a számlánkat, mivel ezzel aránylag magas kamatot kell megfizetnünk olyan költések után, ami hitel nélkül nem lenne.

A személyi kölcsönök a formájuk miatt lehetnek jók, hiszen nem fenyegetnek a túlköltekezés veszélyével. Ezeknél a termékeknél inkább olyan problémánk lehet, hogy a fix költségek miatt kisebb felvett összeg után (200-300 ezer forint) aránylag magas THM-et kell fizetnünk, igaz, még így is kedvezőbb lehet a kamat, mint a folyószámlahiteleknél.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM