21 °C Budapest
Na ne! Hogy lehet ennyire olcsó ez a bank?

Na ne! Hogy lehet ennyire olcsó ez a bank?

2015. október 6. 11:01

Az alacsony alapkamatnak köszönhetően minden korábbinál olcsóbban juthatunk lakáshitelhez, több banknál találhatunk 5 százalék alatti ajánlatokat. Hogyan válasszunk a hitelek között, tényleg a legolcsóbb ajánlat a legjobb?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két éven keresztül tartó kamatcsökkentési periódusa úgy néz ki, hogy véget ért, ráadásul már a bankok is az alacsonyabb alapkamathoz igazították a hiteleik kamatait. Mutatjuk, melyik a legolcsóbb lakáshitel Magyarországon.

Válasszuk ki, milyen hitelt veszünk fel!

Első lépésként válasszuk ki, hogy milyen kölcsönt szeretnénk felvenni. A legfőbb kérdés, hogy változó kamatozású vagy fixált kölcsönt veszünk fel.

A változó kamatozású hitelek kamatlába átlagosan több mint másfél százalékponttal alacsonyabb, mint az 5 évre fixált kölcsönöké. Ezért cserébe viszont kevésbé kiszámíthatóak, a kamatozás alapja ugyanis a 3 hónapos, a 6 hónapos vagy a 12 hónapos BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) van kötve, ami 3,6, illetve 12 havonta változhat.

A fixált hitelek azonban 3, 5, 10, 15 vagy akár 20 évre rögzített termékek, így jóval kiszámíthatóbbak, a változó kamatozású kölcsönöknél. Ezzel ugyanis kivédhetjük, vagy legalábbis elkerülhetjük, hogy magasabb kamatot kelljen fizetni akkor is, ha az MNB akár jelentősen megemeli az alapkamatot.

Milyen ajánlatok közül válogathatunk?

A számításainkat 15 éves futamidő mellett, 6 millió forint felvett összegre végeztük el a Hitelnet.hu kalkulátorával (200 ezer forint hbeérkező havi jövedelemmel). Természetesen a változó és fix kamatozású hiteleket egyaránt megnéztük.

A változó kamatozásnál a havi törlesztőrészletben 5 ezer forintos a különbség a legolcsóbb (43 ezer forint, K&H) és a legdrágább (49 ezer forint) termék között, így ez alapján lehet érdemes kiválasztani a hitelünket. Ehhez érdemes hozzászámolni a folyószámla-vezetés költségeit, és így összehasonlítani a bankok ajánlatait. A havi részlet a teljes visszafizetendőben is megjelenik: közel 1 millió forinttal fizethetünk kevesebbet a legolcsóbb ajánlat kiválasztásakor, mint a legdrágább esetében.


A fix kamatozású hiteleknél a legalacsonyabb havi részlet az Ersténél található, és ennek megfelelően a teljes visszafizetendő is náluk a legalacsonyabb. Ezeknél a kölcsönöknél valamivel nagyobb az eltérés a termékek között, a legdrágább törlesztő ugyanis 6 ezer forinttal magasabb, mint a legolcsóbb. Ez a teljes futamidő alatt közel 1,1 millió forint különbséget eredményez a teljes visszafizetendő összegben.

Hogyan válasszuk ki a bankot?

A bank kiválasztásánál a kamatozás mellett a több, egyéb szempontot is kell figyelembe venni:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Ha volt lakástakarék szerződésünk, akkor célszerű lehet a pénztártól (vagy a partnerétől) ajánlatot kérni.
  • A folyószámlánkat vezető pénzintézettől is érdemes ajánlatot kérnünk.
  • Használjunk kalkulátor oldalt az ajánlatok összehasonlítására!

Lényeges, hogy a legtöbb pénzintézet jövedelem jóváírást kér a nála vezetett folyószámlán a kedvező kamatért cserébe, így a hitel felvételkor a számlavezetés költségit is érdemes figyelembe venni.

Így csökkentsd tovább a kamatot

A bankok további kamatkedvezményeket vagy díjkedvezményeket adhatnak, ha teljesítjük az alábbi feltételek egyikét:

  • Kiemelkedő jövedelemjóváírás a számlán
  • Lakásbiztosítás kötése
  • Életbiztosítás kötése
  • Megtakarítás indítása (lakástakarék, életbiztosítás stb.)

Melyik kamatozást válasszam?

A kamatozás kiválasztásánál azt kell mérlegelnünk, hogy kibírjuk-e a törlesztőrészlet növekedését, ha erre kerül sor. Mivel a fixált kamatoknál is növekedhet a havi részlet a későbbiekben, ezért érdemes úgy kalkulálnunk, hogy legalább 10, de inkább 20-30 százalékos növekedés esetén se kerüljünk hátralékba.

Emellett, ha lehetséges a kockázatokat tovább csökkenthetjük, ha lakás takarék pénztárat indítunk a hitelünkkel párhuzamosan. Ennek lejáratakor ugyanis előtörleszthetjük a kölcsönünket, amivel csökkenthetjük a törlesztőrészletünket vagy akár lerövidíthetjük a hitel futamidejét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?