-6 °C Budapest

Most vennél klímát? Új hűtő kellene? Innen szerezhetsz rá pénzt

2015. július 7. 05:47

Mindenki életében vannak olyan helyzetek, amikor egy váratlan kiadás miatt hirtelen pénzre van szüksége. Egy új klíma, egy elromlott hűtő a nyári nagy melegben, valamilyen hirtelen orvosi költség, vagy baleset kapcsán felmerülő költségek könnyen nehéz helyzetbe hozhatnak, ha nincs megtakarított pénzünk. Ezekben a helyzetekben jelenthet megoldást a személyi kölcsön.

A személyi kölcsönök legtöbb esetben bármilyen céllal felhasználhatók. Ezért nyújtjatnak segítséget bármilyen váratlan helyzetben, ha megszorul a család. Persze rögtön tegyük hozzá: van olyan hitelintézet, ahol egyes esetekben (például lakásfelújításnál) más feltételeket határoznak meg.

Ha hitelt veszünk fel, érdemes rögtön hitelfedezeti biztosítást is kötni, így ha valami történik (például munkanélküliség, tartós betegség), ami miatt nem tudjuk fizetni a törlesztő részleteket, kisegít minket a biztosító. Ennek a feltételeiről és részleteiről érdemes tájékozódni a hitelfelvétel előtt.

Kinek és mikor lehet jó a személyi kölcsön?

Kisebb összegű kölcsönöket felhasználhatunk például akkor, ha meghibásodik valami az autón, amit meg kell javíttatni, ha elromlik a mosógép, a hűtő, és újat kell venni. Ha a gyerekünknek fogszabályzó kell, de nem akarjuk az SZTK-ba vinni, vagy csak épp olyan helyzetbe kerül a család, amikor sürgős anyagi segítségre van szükség.

A kisebb összegű személyi kölcsönök az alacsonyabb jövedelműeknek is megfelelőek arra, hogy egy-egy hirtelen helyzetben kisegítsék őket szorult helyzetükből. Ha a hitelösszeg alacsony, nem kell magas fizetésünknek lennie ahhoz, hogy a kölcsönt megkapjuk.

Az igénylés feltételei eltérőek az egyes hitelintézeteknél, de általában meghatároznak egy minimum és egy maximum életkort (25, illetve 70 év), az igénylő nem szerepelhet a hivatalos adóslistán, és szükség van hozzá állandó jövedelemre.

Mennyi az annyi?

Az egyes bankok különböző jövedelemigényeket támasztanak a személyi kölcsön igényléséhez. Van olyan hitelintézet, amelyik 750 ezer forintot meg nem haladó kölcsönösszeg igénylése esetén legalább havi nettó 100 ezer forintot vár el, míg 750 ezer forint feletti kölcsönnél minimum havi nettó 150 ezer forintos jövedelemre van szükség. Ha 3 millió forint feletti összeget igényel valaki, abban az esetben a kért hitelösszeg 10 százalékát meghaladó rendszeres jövedelemre van szükség, azaz a 3 milliós példa esetében 300 ezer forint feletti fizetésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Találunk olyan bankot is, ahol havi nettó 80, vagy 85 ezer forint a keresetre vonatkozó elvárás. Érdemes a választáskor nemcsak az elvárt havi fizetésre figyelni, azaz hogy milyen a kereseti elvárás, hanem arra is, hogy ehhez mekkora kamat párosul. Ha végül sokkal többet kell visszafizetnünk, nem biztos, hogy az a jó konstrukció számunkra, amelyiknél alacsonyabb keresetet vártak el. A teljes hiteldíj mutató (THM) igen széles skálán mozog, attól függően, mekkora összeget és milyen futamidővel veszünk fel.

Például, ha 500 ezer forintot veszünk fel egy éves futamidővel a kamat 16,99 százalék, a THM pedig 18,65 százalék, akkor a havi törlesztő részlet 45 600 ezer forint körüli lenne, és körülbelül 547 ezer forintot kellene végül visszafizetni. Ugyanígy 48 hónapos futamidővel a havi törlesztőrészlet 14 500 forint körüli lenne, és végeredményben majdnem 693 ezer forintot kellene visszafizetni. 84 hónapos futamidő esetén a havi részlet több mint 10 ezer forint lenne, és így végül 858 ezer forintot kellene visszafizetni. Kivéve, ha pénzvisszatérítésre is van lehetőség. Van ugyanis, ahol kedvezményként pénzvisszatérítés jár a kölcsön összegétől és futamidejétől függően, amennyiben az ügyfél mindig határidőre teljesíti a részlet befizetését.

Személyi kölcsön? Adósságcsökkentés? Várjuk olvasóink kérdéseit a témával kapcsolatban, szerda délig. 
Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu 
A kérdésekre a Sberbank szakértői válaszolnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 05:00
Óriási gazdasági és geopolitikai lehetőséget jelenthet India számára, hogy az amerikai-kínai viszony...
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?