Már most forintosíthatod az autóhiteled: de megéri?

Pénzcentrum
2015. április 20. 14:24

A devizahiteles autóhiteleseknek és a személyi kölcsönnel rendelkező ügyfeleknek is van már lehetőségük forintosítani a hitelüket piaci alapon. Az ajánlatban kedvező kamatozást ígérnek az ügyfeleknek, két feltétel teljesülése esetén. Kinek éri meg ezzel kiváltani a kölcsönét?

Az autóhiteleket és személyi kölcsönöket is forintosíthaják

 - mondta Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója múlt héten. A részletek még nem ismertek, az azonban látszik, hogy 290 ezer adósnak jelenthet megoldást az intézkedés. A folyamat már piaci alapon is elindult, mivel az Erste múlt héten jelent meg a nem jelzáloghiteles devizahiteleseknek szóló forint alapú személyi kölcsönével.

Kinek jelenthet megoldást?

A deviza alapú autóhiteleseknek és a személyi kölcsönt felvevőknek egyaránt jó megoldást kínálhat az új személyi kölcsön. A szabad felhasználású jelzáloghitelesek is választhatják ezt a kölcsönt, ha meg akarnak szabadulni a jelzálogtól, de nekik nagy valószínűség szerint kamatemelkedéssel kell számolniuk, így ez nem nekik szól elsősorban.

A hitelkártya tulajdonosok és a folyószámlahitelesek viszont kimaradnak az elszámolásból, így számukra ez a konstrukció ezért nem elérhető. Lényeges, hogy a kedvezményes kamat csak akkor jár, ha

  • a hitelkiváltás ténylegesen megtörténik és
  • az adósnak legalább a minimálbért elérő jövedelem-jóváírása érkezik az Erste bankszámlájára.

Tényleg kedvezőek a kamatok

Ha a fenti kitételek teljesülnek, akkor 13,99 százalékos kamattal számolhatunk, ami igen kedvező kamatszintnek számít. A kedvező kamatozás mellett a folyósítási díjat (a szerződött összeg 1 százaléka) is megúszhatjuk, ha nem erstés hitelt váltunk ki. Így a felvett kölcsön méretétől függően 15,07 és 16,68 százalék között mozoghat a teljes hiteldíj mutató (THM) akár autóhitelt, akár személyi kölcsönt váltunk ki.

Lényeges, hogy a kiváltó hitelnek a kamatperiódusa 3 év, vagyis a törlesztőrészlet 3 évig fix és csak háromévente változhat. A minimális futamidő egyébként ehhez illeszkedik, vagyis 36 hónap lehet.

Megéri kiváltani a hitelt?

A két fő célcsoport az autóhitelesek és a személyi kölcsönösök, azonban az ő kamataik eltérőek lehetnek. Az MNB adatai szerint a svájci frank alapú autóhitelesek kamatlába a legutóbbi adatok szerint 8 százalékos. Ez jóval alacsonyabb, mint az ajánlatban szereplő kölcsöné, viszont cserébe az adósok megszabadulhatnak az árfolyamkockázattól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A személyi kölcsönök kamatai azonban ennél magasabbak (az ajánlatban szereplő kamatszinthez közeliek), így nekik sokkal inkább jól jöhet a hitelüket kiváltani.


Akármelyik hitel kiváltásáról is legyen szó, érdemes két dolgot megvárni:

  • Az elszámolási értesítőt, amiben az egyoldalú kamatemelés hatását megszüntetett, alacsonyabb kamatszintet láthatunk.
  • Az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításának tervezetét, amit csütörtökön lengetett be az MNB.

Ennyivel csökkenhet a törlesztő

Az autóhiteleket nem érdemes kiváltani (ha csak a havi fizetendőt figyeljük), hiszen a törlesztőrészlet egyértelműen növekedhet, igaz, az árfolyamkockázat kiesése miatt nekik is érdemes lehet elgondolkodni a hitelük lecserélésén. Ebben az esetben 42 ezerről 46 ezerre nőhet a törlesztőrészletük.


A személyi kölcsönöknél viszont a kamatkülönbség annyira kicsi, hogy csak kismértékben növekszik meg a törlesztő, viszont az árfolyamkockázat itt is kiesik, tehát sokkal inkább megéri kiváltani a személyi kölcsönöket. Nekik csak valamivel több mint ezer forinttal nőne a törlesztőjük. Lényeges kiemelni, hogy mivel az átlagos személyi kölcsön csupán 447 ezer forintot tesz ki, ezért ezek a kölcsönök valószínűleg magasabb kamattal váltható ki (20,49 százalék).

A Pénzcentrum vezető szerkesztője, Nagy Bálint ebben a témában nyilatkozott vasárnap az RTL Klub híradójának:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM