24 °C Budapest
Már most forintosíthatod az autóhiteled: de megéri?

Már most forintosíthatod az autóhiteled: de megéri?

Pénzcentrum
2015. április 20. 14:24

A devizahiteles autóhiteleseknek és a személyi kölcsönnel rendelkező ügyfeleknek is van már lehetőségük forintosítani a hitelüket piaci alapon. Az ajánlatban kedvező kamatozást ígérnek az ügyfeleknek, két feltétel teljesülése esetén. Kinek éri meg ezzel kiváltani a kölcsönét?

Az autóhiteleket és személyi kölcsönöket is forintosíthaják

 - mondta Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója múlt héten. A részletek még nem ismertek, az azonban látszik, hogy 290 ezer adósnak jelenthet megoldást az intézkedés. A folyamat már piaci alapon is elindult, mivel az Erste múlt héten jelent meg a nem jelzáloghiteles devizahiteleseknek szóló forint alapú személyi kölcsönével.

Kinek jelenthet megoldást?

A deviza alapú autóhiteleseknek és a személyi kölcsönt felvevőknek egyaránt jó megoldást kínálhat az új személyi kölcsön. A szabad felhasználású jelzáloghitelesek is választhatják ezt a kölcsönt, ha meg akarnak szabadulni a jelzálogtól, de nekik nagy valószínűség szerint kamatemelkedéssel kell számolniuk, így ez nem nekik szól elsősorban.

A hitelkártya tulajdonosok és a folyószámlahitelesek viszont kimaradnak az elszámolásból, így számukra ez a konstrukció ezért nem elérhető. Lényeges, hogy a kedvezményes kamat csak akkor jár, ha

  • a hitelkiváltás ténylegesen megtörténik és
  • az adósnak legalább a minimálbért elérő jövedelem-jóváírása érkezik az Erste bankszámlájára.

Tényleg kedvezőek a kamatok

Ha a fenti kitételek teljesülnek, akkor 13,99 százalékos kamattal számolhatunk, ami igen kedvező kamatszintnek számít. A kedvező kamatozás mellett a folyósítási díjat (a szerződött összeg 1 százaléka) is megúszhatjuk, ha nem erstés hitelt váltunk ki. Így a felvett kölcsön méretétől függően 15,07 és 16,68 százalék között mozoghat a teljes hiteldíj mutató (THM) akár autóhitelt, akár személyi kölcsönt váltunk ki.

Lényeges, hogy a kiváltó hitelnek a kamatperiódusa 3 év, vagyis a törlesztőrészlet 3 évig fix és csak háromévente változhat. A minimális futamidő egyébként ehhez illeszkedik, vagyis 36 hónap lehet.

Megéri kiváltani a hitelt?

A két fő célcsoport az autóhitelesek és a személyi kölcsönösök, azonban az ő kamataik eltérőek lehetnek. Az MNB adatai szerint a svájci frank alapú autóhitelesek kamatlába a legutóbbi adatok szerint 8 százalékos. Ez jóval alacsonyabb, mint az ajánlatban szereplő kölcsöné, viszont cserébe az adósok megszabadulhatnak az árfolyamkockázattól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A személyi kölcsönök kamatai azonban ennél magasabbak (az ajánlatban szereplő kamatszinthez közeliek), így nekik sokkal inkább jól jöhet a hitelüket kiváltani.


Akármelyik hitel kiváltásáról is legyen szó, érdemes két dolgot megvárni:

  • Az elszámolási értesítőt, amiben az egyoldalú kamatemelés hatását megszüntetett, alacsonyabb kamatszintet láthatunk.
  • Az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításának tervezetét, amit csütörtökön lengetett be az MNB.

Ennyivel csökkenhet a törlesztő

Az autóhiteleket nem érdemes kiváltani (ha csak a havi fizetendőt figyeljük), hiszen a törlesztőrészlet egyértelműen növekedhet, igaz, az árfolyamkockázat kiesése miatt nekik is érdemes lehet elgondolkodni a hitelük lecserélésén. Ebben az esetben 42 ezerről 46 ezerre nőhet a törlesztőrészletük.


A személyi kölcsönöknél viszont a kamatkülönbség annyira kicsi, hogy csak kismértékben növekszik meg a törlesztő, viszont az árfolyamkockázat itt is kiesik, tehát sokkal inkább megéri kiváltani a személyi kölcsönöket. Nekik csak valamivel több mint ezer forinttal nőne a törlesztőjük. Lényeges kiemelni, hogy mivel az átlagos személyi kölcsön csupán 447 ezer forintot tesz ki, ezért ezek a kölcsönök valószínűleg magasabb kamattal váltható ki (20,49 százalék).

A Pénzcentrum vezető szerkesztője, Nagy Bálint ebben a témában nyilatkozott vasárnap az RTL Klub híradójának:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!