25 °C Budapest
Ilyen alacsony kamatokat rég láttak a devizahitelesek

Ilyen alacsony kamatokat rég láttak a devizahitelesek

2015. április 1. 14:55

A devizahiteles elszámolás és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adósságfék szabályai miatt jelentősen visszaesett a hitelezés. Nem csak a lakáscélú kölcsönöknél látható csökkenés, hanem más hiteleknél is. A devizahiteleknél viszont már most látható az elszámolás hatása, ugyanis jelentősen csökkentek a kamatok.

Visszaesett a lakossági hitelezés

Korábban több banktól is azt a jelzést kaptuk, hogy az MNB január 1-jén életbe lépő adósságfék-szabályozása jelentősen visszafogja majd a lakossági hitelezést. Amely egyébként tavaly indult először látványos bővülésnek.

A rendelet 50 százalékos nettó jövedelem arányos korlátot vezetett be a törlesztőrészletekre (400 ezer forint feletti jövedelem esetében ez 60 százalék) és kötelező jövedelemigazolást írt elő a hitelfelvételre.

A szabályozás januárban még kevésbé, februárban már annál inkább befolyásolhatta a volumeneket.


Hogy mennyiben köszönhető ennek, esetleg az elszámolások miatti banki kapacitásszűkének, nem tudni, de tény, hogy a lakáshitel-kihelyezések a januári 22,3 milliárd forintos szintről 12,2 milliárd forintra estek. Igaz, az egy évvel korábbi 11,6 milliárd forinthoz képest ez is növekedést jelent, ám ne felejtsük: időközben volt egy kisebbfajta lakáshitel-boom Magyarországon - a januári adat például még majdnem duplája volt az egy évvel korábbinak.

A lakossági hitelkihelyezés visszaesése nem hagyta érintetlenül a fogyasztási hiteleket sem, sőt a szabad felhasználású jelzáloghitelek új volumene alig több mint a felére esett. A személyi kölcsönök esetében az egy évvel korábbihoz képest visszaesést, a januárihoz képest viszont némi bővülést láthatunk.

Nagy változás a devizahiteleknél

Az idei első (márciusi) jegybanki kamatcsökkentés természetesen még nem, a devizahitelek elszámolása utáni helyzetre való fokozatos áttérés azonban már látszódik a kamatstatisztikákon. Évek óta nem látott változást történt ezzel: a frankalapú lakáshitelek kamatszintje például a fél évvel korábbi 6,3 százalékról 5 százalékra, a szabad felhasználású hiteleké 7,6 százalékról 6,5 százalékra csökkent. A változásnak valószínűleg még nincs vége, hiszen májustól kell a bankoknak mindenestül az új törlesztőrészletet érvényesíteniük. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új hiteleknél is az ügyfelek számára kedvező változások tapasztalhatók: az egy évvel korábbi 7,9 százalékkal szemben egy átlagos lakáshitel THM-je például már csak 6,3 százalék.

A személyi kölcsönöknél ez a szám 24,9 százalékról 21,7 százalékra csökkent, és a folytatódó jegybanki kamatcsökkentés hatására akár további lazítás is jöhet a bankoknál.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 10:36
A kormánypárti lap most helyreigazított cikkének szerzője nem vállalta fel a nevét.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?