22 °C Budapest

Ilyen alacsony kamatokat rég láttak a devizahitelesek

2015. április 1. 14:55

A devizahiteles elszámolás és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adósságfék szabályai miatt jelentősen visszaesett a hitelezés. Nem csak a lakáscélú kölcsönöknél látható csökkenés, hanem más hiteleknél is. A devizahiteleknél viszont már most látható az elszámolás hatása, ugyanis jelentősen csökkentek a kamatok.

Visszaesett a lakossági hitelezés

Korábban több banktól is azt a jelzést kaptuk, hogy az MNB január 1-jén életbe lépő adósságfék-szabályozása jelentősen visszafogja majd a lakossági hitelezést. Amely egyébként tavaly indult először látványos bővülésnek.

A rendelet 50 százalékos nettó jövedelem arányos korlátot vezetett be a törlesztőrészletekre (400 ezer forint feletti jövedelem esetében ez 60 százalék) és kötelező jövedelemigazolást írt elő a hitelfelvételre.

A szabályozás januárban még kevésbé, februárban már annál inkább befolyásolhatta a volumeneket.


Hogy mennyiben köszönhető ennek, esetleg az elszámolások miatti banki kapacitásszűkének, nem tudni, de tény, hogy a lakáshitel-kihelyezések a januári 22,3 milliárd forintos szintről 12,2 milliárd forintra estek. Igaz, az egy évvel korábbi 11,6 milliárd forinthoz képest ez is növekedést jelent, ám ne felejtsük: időközben volt egy kisebbfajta lakáshitel-boom Magyarországon - a januári adat például még majdnem duplája volt az egy évvel korábbinak.

A lakossági hitelkihelyezés visszaesése nem hagyta érintetlenül a fogyasztási hiteleket sem, sőt a szabad felhasználású jelzáloghitelek új volumene alig több mint a felére esett. A személyi kölcsönök esetében az egy évvel korábbihoz képest visszaesést, a januárihoz képest viszont némi bővülést láthatunk.

Nagy változás a devizahiteleknél

Az idei első (márciusi) jegybanki kamatcsökkentés természetesen még nem, a devizahitelek elszámolása utáni helyzetre való fokozatos áttérés azonban már látszódik a kamatstatisztikákon. Évek óta nem látott változást történt ezzel: a frankalapú lakáshitelek kamatszintje például a fél évvel korábbi 6,3 százalékról 5 százalékra, a szabad felhasználású hiteleké 7,6 százalékról 6,5 százalékra csökkent. A változásnak valószínűleg még nincs vége, hiszen májustól kell a bankoknak mindenestül az új törlesztőrészletet érvényesíteniük. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új hiteleknél is az ügyfelek számára kedvező változások tapasztalhatók: az egy évvel korábbi 7,9 százalékkal szemben egy átlagos lakáshitel THM-je például már csak 6,3 százalék.

A személyi kölcsönöknél ez a szám 24,9 százalékról 21,7 százalékra csökkent, és a folytatódó jegybanki kamatcsökkentés hatására akár további lazítás is jöhet a bankoknál.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. október 3. 08:20
Mind többen fizetnek be készpénzt a számlájukra ATM-en keresztül, amit az is jelez, hogy 2023 első f...
Holdblog  |  2023. október 3. 05:52
Betegeskedik az éppen ma harmincnégy évessé lett egységes Németország. 2003. Megkezdem tudósítói mun...
MEDIA1  |  2023. október 3. 00:36
Az elmúlt 12 hónapban kiemelkedő nézettségi eredményeket ért el a TV2. Ez többek között annak köszön...
Kiszámoló  |  2023. október 2. 14:47
Most olvastam egy cikket egy fagylaltgyártó vállalkozásról, amelyik beleesett abba a hibába, amibe s...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM