13 °C Budapest

5+1 hitel, amit életed során egyszer tuti, felveszel

2014. október 24. 13:00

Az emberek vágyaik és igényeik kielégítésére gyakran kölcsönöket vesznek fel, amiből biztosítani tudják családjuknak az otthon melegét, de az is lehet, hogy az elromlott háztartási gépek cseréjére van szükség. Rengeteg konstrukciót kínálnak a bankok manapság, ezért megmutatjuk azokat a kölcsönöket, amiket valószínű, hogy te is fel fogsz venni.

Életünk során rengeteg hiteltípussal találkozhatunk, azonban vannak olyan konstrukciók, amiket nehezen tudunk elkerülni, de általában nem is érdemes. Céljaink megvalósításához segítséget nyújthatnak ezek a hitelek, legyen az továbbtanulás, lakásvásárlás, vagy egy új mosógép vásárlása.

1. Diákhitel

Az első hitel, amivel általában találkozunk a felsőoktatásba bekerülve a Diákhitel. Jelenleg kétfajta konstrukció közül választhatunk, a szabad felhasználású Diákhitel1, illetve a kizárólag tandíjra fordítható Diákhitel2 vehetjük fel, de lehetőségünk van arra, hogy mind a kettővel éljünk egyszerre. A további különbségeket korábbi cikkünkben és az alábbi infografikán láthatod:

2. Lakáshitel

Talán a legfontosabb pénzügyi döntés életünkben a lakásunk és lakáshitelünk kiválasztása, mivel nagy valószínűséggel egy akár több évtizedig tartó pénzügyi kapcsolatot alakítunk ki egy bankkal. A lakáshitel kiválasztásáról ugyan számtalan cikkünk olvasható, mégis a legfontosabb döntéseket pontokba foglalva itt is megtalálod:

  • Mekkora összegre van szükségünk?
  • Mennyi idő alatt tudjuk visszafizetni a kölcsönt?
  • Fixált vagy változó törlesztőrészlet legyen?
  • Kamattámogatott vagy piaci kamatozású hitelt választunk?
  • Melyik banknál vesszük fel a hitelt?

3. Hitelkártya

A hitelkártyák előnyeiről szintén többször írtunk a Pénzcentrumon. Akinek van lehetősége sokat vásárolni kártyával, annak megérheti hitelkártyát igényelni, ugyanis a vásárlások összegének bizonyos (bankonként eltérő) százalékát jóváírják a kártyádon. Így egy jól megválasztott hitelkártyával, a feltöltésekre odafigyelve évente akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.

4. Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitelt (SZFJ) általában két fő célból szokták felvenni:

  • Üdülővásárlás
  • Adósságrendezés

A kettő közül az egyikkel nagy valószínűséggel találkozni fogunk. Az üdülővásárlás esetén SZFJ-t érdemes felvenni, mivel lakáshitelt csak lakóingatlanra igényelhetünk. Az adósságrendezésre pedig azért kiváló, mert a szabad felhasználású kölcsönök között jellemzően ennek a legalacsonyabb a kamata.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Folyószámlahitel

Ha váratlan kiadással szembesülünk (elromlik a mosógép, nem várt kiadásunk akad stb.), és éppen nincs megtakarított, könnyen felszabadítható pénzünk, akkor érdemes folyószámlahitelt igényelni, mivel a kamatai jellemzően alacsonyabbak, mint a személyi kölcsönöknek. Arra viszont érdemes figyelni, hogy minél előbb fizessük vissza a tartozást és mondjuk fel a folyószámlahitel-szerződésünket. Ha nem fizetjük vissza, akkor könnyen elcsábulunk, hogy elköltsük a pénzt, ráadásul év végén a fel nem használt hitelkeretre rendelkezésre állási díjat fizettethet a bank, ami akár több tízezer forintot is jelenthet.

+1. Autólízing

Ugyan szigorúan véve nem hitelkonstrukció az autólízing, mégis miután az autóhitelek gyakorlatilag megszűntek, a helyüket a bankok szempontjából biztosabb, az autóvásárló szempontjából olcsóbb lízing vette át. Ez azt jelenti, hogy ha nem tudunk megvásárolni egy autót készpénzből, akkor nagy valószínűséggel lízingelnünk kell az autót. A különbség az, hogy míg a hitelnél az autó rögtön a mi tulajdonunkba kerül, addig a lízing esetén csak akkor lesz miénk a gépjármű, amikor kifizettük azt. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem