12 °C Budapest
5+1 hitel, amit életed során egyszer tuti, felveszel

5+1 hitel, amit életed során egyszer tuti, felveszel

2014. október 24. 13:00

Az emberek vágyaik és igényeik kielégítésére gyakran kölcsönöket vesznek fel, amiből biztosítani tudják családjuknak az otthon melegét, de az is lehet, hogy az elromlott háztartási gépek cseréjére van szükség. Rengeteg konstrukciót kínálnak a bankok manapság, ezért megmutatjuk azokat a kölcsönöket, amiket valószínű, hogy te is fel fogsz venni.

Életünk során rengeteg hiteltípussal találkozhatunk, azonban vannak olyan konstrukciók, amiket nehezen tudunk elkerülni, de általában nem is érdemes. Céljaink megvalósításához segítséget nyújthatnak ezek a hitelek, legyen az továbbtanulás, lakásvásárlás, vagy egy új mosógép vásárlása.

1. Diákhitel

Az első hitel, amivel általában találkozunk a felsőoktatásba bekerülve a Diákhitel. Jelenleg kétfajta konstrukció közül választhatunk, a szabad felhasználású Diákhitel1, illetve a kizárólag tandíjra fordítható Diákhitel2 vehetjük fel, de lehetőségünk van arra, hogy mind a kettővel éljünk egyszerre. A további különbségeket korábbi cikkünkben és az alábbi infografikán láthatod:

2. Lakáshitel

Talán a legfontosabb pénzügyi döntés életünkben a lakásunk és lakáshitelünk kiválasztása, mivel nagy valószínűséggel egy akár több évtizedig tartó pénzügyi kapcsolatot alakítunk ki egy bankkal. A lakáshitel kiválasztásáról ugyan számtalan cikkünk olvasható, mégis a legfontosabb döntéseket pontokba foglalva itt is megtalálod:

  • Mekkora összegre van szükségünk?
  • Mennyi idő alatt tudjuk visszafizetni a kölcsönt?
  • Fixált vagy változó törlesztőrészlet legyen?
  • Kamattámogatott vagy piaci kamatozású hitelt választunk?
  • Melyik banknál vesszük fel a hitelt?

3. Hitelkártya

A hitelkártyák előnyeiről szintén többször írtunk a Pénzcentrumon. Akinek van lehetősége sokat vásárolni kártyával, annak megérheti hitelkártyát igényelni, ugyanis a vásárlások összegének bizonyos (bankonként eltérő) százalékát jóváírják a kártyádon. Így egy jól megválasztott hitelkártyával, a feltöltésekre odafigyelve évente akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.

4. Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitelt (SZFJ) általában két fő célból szokták felvenni:

  • Üdülővásárlás
  • Adósságrendezés

A kettő közül az egyikkel nagy valószínűséggel találkozni fogunk. Az üdülővásárlás esetén SZFJ-t érdemes felvenni, mivel lakáshitelt csak lakóingatlanra igényelhetünk. Az adósságrendezésre pedig azért kiváló, mert a szabad felhasználású kölcsönök között jellemzően ennek a legalacsonyabb a kamata.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Folyószámlahitel

Ha váratlan kiadással szembesülünk (elromlik a mosógép, nem várt kiadásunk akad stb.), és éppen nincs megtakarított, könnyen felszabadítható pénzünk, akkor érdemes folyószámlahitelt igényelni, mivel a kamatai jellemzően alacsonyabbak, mint a személyi kölcsönöknek. Arra viszont érdemes figyelni, hogy minél előbb fizessük vissza a tartozást és mondjuk fel a folyószámlahitel-szerződésünket. Ha nem fizetjük vissza, akkor könnyen elcsábulunk, hogy elköltsük a pénzt, ráadásul év végén a fel nem használt hitelkeretre rendelkezésre állási díjat fizettethet a bank, ami akár több tízezer forintot is jelenthet.

+1. Autólízing

Ugyan szigorúan véve nem hitelkonstrukció az autólízing, mégis miután az autóhitelek gyakorlatilag megszűntek, a helyüket a bankok szempontjából biztosabb, az autóvásárló szempontjából olcsóbb lízing vette át. Ez azt jelenti, hogy ha nem tudunk megvásárolni egy autót készpénzből, akkor nagy valószínűséggel lízingelnünk kell az autót. A különbség az, hogy míg a hitelnél az autó rögtön a mi tulajdonunkba kerül, addig a lízing esetén csak akkor lesz miénk a gépjármű, amikor kifizettük azt. 

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?