35 °C Budapest

5+1 hitel, amit életed során egyszer tuti, felveszel

2014. október 24. 13:00

Az emberek vágyaik és igényeik kielégítésére gyakran kölcsönöket vesznek fel, amiből biztosítani tudják családjuknak az otthon melegét, de az is lehet, hogy az elromlott háztartási gépek cseréjére van szükség. Rengeteg konstrukciót kínálnak a bankok manapság, ezért megmutatjuk azokat a kölcsönöket, amiket valószínű, hogy te is fel fogsz venni.

Életünk során rengeteg hiteltípussal találkozhatunk, azonban vannak olyan konstrukciók, amiket nehezen tudunk elkerülni, de általában nem is érdemes. Céljaink megvalósításához segítséget nyújthatnak ezek a hitelek, legyen az továbbtanulás, lakásvásárlás, vagy egy új mosógép vásárlása.

1. Diákhitel

Az első hitel, amivel általában találkozunk a felsőoktatásba bekerülve a Diákhitel. Jelenleg kétfajta konstrukció közül választhatunk, a szabad felhasználású Diákhitel1, illetve a kizárólag tandíjra fordítható Diákhitel2 vehetjük fel, de lehetőségünk van arra, hogy mind a kettővel éljünk egyszerre. A további különbségeket korábbi cikkünkben és az alábbi infografikán láthatod:

2. Lakáshitel

Talán a legfontosabb pénzügyi döntés életünkben a lakásunk és lakáshitelünk kiválasztása, mivel nagy valószínűséggel egy akár több évtizedig tartó pénzügyi kapcsolatot alakítunk ki egy bankkal. A lakáshitel kiválasztásáról ugyan számtalan cikkünk olvasható, mégis a legfontosabb döntéseket pontokba foglalva itt is megtalálod:

  • Mekkora összegre van szükségünk?
  • Mennyi idő alatt tudjuk visszafizetni a kölcsönt?
  • Fixált vagy változó törlesztőrészlet legyen?
  • Kamattámogatott vagy piaci kamatozású hitelt választunk?
  • Melyik banknál vesszük fel a hitelt?

3. Hitelkártya

A hitelkártyák előnyeiről szintén többször írtunk a Pénzcentrumon. Akinek van lehetősége sokat vásárolni kártyával, annak megérheti hitelkártyát igényelni, ugyanis a vásárlások összegének bizonyos (bankonként eltérő) százalékát jóváírják a kártyádon. Így egy jól megválasztott hitelkártyával, a feltöltésekre odafigyelve évente akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.

4. Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitelt (SZFJ) általában két fő célból szokták felvenni:

  • Üdülővásárlás
  • Adósságrendezés

A kettő közül az egyikkel nagy valószínűséggel találkozni fogunk. Az üdülővásárlás esetén SZFJ-t érdemes felvenni, mivel lakáshitelt csak lakóingatlanra igényelhetünk. Az adósságrendezésre pedig azért kiváló, mert a szabad felhasználású kölcsönök között jellemzően ennek a legalacsonyabb a kamata.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Folyószámlahitel

Ha váratlan kiadással szembesülünk (elromlik a mosógép, nem várt kiadásunk akad stb.), és éppen nincs megtakarított, könnyen felszabadítható pénzünk, akkor érdemes folyószámlahitelt igényelni, mivel a kamatai jellemzően alacsonyabbak, mint a személyi kölcsönöknek. Arra viszont érdemes figyelni, hogy minél előbb fizessük vissza a tartozást és mondjuk fel a folyószámlahitel-szerződésünket. Ha nem fizetjük vissza, akkor könnyen elcsábulunk, hogy elköltsük a pénzt, ráadásul év végén a fel nem használt hitelkeretre rendelkezésre állási díjat fizettethet a bank, ami akár több tízezer forintot is jelenthet.

+1. Autólízing

Ugyan szigorúan véve nem hitelkonstrukció az autólízing, mégis miután az autóhitelek gyakorlatilag megszűntek, a helyüket a bankok szempontjából biztosabb, az autóvásárló szempontjából olcsóbb lízing vette át. Ez azt jelenti, hogy ha nem tudunk megvásárolni egy autót készpénzből, akkor nagy valószínűséggel lízingelnünk kell az autót. A különbség az, hogy míg a hitelnél az autó rögtön a mi tulajdonunkba kerül, addig a lízing esetén csak akkor lesz miénk a gépjármű, amikor kifizettük azt. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 17. 11:27
Kritikus hangvételű nyilatkozattal reagált Mandula Viktor, a Nyugati Fény alapító-tulajdonosa Fábián...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Bankmonitor  |  2024. július 17. 06:31
Augusztus elsejétől emelkedni fog a tranzakciós illeték hazánkban, vagyis a bankoknak több adót kell...
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm