0 °C Budapest

Aki örökké fizeti hitelét: élet az árfolyamrögzítés után

Pénzcentrum
2012. március 5. 11:47

Az új árfolyamrögzítőknek is megnőhet a futamideje. A gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás törlesztőrészlete ugyanis nem lehet nagyobb, mint a fixálás alatti, csökkentett törlesztőrészlet 15 százaléka. Hacsak az ügyfelek nem kérik ennek az ellenkezőjét a bank automatikusan hosszabbítja meg a hitel futamidejét a szabálynak megfelelően.

Mivel a gyűjtőszámlahitel nagyban eltér a nyár végi konstrukcióhoz képest (a bank és az állam közösen átvállalja a fix árfolyamok fölötti kamattörlesztőt) , kevesebb esetben fordulhat elő, hogy a hitel futamidejének meghosszabbítására legyen szükség. Különösen rövid futamidő  vagy a devizaárfolyamok tartós emelkedésével lehetséges ez.

Egy példa hitellel kiszámoltuk, hogy hathatnak ezek a tényezők a tartozásunk törlesztőrészletére és futamidejére. A számításokhoz egy 2008-ban felvett hitelt vettünk alapul, melynek adatait az alábbi táblázat tartalmazza 3 különböző futamidő estén.

 

Egy hosszan tartó árfolyamingadozás miatt azonban az eredetileg szerződött véglejárati futamidő hosszabb lehet - hívta fel a figyelmet Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke. Ezzel utalt arra, hogy a korábbi árfolyamgát rendszerből megmaradó szabály szerint a gyűjtőszámla-hitel törlesztőrészlete nem lehet nagyobb az árfolyamrögzítés idei törlesztőrészlet 15 százaléknál, és ilyenkor (hacsak az ügyfél nem kéri ennek ellenkezőjét) meghosszabbítják a futamidőt.

Mennyi is lesz ez a 15 százalék?

Tehát az árfolyam függvényében akár drasztikusan is nőhet a havi törlesztőrészletünk az árfolyamrögzítés után, a gyűjtőszámlahitelé viszont egy bizonyos korláton túl nem mozoghat. Ezeket a maximum értékeket a következő táblázatban tüntettük fel.

 

A különböző hitelek esetén felhalmozott gyűjtőszámla tartozást kiszámolva meg tudjuk nézni, hogy szükség van-e futamidő hosszabbításra. Az elengedett kamattörlesztők miatt ez sokkal kevesebb esetben fordulhat elő, 250 CHF/HUF árfolyamon leginkább a nagyon rövid futamidejű hiteleknél. Ezeknél viszont akár óriási mértékben is megnőhet a futamidő. A példa "Rövid futamidejű hitel"-ünk esetében például nem is lehet értelmezni a szükséges futamidő hosszabbítás. A fenti feltételekkel egy hasonló hitelt az örökkévalóságig fizetnie kellene az adósnak, hiszen a megszabott 15 százalékos keret még a kamatokra sem elég, nemhogy a tőke törlesztésére (12 százalékos forinthitel kamattal számolva).

 


Hasonló esetekben nincs értelme a futamidő meghosszabbításának. A legtöbb kölcsön esetében viszont nem állhat elő hasonló probléma. Alacsonyabb árfolyam vagy forinthitel kamat máris megoldaná ezt a problémát is .

 

Egy alacsonyabb árfolyamszinten - a fenti példában 220 CHF/HUF szerepel - kisebb gyűjtőszámla tartozás halmozódik fel. Ezzel ésszerű határok közzé szorul a futamidő hosszabbítás. A példánkban 74 további hónapra van szükség a gyűjtőszámlahitel visszafizetéséhez. De hosszabb futamidő vagy alacsonyabb forinthitel kamat is hasonló eredményt hozna.

 

>> Árfolyamrögzítés Kalkulátor <<


 

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?