15 °C Budapest

Még 8 hónapig tart a kilakoltatási moratórium

MTI
2010. augusztus 10. 13:02

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn aláírta a bírósági végrehajtásról szóló törvényt, amelynek értelmében a következő fűtési szezon végéig, azaz 2011. április 15-ig tart a kilakoltatási moratórium.

A parlament egyhangúlag - 351 igen szavazattal - fogadta el július 22-én, a rendkívüli ülés utolsó napján a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását. A törvény a kihirdetését követő napon lép életbe és kimondja: a már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól - legkorábban így a törvény hatálybalépését követő naptól - el kell halasztani a lakáskiürítést a következő év április 15-ig.

A törvény rendelkezéseit a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell, ha még nem történt meg a kilakoltatás. Ha a törvény hatálybalépésének időpontjára a bíróság már elrendelte a lakás kiürítését a rendőrség közreműködésével, és megküldte a végrehajtónak az erről szóló végzést, úgy a végrehajtónak haladéktalanul, a törvény hatálybalépését követő naptól el kell halasztania a kilakoltatást a következő év március 1-ig.

A törvényben szabályozott kilakoltatási moratórium azokra a természetes személyekre vonatkozik, akiknek lakóingatlanukat kellene elhagyniuk a kilakoltatás miatt, és a lakásban való ideiglenes bennmaradásuk másoknak a lakhatáshoz való ugyanilyen jogát nem sérti.

A Fidesz-KDNP-kormány június 10-én jelentette meg azt a rendeletét, amelyben 2010. december 31-ig hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot. A Bajnai-kormány tavaly a téli időszakra szóló törvénymódosításban már döntött a moratóriumról, melyet később idén április 15-éig meghosszabbított.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?