25 °C Budapest

Civilek figyelik a kormány Kríziskezelő Programját

Pénzcentrum
2009. július 21. 16:32

Ma tartotta alakuló ülését a kormány által felkért civil szervezetek képviselőiből álló Kríziskezelő Program Tanácsadó Testülete, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje a Kríziskezelő Program számláján rendelkezésre álló keretösszeg felhasználását. A Tanácsban 8 civil szervezet képviselője vesz részt, akik a Program céljainak megvalósítását javaslataikkal is elősegítik. A Tanács alakuló ülésén Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Herczog László szociális és munkaügyi miniszter is részt vett.

A kormány azért indította el a Kríziskezelő Programot, hogy a gazdasági válság miatt átmenetileg krízishelyzetbe került családoknak gyors segítséget tudjon biztosítani. A Kríziskezelő Program keretében augusztus elsejétől november végéig egyszeri minimum húszezer, maximum ötvenezer - különös méltánylást érdemlő esetben maximum százezer - forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a nehéz helyzetbe került családok. A kormány erre a célra egymilliárd forintot különített el, azonban ez az összeg a felajánlásoknak, illetve az alap összegét növelő döntéseknek köszönhetően mára megközelítőleg 6 milliárd forintra emelkedett.

A Kríziskezelő Program Tanácsadó Testületében az előzetes konzultációk nyomán a kormány által felkért 8 civil szervezet képviselője vesz részt. A Tanács tagjai: Szabó János az Országos Szociálpolitikai Tanács társelnöke, Győri-Dani Lajos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Dr. Kató Ernő a Baptista Szeretetszolgálat fejlesztési igazgatója, Pelle József a Szociális Szakmai Szövetség képviselője, Polacsek Györgyi a Magyar Vöröskereszt szociális vezetője, Szombathy Márta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja, Márton Izabella a Szegényellenes Hálózat igazgatója, valamint Balogh József az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese.

A ma megalakult Kríziskezelő Program Tanácsadó Testület célja a Program átláthatóságának megteremtése, a működés monitorozása, illetve a Program folytatására vonatkozó javaslatok megfogalmazása. A Tanács tagjai az alakuló ülésen tájékoztatást kaptak a Program számlájára eddig beérkezett összegekről. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság képviselője arról tájékoztatta a Tanács tagjait, hogy milyen fázisban tart a Program működtetéséhez szükséges felkészülés.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?