Lakáshitel verseny: a türelmetlenek jobban járnak?

Pénzcentrum
2009. április 6. 05:40

Türelmi idő vagy normál annuitás? A lakásvásárlási hitelek felvételét megelőzően az ügyfelek jellemzően még mindig a törlesztőrészlet nagysága alapján választanak bankot maguknak. Az igénylés során a havonta fizetendő részlet - igaz a későbbi időszak kárára - tovább csökkenthető, amennyiben valaki türelmi időt kér a tőketörlesztésre. Vajon mikor jár jobban az igénylő, ha rögtön elkezdi a tőkét is fizetni, vagy a türelmi idős változat a nyerő?

A hazai pénzintézetek ügyfélminősítő rendszerei külön-külön megvizsgálják az igénylő fizetőképességét és a fedezetként felajánlott ingatlan értékét. A türelmi idős konstrukciók igénybevétele esetén a jövedelemvizsgálat kettéválik és nem csak az induló részletre, hanem a később esedékes magasabb törlesztők tükrében is vizsgálják az adóst.

A már türelmi idős konstrukciót felvett lakáshiteleseket több megpróbáltatás is érte. Az első kamatperiódusra vonatkozóan akciós kamatot kínáló pénzintézetek türelmi idős konstrukciót választó ügyfelei tudták leginkább minimalizálni a havi részleteket, majd jött a kamatváltozás.

Ekkor még mindig tartott a tőkemoratórium, az ügyfeleknek a magasabb kamatot, valamint a feltételrendszertől függően a kezelési költséget kellett megfizetni. A türelmi idő lejártakor megkezdődik a tőke törlesztése is, ehhez párosul az árfolyamok emelkedéséből adódó törlesztőrészlet növekedés.

A havi törlesztőrészletek alakulása egy 5 millió forintos lakáshitel esetén a 20 éves futamidő alatt (kamat: 6 %, kezelési költség: 1 %)

Mindenesetre, akik éltek a türelmi idő adta lehetőséggel, azok elkerülhették, hogy a tőkét is a drámaian megemelkedett árfolyamok mellett törlesszék. Akinek még tart a türelmi ideje, az a devizaárfolyamok csökkenése esetén elkerülheti a normál annuitásos törlesztéssel fizető ügyfeleket ért nehézségeket.

A havi tőketörlesztés alakulása egy 5 millió forintos lakáshitel esetén a 20 éves futamidő alatt (Forrás: Pénzcentrum számítás)


Számításunk szerint összességében az egyenletes törlesztést választó ügyfél jár jobban. A türelmi idős konstrukcióban törlesztő ügyfél az 5 millió forintra 20 év alatt (6 %-os kamatot, 1 %-os kezelési költséget és változatlan árfolyamszintet feltételezve) 9 799 832 forintot, a normál annuitással törlesztő adós 9 219 370 forintot fizet vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alacsonyabb induló törlesztőrészlet vonzó lehet, de számításunk szerint a futamidő során kifizetett félmillió forint feletti hiteldíj-többlet eltántoríthatja a körültekintő igénylőket a konstrukció választásától.

Kétszámjegyű kamatokat hozhat a szigorítás!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem