5 °C Budapest

Lakáshitel verseny: a türelmetlenek jobban járnak?

Pénzcentrum
2009. április 6. 05:40

Türelmi idő vagy normál annuitás? A lakásvásárlási hitelek felvételét megelőzően az ügyfelek jellemzően még mindig a törlesztőrészlet nagysága alapján választanak bankot maguknak. Az igénylés során a havonta fizetendő részlet - igaz a későbbi időszak kárára - tovább csökkenthető, amennyiben valaki türelmi időt kér a tőketörlesztésre. Vajon mikor jár jobban az igénylő, ha rögtön elkezdi a tőkét is fizetni, vagy a türelmi idős változat a nyerő?

A hazai pénzintézetek ügyfélminősítő rendszerei külön-külön megvizsgálják az igénylő fizetőképességét és a fedezetként felajánlott ingatlan értékét. A türelmi idős konstrukciók igénybevétele esetén a jövedelemvizsgálat kettéválik és nem csak az induló részletre, hanem a később esedékes magasabb törlesztők tükrében is vizsgálják az adóst.

A már türelmi idős konstrukciót felvett lakáshiteleseket több megpróbáltatás is érte. Az első kamatperiódusra vonatkozóan akciós kamatot kínáló pénzintézetek türelmi idős konstrukciót választó ügyfelei tudták leginkább minimalizálni a havi részleteket, majd jött a kamatváltozás.

Ekkor még mindig tartott a tőkemoratórium, az ügyfeleknek a magasabb kamatot, valamint a feltételrendszertől függően a kezelési költséget kellett megfizetni. A türelmi idő lejártakor megkezdődik a tőke törlesztése is, ehhez párosul az árfolyamok emelkedéséből adódó törlesztőrészlet növekedés.

A havi törlesztőrészletek alakulása egy 5 millió forintos lakáshitel esetén a 20 éves futamidő alatt (kamat: 6 %, kezelési költség: 1 %)

Mindenesetre, akik éltek a türelmi idő adta lehetőséggel, azok elkerülhették, hogy a tőkét is a drámaian megemelkedett árfolyamok mellett törlesszék. Akinek még tart a türelmi ideje, az a devizaárfolyamok csökkenése esetén elkerülheti a normál annuitásos törlesztéssel fizető ügyfeleket ért nehézségeket.

A havi tőketörlesztés alakulása egy 5 millió forintos lakáshitel esetén a 20 éves futamidő alatt (Forrás: Pénzcentrum számítás)


Számításunk szerint összességében az egyenletes törlesztést választó ügyfél jár jobban. A türelmi idős konstrukcióban törlesztő ügyfél az 5 millió forintra 20 év alatt (6 %-os kamatot, 1 %-os kezelési költséget és változatlan árfolyamszintet feltételezve) 9 799 832 forintot, a normál annuitással törlesztő adós 9 219 370 forintot fizet vissza.

Az alacsonyabb induló törlesztőrészlet vonzó lehet, de számításunk szerint a futamidő során kifizetett félmillió forint feletti hiteldíj-többlet eltántoríthatja a körültekintő igénylőket a konstrukció választásától.

Kétszámjegyű kamatokat hozhat a szigorítás!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?