Megtépázott lakáshitelek: ez maradt a vihar után!

Pénzcentrum
2008. november 21. 05:40

A szeptemberi lakáshitel körkép óta eltelt időszakban gyökeresen megváltozott az ingatlanfinanszírozás hazánkban. A bankok által kínált hitellehetőségek leszűkültek, az elérhető termékek pedig megdrágultak az elmúlt két hónapban. A nemzetközi hitelválság hazánkat is elérte, amit a forint hirtelen gyengülése és a jegybanki alapkamat 300 bázispontos emelése követett. Nézzük ezek után hogyan változtak a törlesztőrészletek, milyen ajánlatot kínálnak az egyes pénzintézetek!

Két hónapja még arról számolhattunk be, hogy a kedvező svájci frank alapú hitelek havi részleteivel csak a japán jen alapú hitelek vehetik fel a versenyt, mára azonban mindkét termék háttérbe szorult. Jen alapon nem sok pénzintézet finanszírozott, aki nem vette le a palettáról, az olyan igénylési feltételeket támaszt, hogy azt csak elenyésző számú igénylő tudja teljesíteni.

A forint árfolyama több mint 50 %-ot gyengült a japán jennel szemben, egy a svájci frankért pedig 30 %-os kilengést követően jelenleg 20 %-kal kell többet fizetni, mint három hónappal ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy aki augusztusban vett fel jen alapú lakáshitelt, annak az árfolyamok kedvezőtlen változása miatt másfélszeresére nőtt a fennálló tartozása, frankhitelek esetében ötödével többet kell törleszteni.

A svájci frank alapú hitelezés terén a pénzintézetek óvatosabbá váltak, a táblázat jól mutatja, hogy mennyire leszűkült az ajánlatok száma és mennyire megugrottak a THM-ek ebben a kategóriában. A legjobb ajánlattal rendelkező Allianz egyelőre nem szigorított, de az AXA Bank (korábban ELLA Bank) és az AEGON Hitel ajánlatai is jóval kedvezőbbek, mint az Erste és OTP által kínált - a piacról már-már kiárazottnak tekinthető - frankhitelek.

A 10 millió forintos frankhitel ajánlatok között 20 éves futamidő esetén közel 50 ezer forintos havi (!) eltérés is mutatkozik. Az érintett hitelpiaci szereplők kommunikációjából azt lehetett leszűrni, hogy a frankhitelek drágításával - egyes esetekben felfüggesztésével - az euró és a forinthitelek felé kívánják terelni az ügyfeleket.

Euró alapon 8,19-13,13 % közötti THM mellett kaptunk ajánlatokat, mind az Erste, mind az OTP alacsonyabb törlesztőrészletet számít fel, mint a frankhitelek esetében. A legkedvezőbb feltételek mellett a K&H Bank tett ajánlatot, mellettük az UniCreditnek, az AXA-nak és az Erste Banknak sikerült még tíz százalék alatt tartani a THM-et.

Forint alapon szélesebb a kínálat, elsősorban a támogatott forinthitelek vehetik fel a versenyt a deviza alapú ajánlatokkal. A piaci kamatozású forinthitelek havi törlesztőrészletben - ahogy a táblázat is mutatja - akár kétszer akkora terhet is jelenthetnek, mint a támogatott konstrukciók.

Az OTP Bank kérdésünkre elmondta, hogy a kondíciók módosítása miatt nem változott az egyes hiteltípusokhoz rendelhető hitelbírálati idő, a benyújtott dokumentumokat és az ingatlanfedezetet az eddigi gyakorlatnak megfelelően vizsgálják. A szigorítások nem csak kamatemelésben nyilvánultak meg, a bank október 15- től határozatlan időre felfüggesztette a Gyorshitelek értékesítését.

A változások hatására mérséklődött az igénylések száma, a bank szerint az előttünk álló időszakban a tudatos fogyasztói magatartáshoz rendelten az egyéni élethelyzetekhez igazodó hitelfajták kerülhetnek majd előtérbe.

Az Erste Bank lakossági termékfejlesztésért felelős igazgatója szerint céljuk az ügyfelek minél magasabb szintű kiszolgálása a lehető legrövidebb átfutási idő alatt. Az Egyszerű hitel igénylését ugyan felfüggesztették, de ettől nem várnak nagy visszaesést, mert korábban is csekély volt a termék iránti érdeklődés. Dr. Simon Zsolt szerint jelenleg az ügyfelek többsége kivár, majd a jövedelmi viszonyok és a pénzügyi történések függvényében hozza meg döntését a hitelfelvétellel kapcsolatban. Jövőre várhatóan megszaporodhat az euró alapú lakáshitelek és a forint alapú jelzáloghitelek száma.

A K&H Bank szerint várhatóan nem lesz érdemi változás  az átfutási idők tekintetében. Bár az egyszerűsített hiteltermékeket és a frankhitelezést felfüggesztették, az érdeklődők számának csökkenése mögött inkább az állhat, hogy óvatosabbá váltak az ügyfelek. 

Az Allianz Bank a hitelezés területén is a legfontosabb értékesítési csatornáját alkalmazza, az üzletkötői hálózatot. Üzleti folyamataik ezáltal némileg eltérnek a fióki értékesítését alkalmazó bankokétól, ez bizonyos esetekben hosszabb átfutási időket eredményezhet. A személyes tanácsadás és az egyénre szabott ajánlatok ugyanakkor eredményesebbek lehetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átfutási idő a pénzpiaci változások miatt nem módosult, jelzáloghitelek esetén körülbelül 6 hét alatt, személyi kölcsönöknél pedig két hét alatt juthatnak pénzhez az ügyfelek, ha minden szerződéskötési és folyósítási feltételt időben teljesítenek. Az Allianz nem szigorított a feltételeken, de folyamatosan nyomon követi a piac változásait.

A Raiffeisen Bank továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kiszolgálás minőségére, a frankhitelezés felfüggesztése után az euró- és a forint alapú hitelekre helyeznek nagyobb hangsúlyt. Teljes hiteldokumentáció benyújtása esetén a jelzálogalapú hitelek bírálati ideje 2-3 hétre tehető, a személyi kölcsönhöz pedig már napokon belül hozzá lehet jutni.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a Raiffeisen Bank ügyfelei is óvatosabbá váltak, jobban meggondolják a hitelfelvételt. A pénzügyi válság miatt emelkedő kamatszint nem kedvez a hitelfelvételi kedvnek, a korábbi növekedési dinamika megtorpanhat. Jövőre előtérbe kerülhetnek a támogatott forinthitelek, az euró alapú lakáshitelek, valamint a személyi kölcsönök.

Az AXA Bank a hitelbírálatok során eddig és azután is körültekintően járt el, az átlátható hitelezési politika a pénzintézet szerint azonban előbbre való a gyorsaságnál. A bank egyelőre nem tapasztalta az érdeklődők számának csökkenését, ennek megfelelően az átfutási idő sem változott.

Az AEGON Hitel Zrt. svájci frank alapon nyújt lakáshiteleket, az elmúlt hetek változásai alapján emelték a minimálisan elfogadható piaci értéket, csak jövedelemalapon hiteleznek, meghosszabbították a futamidőt és kedvezőbbé tették a tőketörlesztési moratóriumot. A bírálati idő nem változott, de a szabad felhasználású kölcsönök tekintetében óvatosabbá váltak az ügyfelek. Az AEGON Hitel jelenleg a svájci frank alapú hitelekre helyezi a fő hangsúlyt, de decembertől megkezdi az euró és forint alapú kölcsöntermékek értékesítését is.

Az MKB Bank október 13-tól határozatlan időre felfüggesztette az euró- és a svájci frank alapú hitelezést, jelenleg csak forint alapú hitelt igényelhetnek az ügyfelek. A feldolgozási időben nem következett be változás, a jelzáloghiteleknél több hetes átfutásra lehet számítani. A devizahitelek szüneteltetése miatt előtérbe kerültek a forinthitelek, a bank szerint ebben a tekintetben máris a kereslet növekedése tapasztalható.

A Citibank által kínált szabad felhasználású jelzálogkölcsön esetében a bírálati idő 3-4 hétre tehető. A bank szerint a piaci letisztulás még nem fejeződött be, ezért az igénylők többsége elhalasztja a hitelfelvételt. A Citibank több újításra is számít a hitelpiacon, de ezek bevezetésére valószínűleg már csak 2009-ben kerülhet sor.

A kereskedelmi bankoktól 2008. november 17-20 között kértünk 5 és 10 millió forintos hitelajánlatokat 20 éves futamidőre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35