7 °C Budapest

Megtépázott lakáshitelek: ez maradt a vihar után!

Pénzcentrum
2008. november 21. 05:40

A szeptemberi lakáshitel körkép óta eltelt időszakban gyökeresen megváltozott az ingatlanfinanszírozás hazánkban. A bankok által kínált hitellehetőségek leszűkültek, az elérhető termékek pedig megdrágultak az elmúlt két hónapban. A nemzetközi hitelválság hazánkat is elérte, amit a forint hirtelen gyengülése és a jegybanki alapkamat 300 bázispontos emelése követett. Nézzük ezek után hogyan változtak a törlesztőrészletek, milyen ajánlatot kínálnak az egyes pénzintézetek!

Két hónapja még arról számolhattunk be, hogy a kedvező svájci frank alapú hitelek havi részleteivel csak a japán jen alapú hitelek vehetik fel a versenyt, mára azonban mindkét termék háttérbe szorult. Jen alapon nem sok pénzintézet finanszírozott, aki nem vette le a palettáról, az olyan igénylési feltételeket támaszt, hogy azt csak elenyésző számú igénylő tudja teljesíteni.

A forint árfolyama több mint 50 %-ot gyengült a japán jennel szemben, egy a svájci frankért pedig 30 %-os kilengést követően jelenleg 20 %-kal kell többet fizetni, mint három hónappal ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy aki augusztusban vett fel jen alapú lakáshitelt, annak az árfolyamok kedvezőtlen változása miatt másfélszeresére nőtt a fennálló tartozása, frankhitelek esetében ötödével többet kell törleszteni.

A svájci frank alapú hitelezés terén a pénzintézetek óvatosabbá váltak, a táblázat jól mutatja, hogy mennyire leszűkült az ajánlatok száma és mennyire megugrottak a THM-ek ebben a kategóriában. A legjobb ajánlattal rendelkező Allianz egyelőre nem szigorított, de az AXA Bank (korábban ELLA Bank) és az AEGON Hitel ajánlatai is jóval kedvezőbbek, mint az Erste és OTP által kínált - a piacról már-már kiárazottnak tekinthető - frankhitelek.

A 10 millió forintos frankhitel ajánlatok között 20 éves futamidő esetén közel 50 ezer forintos havi (!) eltérés is mutatkozik. Az érintett hitelpiaci szereplők kommunikációjából azt lehetett leszűrni, hogy a frankhitelek drágításával - egyes esetekben felfüggesztésével - az euró és a forinthitelek felé kívánják terelni az ügyfeleket.

Euró alapon 8,19-13,13 % közötti THM mellett kaptunk ajánlatokat, mind az Erste, mind az OTP alacsonyabb törlesztőrészletet számít fel, mint a frankhitelek esetében. A legkedvezőbb feltételek mellett a K&H Bank tett ajánlatot, mellettük az UniCreditnek, az AXA-nak és az Erste Banknak sikerült még tíz százalék alatt tartani a THM-et.

Forint alapon szélesebb a kínálat, elsősorban a támogatott forinthitelek vehetik fel a versenyt a deviza alapú ajánlatokkal. A piaci kamatozású forinthitelek havi törlesztőrészletben - ahogy a táblázat is mutatja - akár kétszer akkora terhet is jelenthetnek, mint a támogatott konstrukciók.

Az OTP Bank kérdésünkre elmondta, hogy a kondíciók módosítása miatt nem változott az egyes hiteltípusokhoz rendelhető hitelbírálati idő, a benyújtott dokumentumokat és az ingatlanfedezetet az eddigi gyakorlatnak megfelelően vizsgálják. A szigorítások nem csak kamatemelésben nyilvánultak meg, a bank október 15- től határozatlan időre felfüggesztette a Gyorshitelek értékesítését.

A változások hatására mérséklődött az igénylések száma, a bank szerint az előttünk álló időszakban a tudatos fogyasztói magatartáshoz rendelten az egyéni élethelyzetekhez igazodó hitelfajták kerülhetnek majd előtérbe.

Az Erste Bank lakossági termékfejlesztésért felelős igazgatója szerint céljuk az ügyfelek minél magasabb szintű kiszolgálása a lehető legrövidebb átfutási idő alatt. Az Egyszerű hitel igénylését ugyan felfüggesztették, de ettől nem várnak nagy visszaesést, mert korábban is csekély volt a termék iránti érdeklődés. Dr. Simon Zsolt szerint jelenleg az ügyfelek többsége kivár, majd a jövedelmi viszonyok és a pénzügyi történések függvényében hozza meg döntését a hitelfelvétellel kapcsolatban. Jövőre várhatóan megszaporodhat az euró alapú lakáshitelek és a forint alapú jelzáloghitelek száma.

A K&H Bank szerint várhatóan nem lesz érdemi változás  az átfutási idők tekintetében. Bár az egyszerűsített hiteltermékeket és a frankhitelezést felfüggesztették, az érdeklődők számának csökkenése mögött inkább az állhat, hogy óvatosabbá váltak az ügyfelek. 

Az Allianz Bank a hitelezés területén is a legfontosabb értékesítési csatornáját alkalmazza, az üzletkötői hálózatot. Üzleti folyamataik ezáltal némileg eltérnek a fióki értékesítését alkalmazó bankokétól, ez bizonyos esetekben hosszabb átfutási időket eredményezhet. A személyes tanácsadás és az egyénre szabott ajánlatok ugyanakkor eredményesebbek lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átfutási idő a pénzpiaci változások miatt nem módosult, jelzáloghitelek esetén körülbelül 6 hét alatt, személyi kölcsönöknél pedig két hét alatt juthatnak pénzhez az ügyfelek, ha minden szerződéskötési és folyósítási feltételt időben teljesítenek. Az Allianz nem szigorított a feltételeken, de folyamatosan nyomon követi a piac változásait.

A Raiffeisen Bank továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kiszolgálás minőségére, a frankhitelezés felfüggesztése után az euró- és a forint alapú hitelekre helyeznek nagyobb hangsúlyt. Teljes hiteldokumentáció benyújtása esetén a jelzálogalapú hitelek bírálati ideje 2-3 hétre tehető, a személyi kölcsönhöz pedig már napokon belül hozzá lehet jutni.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a Raiffeisen Bank ügyfelei is óvatosabbá váltak, jobban meggondolják a hitelfelvételt. A pénzügyi válság miatt emelkedő kamatszint nem kedvez a hitelfelvételi kedvnek, a korábbi növekedési dinamika megtorpanhat. Jövőre előtérbe kerülhetnek a támogatott forinthitelek, az euró alapú lakáshitelek, valamint a személyi kölcsönök.

Az AXA Bank a hitelbírálatok során eddig és azután is körültekintően járt el, az átlátható hitelezési politika a pénzintézet szerint azonban előbbre való a gyorsaságnál. A bank egyelőre nem tapasztalta az érdeklődők számának csökkenését, ennek megfelelően az átfutási idő sem változott.

Az AEGON Hitel Zrt. svájci frank alapon nyújt lakáshiteleket, az elmúlt hetek változásai alapján emelték a minimálisan elfogadható piaci értéket, csak jövedelemalapon hiteleznek, meghosszabbították a futamidőt és kedvezőbbé tették a tőketörlesztési moratóriumot. A bírálati idő nem változott, de a szabad felhasználású kölcsönök tekintetében óvatosabbá váltak az ügyfelek. Az AEGON Hitel jelenleg a svájci frank alapú hitelekre helyezi a fő hangsúlyt, de decembertől megkezdi az euró és forint alapú kölcsöntermékek értékesítését is.

Az MKB Bank október 13-tól határozatlan időre felfüggesztette az euró- és a svájci frank alapú hitelezést, jelenleg csak forint alapú hitelt igényelhetnek az ügyfelek. A feldolgozási időben nem következett be változás, a jelzáloghiteleknél több hetes átfutásra lehet számítani. A devizahitelek szüneteltetése miatt előtérbe kerültek a forinthitelek, a bank szerint ebben a tekintetben máris a kereslet növekedése tapasztalható.

A Citibank által kínált szabad felhasználású jelzálogkölcsön esetében a bírálati idő 3-4 hétre tehető. A bank szerint a piaci letisztulás még nem fejeződött be, ezért az igénylők többsége elhalasztja a hitelfelvételt. A Citibank több újításra is számít a hitelpiacon, de ezek bevezetésére valószínűleg már csak 2009-ben kerülhet sor.

A kereskedelmi bankoktól 2008. november 17-20 között kértünk 5 és 10 millió forintos hitelajánlatokat 20 éves futamidőre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem