13 °C Budapest

A 70-es korosztály fele támogatja felnőtt gyerekét: súlyos anyagi gondok a briteknél...

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 15:00

A 70 éven felüliek egy jelentős része - majdnem fele - a hitelválság következtében pénzügyileg támogatja a már felnőtt gyerekét egy új felmérés szerint. Közel 46 százalék azoknak az aránya az idősebb korosztályból, akik segítik csemetéiket annak ellenére, hogy maguk is alacsonyabb havi jövedelemből kénytelenek élni, mint amikor még dolgoztak. Összehasonlításként a 40 év feletti szülők kevesebb, mint harmada, 29 százalék, kapott anyagi támogatást a szüleitől, amikor kilépett az egyetemről.

Az LV biztosítási csoport által készített felmérés szerint egy átlagos felnőtt gyerek a szüleinek 21 540 fontjába (6,311 millió forint) kerül 18 éves kora után, miközben 2,3 millió nagyszülő támogatja az utána következő két generációt, a saját gyerekeit és az unokáit. A kutatás 1184 olyan szülőt kérdezett meg 40 év felett, akiknek legalább egy gyereke van 18 év felett.

10-ből 9 szülő a felnőttkor elérése után is támogatja a gyerekét az oktatáshoz vagy egyéb célokhoz való hozzájárulással, mint az autó vagy a ház megvásárlása, de sokan még a megélhetési költségekben is segítenek.

A szülők negyede 40 és 49 év között azt is nyilatkozta, hogy még mindig velük él a gyerek, annak ellenére, hogy már betöltötte a 25 életévét. Az átlagos hozzájárulás az első lakáshoz 5602 font (1,64 millió forint), 63 százalék több mint 3 ezer fonttal (879 ezer forint), 31 százalék azonban több mint 9 ezer fonttal (2,637 millió forint).

Ez is bizonyítja azt az álláspontot, hogy manapság ha valaki gyereket vállal, az egy életre szóló pénzügyi elkötelezettségbe vág bele a tanulmány készítői szerint...

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?