18 °C Budapest

Sokba kerül a bankoknak a szabálysértés: lecsapott a felügyelet!

Pénzcentrum
2008. július 9. 09:30

Ma reggeli közleménye alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) több bank érezheti magát kényelmetlenül, ugyanis bírságot kell fizetniük. Az, hogy miért, továbbolvasva kiderül.

Szabálytalan bankok

A PSZÁF az érintett bankoknál (MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) februártól indított témavizsgálatot, melynek keretében azt vette górcső alá, hogy ezeknél az univerzális bankoknál a befektetési szolgáltatási tevékenység gyakorlása során a szóban forgó szereplők betartják-e a határidős ügyletek letéti követelményeire, az azokhoz kapcsolódó nyilvántartások megfelelőségére, illetve az ügyfélkövetelések védelmére vonatkozó szabályokat.

A vizsgálat alapján megállapították, hogy a tőkepiaci törvény, és a befektetési vállalkozásokról szóló törvények alapvető követelményeit sértő gyakorlatot alkalmaztak, illetve számos hiányosságot tártak fel.

A PSZÁF közleménye szerint súlyosabb szabálysértések a határidős ügyletek letéti követelményének érvényesítése kapcsán az ügyfélkövetelések védelmére és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságára, a saját és ügyfél tulajdonú befektetési eszközök, tőzsdei termékek elkülönített kezelésére és kimutatására, illetve a határidős pozíciók és az elszámolásukhoz zárolt fedezetek összhangjára, valamint az engedélyezett tevékenység jellemzőinek és kockázatainak megfelelően az üzleti döntések, jogosultságszerzések, kötelezettség és kockázatvállalások kellő módon történő figyelemmel kísérését és ellenőrzését lehetővé tevő működési, eljárási és nyilvántartási rend alkalmazása vonatkoztak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Egy biztosító is bírságot kapott

A mai napon közzétett határozatok között böngészve kiderül, hogy a Groupama Biztosító Zrt. is bírságot kapott, mégpedig az életbiztosítási ági szavatoló tőkében hiányt észlelését elmulasztotta. Emiatt a biztosítónak 2 millió forintot kell befizetnie.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?