11 °C Budapest

Sokba kerül a bankoknak a szabálysértés: lecsapott a felügyelet!

Pénzcentrum
2008. július 9. 09:30

Ma reggeli közleménye alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) több bank érezheti magát kényelmetlenül, ugyanis bírságot kell fizetniük. Az, hogy miért, továbbolvasva kiderül.

Szabálytalan bankok

A PSZÁF az érintett bankoknál (MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) februártól indított témavizsgálatot, melynek keretében azt vette górcső alá, hogy ezeknél az univerzális bankoknál a befektetési szolgáltatási tevékenység gyakorlása során a szóban forgó szereplők betartják-e a határidős ügyletek letéti követelményeire, az azokhoz kapcsolódó nyilvántartások megfelelőségére, illetve az ügyfélkövetelések védelmére vonatkozó szabályokat.

A vizsgálat alapján megállapították, hogy a tőkepiaci törvény, és a befektetési vállalkozásokról szóló törvények alapvető követelményeit sértő gyakorlatot alkalmaztak, illetve számos hiányosságot tártak fel.

A PSZÁF közleménye szerint súlyosabb szabálysértések a határidős ügyletek letéti követelményének érvényesítése kapcsán az ügyfélkövetelések védelmére és a folyamatba épített ellenőrzés hiányosságára, a saját és ügyfél tulajdonú befektetési eszközök, tőzsdei termékek elkülönített kezelésére és kimutatására, illetve a határidős pozíciók és az elszámolásukhoz zárolt fedezetek összhangjára, valamint az engedélyezett tevékenység jellemzőinek és kockázatainak megfelelően az üzleti döntések, jogosultságszerzések, kötelezettség és kockázatvállalások kellő módon történő figyelemmel kísérését és ellenőrzését lehetővé tevő működési, eljárási és nyilvántartási rend alkalmazása vonatkoztak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Egy biztosító is bírságot kapott

A mai napon közzétett határozatok között böngészve kiderül, hogy a Groupama Biztosító Zrt. is bírságot kapott, mégpedig az életbiztosítási ági szavatoló tőkében hiányt észlelését elmulasztotta. Emiatt a biztosítónak 2 millió forintot kell befizetnie.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?