3 °C Budapest

Pszt! Te tudtad?

Pénzcentrum
2007. november 20. 16:00

2008. március elsején bevonásra kerülnek az 1 és 2 forintos érmék. Ennek kapcsán a Magyar Nemzeti Bank októberben reprezentatív lakossági felmérést végzett, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a lakosság döntő többsége hallott már a bevonásról.

Szintén örvendetes eseménynek számít, amellett, hogy a túlnyomó rész tud arról, hogy tavasszal búcsút kell vennünk az apróktól, majdnem mindenki pontosan meg is volt képes nevezni, mely címletekről van szó (1 forintos érme: 99%, 2 forintos érme: 93%).

A megkérdezettek olyannyira pontosan tájékozottak voltak, hogy több mint 50 százalékuk a pontos időpontot, 2008. márciust is meg tudta nevezni. A megkérdezettek nagy része tömegkommunikációs eszközökön keresztül értesült az érmék bevonásáról. Az idősebb korosztályba tartozók, valamint az alacsonyabb iskolai végzettségűek valamelyest jobban informáltabbnak bizonyultak, mint a többi csoportba tartozó megkérdezett.

A döntést a jegybank október elején jelentette be, s indoklása szerint azért vált feleslegessé az aprópénz, mivel azokat az egyes háztartások egyre kevésbé használják, hiszen azok önmagukban nem rendelkeznek számottevő értékű vásárlóerővel. Emellett a legyártott érmék nagy része elveszik, így kikerül a valós pénzforgalomból. A döntésben közrejátszó harmadik faktor a fémek világpiaci árának emelkedése, amely miatt az érmék gyártásának költsége jelentős mértékben megemelkedett.

A bevonással a felmérésben megkérdezettek kétharmada egyetértett, s hasonló okokat soroltak fel a bevonás szükségessége mellett, mint amelyet a központi bank is kommunikált. A válaszadók 64 százaléka nem tart attól, hogy a bevonás valamilyen formában befolyásolná anyagi helyzetét, míg 11 százalékuk remél pozitív változást.

Az ország helyzetére vonatkozóan 45 százalék vélekedett úgy, hogy nem gyakorol a bevonás arra lényeges hatást. Ezzel ellentétben majdnem minden harmadik válaszadó szerint segít az ország gazdasági helyzetén a bevonás. Minél magasabb iskolai végzettségű volt a válaszadó, annál kevésbé várt bármilyen változást.

A feleslegessé vált érméket jótékony célra is lehet fordítani, emellett a bankok, takarékszövetkezetek, postai pénztárak fizetéskor a bevonásig kötelesek korlátlan mennyiségben elfogadni forintérméket. Márciustól az említett helyeken legalább fél évig be lehet még váltani a kereskedelmi forgalomban már nem elfogadott címleteket, a jegybankban pedig 2013. március 1-ig.

A felmérés kitért a kerekítési szabályokra vonatkozó ismeretek feltérképezésére is. A válaszadók többsége a kihirdetett szabályoknak megfelelően kerekíti az adott számértéket. Ennek ellenére a rosszul kerekítők aránya egyes esetekben meglehetősen magas, amennyiben figyelembe vesszük, hogy egy viszonylag egyszerű számtani műveletről van szó.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
MEDIA1  |  2022. november 28. 16:38
Instagram-videóban számolt be az RTL Reggelijétől a napokban elküldött műsorvezető a távozása körülm...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?