16 °C Budapest

Pszt! Te tudtad?

Pénzcentrum
2007. november 20. 16:00

2008. március elsején bevonásra kerülnek az 1 és 2 forintos érmék. Ennek kapcsán a Magyar Nemzeti Bank októberben reprezentatív lakossági felmérést végzett, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a lakosság döntő többsége hallott már a bevonásról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szintén örvendetes eseménynek számít, amellett, hogy a túlnyomó rész tud arról, hogy tavasszal búcsút kell vennünk az apróktól, majdnem mindenki pontosan meg is volt képes nevezni, mely címletekről van szó (1 forintos érme: 99%, 2 forintos érme: 93%).

A megkérdezettek olyannyira pontosan tájékozottak voltak, hogy több mint 50 százalékuk a pontos időpontot, 2008. márciust is meg tudta nevezni. A megkérdezettek nagy része tömegkommunikációs eszközökön keresztül értesült az érmék bevonásáról. Az idősebb korosztályba tartozók, valamint az alacsonyabb iskolai végzettségűek valamelyest jobban informáltabbnak bizonyultak, mint a többi csoportba tartozó megkérdezett.

A döntést a jegybank október elején jelentette be, s indoklása szerint azért vált feleslegessé az aprópénz, mivel azokat az egyes háztartások egyre kevésbé használják, hiszen azok önmagukban nem rendelkeznek számottevő értékű vásárlóerővel. Emellett a legyártott érmék nagy része elveszik, így kikerül a valós pénzforgalomból. A döntésben közrejátszó harmadik faktor a fémek világpiaci árának emelkedése, amely miatt az érmék gyártásának költsége jelentős mértékben megemelkedett.

A bevonással a felmérésben megkérdezettek kétharmada egyetértett, s hasonló okokat soroltak fel a bevonás szükségessége mellett, mint amelyet a központi bank is kommunikált. A válaszadók 64 százaléka nem tart attól, hogy a bevonás valamilyen formában befolyásolná anyagi helyzetét, míg 11 százalékuk remél pozitív változást.

Az ország helyzetére vonatkozóan 45 százalék vélekedett úgy, hogy nem gyakorol a bevonás arra lényeges hatást. Ezzel ellentétben majdnem minden harmadik válaszadó szerint segít az ország gazdasági helyzetén a bevonás. Minél magasabb iskolai végzettségű volt a válaszadó, annál kevésbé várt bármilyen változást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A feleslegessé vált érméket jótékony célra is lehet fordítani, emellett a bankok, takarékszövetkezetek, postai pénztárak fizetéskor a bevonásig kötelesek korlátlan mennyiségben elfogadni forintérméket. Márciustól az említett helyeken legalább fél évig be lehet még váltani a kereskedelmi forgalomban már nem elfogadott címleteket, a jegybankban pedig 2013. március 1-ig.

A felmérés kitért a kerekítési szabályokra vonatkozó ismeretek feltérképezésére is. A válaszadók többsége a kihirdetett szabályoknak megfelelően kerekíti az adott számértéket. Ennek ellenére a rosszul kerekítők aránya egyes esetekben meglehetősen magas, amennyiben figyelembe vesszük, hogy egy viszonylag egyszerű számtani műveletről van szó.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20