Katapultban a trükkös THM-ek: jövő évtől jöhet a változás?

Pénzcentrum
2007. november 5. 10:00

Várhatóan még az idei évben a kormány elé kerül az a pénzügyi fogyasztók védelmét fokozottabb védelmét szolgáló javaslat, mely a betéti kamat, az értékpapírok hozama és teljes hiteldíj mutató (THM) közzétételéről szóló rendelet módosítaná annak érdekében, hogy a különböző konstrukciók gyorsabban és egyszerűbben összehasonlíthatóvá váljanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelenleg ugyanis a THM számítás esetében problémát jelent, hogy a bankok által közölt mutatók az eltérő módszertan miatt nem alkalmazhatóak. A módosítás ezt a problémát úgy oldaná fel, hogy megadná a kereskedelmi bankok által általánosan alkalmazandó gyakorlatot.

Az ügyfelek tájékoztatásában problémát jelent emellett, hogy a nem sok esetben nem tisztázott a kedvezmények igénybevételének feltétele, illetve az sem, hogy hogyan változnak a kondíciók a kedvezményes időszak lejárta után. A hitelkártyás akcióknál ezért a javaslat szerint kötelező lenne feltüntetni a nem akciós THM-et is.

A jelzáloghitelek esetében a többször, de előre nem látható módon felmerülő költségek jelentenek gondot, ezért a jövőben várhatóan a pénzintézeteknek egyszeri értékbecslési díjjal és két helyszíni szemle költségével kell majd számolniuk a teljes hiteldíj mutató megállapításakor.

A betéteknél a javaslat a kombinált termékek esetében jelentene változást: azon termékeknél ugyanis, ahol a klasszikus lekötött betét mellett valamilyen befektetési alapba kerülnek a megtakarítások, nullának kellene venni a befektetési alapra vonatkozó hozamot, ha az nem garantált.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, Binder István emellett a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a tájékozódást megkönnyíthetné, ha a bankok információnyújtáskor egy egyszerű árlapon feltűntetnék a termék legfontosabb adatait. Ezt a néhány uniós országban már jól működő gyakorlatot azonban itthon jelenleg csak néhány bank használja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07