3 °C Budapest

Drága a hitele? Cserélje olcsóbbra!

Pénzcentrum
2007. október 31. 05:55

Vett már plazmatévét hitelre? Kipróbálta a hitelkártya által kínált lehetőségeket, de mostanra kezdi maga alá temetni a folyamatosan görgetett és egyre csak hízó adósság? Lépten-nyomon hallhatjuk a reklámokból, hogy van megoldás: olcsóbbra cserélhetjük a meglévő hiteleinket, ráadásul ezeket egybe is lehet csomagolni, hogy csak egyfelé kelljen törleszteni. A 30 másodperces kisfilmekből persze egyáltalán nem derül ki, mire kell figyelni egy ilyen pénzügyi manőver során. Ezen fontos tényezőket vesszük sorra alábbi összeállításunkban, melyben rávilágítunk, hogyan úszhatjuk meg számottevően olcsóbban a törlesztést, ha nyitottak vagyunk a váltásra.

Mi a trükk? Az olcsóság titka...

A reklámokat látva sokakban kétségeket ébreszt, hogyan lehetséges a már meglévő, korábban felvett hiteleket olcsóbbra cserélni, azaz hogy lehet kevesebből megúszni a törlesztést, mint eddig gondoltuk. A titok nyitja egyáltalán nem bonyolult: jelzálog alapú hitelre kell lecserélni korábbi, fedezetlen hiteleinket.

A jelzáloghitelek esetén az alacsonyabb kamatot azért cserébe kapjuk, hogy felajánljuk a banknak a hitel fedezeteként ingatlanunkat, ezáltal csökkentve a nemfizetés kockázatát. Míg egy személyi kölcsönnél, áruhitelnél, esetleg hitelkártya tartozásnál a fedezet maga a jövedelmünk, addig a jelzáloghitelnél az ingatlan tölti be ezt a szerepet, mely nagyobb biztonságot ad a banknak, lehetővé téve az olcsóbb hitelnyújtást.

Mennyivel úszhatjuk meg kevesebből?

Vegyünk egy egyszerű példát! Amennyiben 2 millió forintra van szükségünk, 5 éves futamidő mellett 46 300 forintos havi törlesztőrészlettel kaphatjuk meg ezt az összeget svájci frank alapon, ha az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön mellett döntünk. Ha készek vagyunk fedezetként felajánlani lakásunkat, akkor már havi 40 200 forintért megkaphatjuk a hitelt jelzálogalapú konstrukció keretében.

A különbség első látásra sem csekély: havi szinten 15%-os eltérés mutatkozik a fizetendő részletek között, a futamidő egésze alatt pedig nem kevesebb mint 366 000 forintot takaríthatunk meg a megfelelő döntéssel.

Van már jelzálog a lakáson? Ez nem lehet akadály!

A számokat látva bizonyára sokaknak megfordul a fejében, hogy tényleg megérheti a jelzáloghitelre történő váltás, akadhat azonban egy első látásra komolynak tűnő probléma, nevezetesen hogy a fedezetként felajánlható ingatlan már terhelt, van rajta jelzálog. Szerencsére ezt az akadályt ma már egyáltalán nem nehéz leküzdeni, lehetőség van ugyanis a meglévő hitel más forrásból (egy másik hitelből) történő visszafizetésére, mely manőverrel több pénzt is kaphatunk, mint amennyi a fennálló tartozás törlesztéséhez szükséges.

Végeredményben tehát lecserélhetjük meglévő hiteleinket, a fedezetlen, drága konstrukcióktól kezdve a lakáshitelig egy egységes, jelzálogalapú hitelre, így a törlesztés egyszerűbbé és legfőképpen olcsóbbá válhat. Ez azonban még mindig nem minden, ha kicsit továbbgondoljuk a lehetőségeinket, még többet takaríthatunk meg...

Legyen még olcsóbb!

A fenti hitelkiváltásra a legtöbb hazai bank eddig szabad felhasználású jelzáloghitelt ajánlott, mely valamelyest drágábban árazott a lakáscélú konstrukciónál, összességében azonban így is jól járhatott az, akinek jelentős összegű fedezetlen hitele (személyi kölcsöne, áruhitele, hitelkártya tartozása) volt és ezeket szerette volna lakáshitelével egybecsomagolni.

Mára szerencsére nem kell megelégednünk a "félmegoldásokkal", lehetőség nyílt ugyanis a fennálló tartozások lakáscélú hitellel való kiváltására, mellyel egy lépésben eljuthatunk a legolcsóbb alternatívához, ráadásul a legkedvezőbb feltételek mellett kaphatunk több hitelt is!

Lássuk egy egyszerű példán keresztül, mekkora megtakarítást jelenthet, ha szabad felhasználású helyett lakáscélú hitelt tudunk igénybe venni! Amennyiben 5 millió forintra van szükségünk, 10 éves futamidőre havi 58 300 forintért kaphatjuk ezt meg svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitel formájában, míg lakáscélú hitelként csak havi 54 400 forintot kell törlesztenünk. A teljes futamidő alatt ezzel a lehetőséggel tehát csaknem 470 000 forinttal több maradhat a zsebünkben.

Összegzés: a nyerő stratégia

Mindent összevéve a fent bemutatottaknak megfelelően jelentős összegeket takaríthatunk meg azáltal, ha a korábban felvett áruhiteleinket, személyi kölcsönünket, esetleg hitelkártya tartozásunkat jelzálogalapú hitelre cseréljük.

Amennyiben a fedezetként felajánlható ingatlanra korábban vettünk már fel hitelt, akkor érdemes ezt a fedezetlen hiteleinkkel együtt egy lakáscélú jelzáloghitelbe egybecsomagolni, mely manőverrel szükség esetén több hitelhez is hozzájuthatunk, a piacon elérhető legkedvezőbb feltételek mellett.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Holdblog  |  2022. december 9. 04:59
Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat mutatom be, amelyekkel n...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30