13 °C Budapest

Nem lesz könnyű továbbra sem hitelhez jutni

Pénzcentrum
2007. október 30. 15:00

Az Európai Központi Bank október havi jelentésében szerepelteti az eurózónában elvégzett hitelezési felmérés eredményeit. Ez, annak ellenére, hogy nálunk egyelőre még nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, számunkra is tanulságos lehet, hiszen a piaci mozgások nem állnak meg az országhatáron. Nézzük, mit látnak az eurózóna bankjai!

Vállalkozások

2007 harmadik negyedévében arról adhattak számot a bankok, hogy a vállalati hitelek területén nagy mértékű szigorítás volt tapasztalható a hitelezési standardokban. Az alábbi ábra mutatja be a nettó változásra vonatkozó várakozásokat (expected) és a valós értékeket (realised). Nettó változás alatt a szigorítást és a könnyítést jelentő bankok aránya közti eltérést érti a jelentés.

Forrás: EKB

Az ábrából világosan kitűnik, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható változékonyságot követi a nagy mértékű szigorítás, melyhez a kérdőívezés történetében egyébként először hozzájárult a többi hitelintézet által generált verseny is. Közrejátszottak még a bankok tőkéjéhez mért költségeinek emelkedése, a romló iparági és gazdasági kilátások is.

A hitelezési feltételek szigorítása a vállalatok esetében többek között a lejáratok megrövidülésében, a hitelezett összeg csökkenésében, valamint a magasabb biztosítéki követelményekben öltött testet. A szigorítás - amely egyébként a bankok várakozásai alapján még korántsem ért véget - egyébiránt leginkább a nagyvállalatokra és a hosszú lejáratú hitelekre bírt hatással.

Forrás: EKB

A vállalkozások hitelkereslete csökkenésnek indult az idei év harmadik negyedévében, igaz a változás még mindig pozitív maradt. A kis- és középvállalkozások kereslete továbbra is erős maradt 2007 harmadik negyedévében. A várakozások szerint a nettó kereslet továbbra is pozitív marad.

Lakáshitelek

Forrás: EKB

Az idei év harmadik negyedévében a bankok egy kis mértékű enyhülést követően szigorítottak hitelezési standardjaikon, amely tendencia az idei évben várhatóan tovább folytatódik. Ennek legfőbb okai a mérlegben történt értékvesztés, valamint a kedvezőtlen kilátások mind az ingatlanpiacon, mind pedig a gazdasági tevékenységek tekintetében. Az ellenkező irányba, vagyis az enyhítés irányába hatott a bankok közötti verseny.

A háztartások lakáshitelek iránti nettó kereslete a harmadik negyedévben továbbra is negatív maradt, amely a lakáspiac gyengélkedésére, illetve a fogyasztói bizalom rosszabbodására vezethető vissza. A jelentés felhívja arra is a figyelmet, hogy vélhetően a kamatok emelkedése is közrejátszott a negatív tartományban maradáshoz, azonban ezt nem mérte a jelentés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fogyasztási és egyéb hitelek

Ezen hitelek tekintetében a harmadik negyedévben enyhítettek a bankok a hitelezési standardokon, így lényegében nem változott a helyzet az előző negyedévhez képest. Továbbra is pozitív maradt a háztartások nettó kereslete a harmadik negyedévben, ez várhatóan továbbra sem változik.

Ad hoc jellegű kérdések

Immár második alkalommal tették fel a felmérés készítői a standard kérdések mellett az ad hoc jellegű kérdéseket, amelyek azt vizsgálták, hogy vajon az augusztusi amerikai hitelpiaci válság hogyan hat az európai bankokra. A válaszok alapján az egyes hitelezési szegmensekben más hatással bírt a válság, s a vállalati hiteleket érintette inkább negatív módon, mint a háztartási hiteleket.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?