24 °C Budapest

Nem lesz könnyű továbbra sem hitelhez jutni

Pénzcentrum
2007. október 30. 15:00

Az Európai Központi Bank október havi jelentésében szerepelteti az eurózónában elvégzett hitelezési felmérés eredményeit. Ez, annak ellenére, hogy nálunk egyelőre még nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, számunkra is tanulságos lehet, hiszen a piaci mozgások nem állnak meg az országhatáron. Nézzük, mit látnak az eurózóna bankjai!

Vállalkozások

2007 harmadik negyedévében arról adhattak számot a bankok, hogy a vállalati hitelek területén nagy mértékű szigorítás volt tapasztalható a hitelezési standardokban. Az alábbi ábra mutatja be a nettó változásra vonatkozó várakozásokat (expected) és a valós értékeket (realised). Nettó változás alatt a szigorítást és a könnyítést jelentő bankok aránya közti eltérést érti a jelentés.

Forrás: EKB

Az ábrából világosan kitűnik, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható változékonyságot követi a nagy mértékű szigorítás, melyhez a kérdőívezés történetében egyébként először hozzájárult a többi hitelintézet által generált verseny is. Közrejátszottak még a bankok tőkéjéhez mért költségeinek emelkedése, a romló iparági és gazdasági kilátások is.

A hitelezési feltételek szigorítása a vállalatok esetében többek között a lejáratok megrövidülésében, a hitelezett összeg csökkenésében, valamint a magasabb biztosítéki követelményekben öltött testet. A szigorítás - amely egyébként a bankok várakozásai alapján még korántsem ért véget - egyébiránt leginkább a nagyvállalatokra és a hosszú lejáratú hitelekre bírt hatással.

Forrás: EKB

A vállalkozások hitelkereslete csökkenésnek indult az idei év harmadik negyedévében, igaz a változás még mindig pozitív maradt. A kis- és középvállalkozások kereslete továbbra is erős maradt 2007 harmadik negyedévében. A várakozások szerint a nettó kereslet továbbra is pozitív marad.

Lakáshitelek

Forrás: EKB

Az idei év harmadik negyedévében a bankok egy kis mértékű enyhülést követően szigorítottak hitelezési standardjaikon, amely tendencia az idei évben várhatóan tovább folytatódik. Ennek legfőbb okai a mérlegben történt értékvesztés, valamint a kedvezőtlen kilátások mind az ingatlanpiacon, mind pedig a gazdasági tevékenységek tekintetében. Az ellenkező irányba, vagyis az enyhítés irányába hatott a bankok közötti verseny.

A háztartások lakáshitelek iránti nettó kereslete a harmadik negyedévben továbbra is negatív maradt, amely a lakáspiac gyengélkedésére, illetve a fogyasztói bizalom rosszabbodására vezethető vissza. A jelentés felhívja arra is a figyelmet, hogy vélhetően a kamatok emelkedése is közrejátszott a negatív tartományban maradáshoz, azonban ezt nem mérte a jelentés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fogyasztási és egyéb hitelek

Ezen hitelek tekintetében a harmadik negyedévben enyhítettek a bankok a hitelezési standardokon, így lényegében nem változott a helyzet az előző negyedévhez képest. Továbbra is pozitív maradt a háztartások nettó kereslete a harmadik negyedévben, ez várhatóan továbbra sem változik.

Ad hoc jellegű kérdések

Immár második alkalommal tették fel a felmérés készítői a standard kérdések mellett az ad hoc jellegű kérdéseket, amelyek azt vizsgálták, hogy vajon az augusztusi amerikai hitelpiaci válság hogyan hat az európai bankokra. A válaszok alapján az egyes hitelezési szegmensekben más hatással bírt a válság, s a vállalati hiteleket érintette inkább negatív módon, mint a háztartási hiteleket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24