3 °C Budapest

A Te zsebedből mennyit húznak ki? - Okosan vásárolsz?

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 11:00

Egy friss felmérés adatai szerint az Amerikai Egyesült Államok lakóinak összesen 20 százaléka fizetett hitelkeret-túllépésért valamilyen díjat. Itthon nem árt figyelni a hitelkeret-túllépés díjai mellett az esetleges kényszerhitelekre sem, mert bizony ezekért fizetni kell.

Az Amerikai Bankszövetség megbízásából az Ipsos-Reid által készített felmérés adatai szerint az ügyfelek 79 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a tranzakció, amely miatt a hitelkeret-túllépési díj felszámításra került, végül megvalósult, mivel a bank fedezte az összeget.

19 százalék már kevésbé járt szerencsésen, mivel a bank nem fedezte a tranzakciót, így az meghiúsult. Ami meglepő, hogy 2 százalék nem is volt tudatában annak, hogy végül mi is történt az adott tranzakcióval kapcsolatosan.

Azok között pedig, akik az elmúlt egy év során fizettek valamilyen ilyen jellegű díjat, 88 százalék örült annak, hogy a tranzakció megvalósult, míg 11 százalék úgy vélte, jobb lett volna, ha nem engedélyezi a bank az adott ügyletet. A FED adatai szerint 2003 során összesen 18,3 millió csekknek nem volt fedezete, illetve utasították vissza a kifizetését.

Ugyanakkor az amerikai banki ügyfelek tudatosságát jelzi, hogy az ABA Ipsos-Reid felmérésében részt vevő 1000 válaszadó közül 80 százalék semmilyen hitelkeret-túllépési díjat nem fizetett az elmúlt egy év során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57