1 °C Budapest

Banki díjak: sötétben tapogatóznak az ügyfelek!

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 11:00

Érdekes felmérési eredményeket tett közzé a brit MoneyExpert, melynek tanulsága alapján a szigetország banki ügyfeleinek túlnyomó többségének fogalma sincs arról, mekkora díjat kell fizetnie, ha mínuszba viszi folyószámláját, illetve ha túllépi a hitelkeretét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adatok szerint a britek 66%-a nincs tisztában azzal, mennyibe is kerül, ha túlterheli folyószámláját. Érdekes eredmény, hogy még azok az ügyfelek is a sötétben tapogatóznak, akik a közelmúltban sikeresen követeltek vissza jogtalanul felszámított díjtételeket.

A folyószámlához kapcsolódó hitelkeretüket felhasználók, és a szabott kereten nem túlnyújtózkodók 35%-a szerint mindössze 5% kamatot fizetnek a negatív egyenlegre, további 32% szerint pedig 5 és 10% között van ez a ráta. A valóságban az átlagosan felszámított kamatláb 12,35% Nagy-Britanniában. (Megjegyezzük, hogy a sokak által valószínűsített 5%-os kamat még a legkedvezőbb brit személyi kölcsön kamatánál is alacsonyabb, mely jól mutatja a tájékozatlanság szintjét.)

A hitelkeret-túllépésről is téves információkkal rendelkezik a britek többsége, míg ugyanis az erre kivetett átlagos kamat 25,62%, addig a szigetországi ügyfelek 11%-a szerint 10%-nál is kevesebbet kell fizetni ezért a kisebb balesetért. 41% nyíltan beismeri, hogy fogalma sincs, mekkora díjat számít fel bankja ilyen esetben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20