22 °C Budapest

Agresszívebbé válik a svájci jegybank? - Nem jó hír a devizahiteleseknek

Pénzcentrum
2007. július 27. 13:10

A vártnál jóval kedvezőbb hír érkezett svájci gazdasági fellendülés mértékéről ma, és amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs adat is magas lesz, a svájci jegybank az eddig gondoltnál is agresszívebb kamatpolitikát folytathat a következő negyedévek során - írja piaci kommentárjában a Calyon Bank.

A KOF-intézet által számított konjunktúra-indikátor - amely a legfontosabb Svájc esetében - júliusban 2.13 pontra emelkedett a júniusi felfelé módosított 2.08 pontról (eredeti: 1.98 pont). Ez a gazdasági növekedés további gyorsulása felé mutat a következő negyedévek során.

A Calyon elemzői felhívják a figyelmet, hogy a svájci GDP-növekedés már eddig is dinamikusnak számított, amely miatt a jegybank utoljára júniusban 25 bp-tal 2.5%-ra emelte az irányadó kamatlábat (a 3 hónapos Libor célsáv célértékét), emellett arra lehetett számítani, hogy ősszel és télen még két 25-25 bp-os szigorítást hajt végre. A mai adatok mellett amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs statisztikák is az árnyomás erősödése felé mutatnak, úgy az agresszívebbé váló (negyedévente nagyobb kamatemelést végrehajtó) svájci monetáris politika esélye jelentősen nőne a párizsi székhelyű bank elemzői szerint.


A fenti fejleményeknek a svájci frank-alapú devizahitelezés magyarországi elterjedtsége miatt van fokozott jelentősége. A svájci kamatemelések ugyanis két csatornán keresztül is emelhetik a hazai hiteladósok havi törlesztőrészleteit: egyrészt a svájci kamatszint emelkedése miatt drágul a források költsége, másrészt az emelkedő svájci kamattartalom a frank erősödése felé hat. Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a magyar jegybank kamatcsökkentési sorozata folytatódik, így a magyar kamatfelár (számos más fejlett piaci devizához hasonlóan) a frankkal szemben is olvadni fog, ami a forint sérülékenységét, gyengülését hozhatja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2007.06.25 07:40
Kiváló állapotban a svájci gazdaság - örülniük kéne a magyar devizahiteleseknek?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24