17 °C Budapest

Agresszívebbé válik a svájci jegybank? - Nem jó hír a devizahiteleseknek

Pénzcentrum
2007. július 27. 13:10

A vártnál jóval kedvezőbb hír érkezett svájci gazdasági fellendülés mértékéről ma, és amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs adat is magas lesz, a svájci jegybank az eddig gondoltnál is agresszívebb kamatpolitikát folytathat a következő negyedévek során - írja piaci kommentárjában a Calyon Bank.

A KOF-intézet által számított konjunktúra-indikátor - amely a legfontosabb Svájc esetében - júliusban 2.13 pontra emelkedett a júniusi felfelé módosított 2.08 pontról (eredeti: 1.98 pont). Ez a gazdasági növekedés további gyorsulása felé mutat a következő negyedévek során.

A Calyon elemzői felhívják a figyelmet, hogy a svájci GDP-növekedés már eddig is dinamikusnak számított, amely miatt a jegybank utoljára júniusban 25 bp-tal 2.5%-ra emelte az irányadó kamatlábat (a 3 hónapos Libor célsáv célértékét), emellett arra lehetett számítani, hogy ősszel és télen még két 25-25 bp-os szigorítást hajt végre. A mai adatok mellett amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs statisztikák is az árnyomás erősödése felé mutatnak, úgy az agresszívebbé váló (negyedévente nagyobb kamatemelést végrehajtó) svájci monetáris politika esélye jelentősen nőne a párizsi székhelyű bank elemzői szerint.


A fenti fejleményeknek a svájci frank-alapú devizahitelezés magyarországi elterjedtsége miatt van fokozott jelentősége. A svájci kamatemelések ugyanis két csatornán keresztül is emelhetik a hazai hiteladósok havi törlesztőrészleteit: egyrészt a svájci kamatszint emelkedése miatt drágul a források költsége, másrészt az emelkedő svájci kamattartalom a frank erősödése felé hat. Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a magyar jegybank kamatcsökkentési sorozata folytatódik, így a magyar kamatfelár (számos más fejlett piaci devizához hasonlóan) a frankkal szemben is olvadni fog, ami a forint sérülékenységét, gyengülését hozhatja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2007.06.25 07:40
Kiváló állapotban a svájci gazdaság - örülniük kéne a magyar devizahiteleseknek?

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?