27 °C Budapest

Agresszívebbé válik a svájci jegybank? - Nem jó hír a devizahiteleseknek

Pénzcentrum
2007. július 27. 13:10

A vártnál jóval kedvezőbb hír érkezett svájci gazdasági fellendülés mértékéről ma, és amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs adat is magas lesz, a svájci jegybank az eddig gondoltnál is agresszívebb kamatpolitikát folytathat a következő negyedévek során - írja piaci kommentárjában a Calyon Bank.

A KOF-intézet által számított konjunktúra-indikátor - amely a legfontosabb Svájc esetében - júliusban 2.13 pontra emelkedett a júniusi felfelé módosított 2.08 pontról (eredeti: 1.98 pont). Ez a gazdasági növekedés további gyorsulása felé mutat a következő negyedévek során.

A Calyon elemzői felhívják a figyelmet, hogy a svájci GDP-növekedés már eddig is dinamikusnak számított, amely miatt a jegybank utoljára júniusban 25 bp-tal 2.5%-ra emelte az irányadó kamatlábat (a 3 hónapos Libor célsáv célértékét), emellett arra lehetett számítani, hogy ősszel és télen még két 25-25 bp-os szigorítást hajt végre. A mai adatok mellett amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs statisztikák is az árnyomás erősödése felé mutatnak, úgy az agresszívebbé váló (negyedévente nagyobb kamatemelést végrehajtó) svájci monetáris politika esélye jelentősen nőne a párizsi székhelyű bank elemzői szerint.


A fenti fejleményeknek a svájci frank-alapú devizahitelezés magyarországi elterjedtsége miatt van fokozott jelentősége. A svájci kamatemelések ugyanis két csatornán keresztül is emelhetik a hazai hiteladósok havi törlesztőrészleteit: egyrészt a svájci kamatszint emelkedése miatt drágul a források költsége, másrészt az emelkedő svájci kamattartalom a frank erősödése felé hat. Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a magyar jegybank kamatcsökkentési sorozata folytatódik, így a magyar kamatfelár (számos más fejlett piaci devizához hasonlóan) a frankkal szemben is olvadni fog, ami a forint sérülékenységét, gyengülését hozhatja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2007.06.25 07:40
Kiváló állapotban a svájci gazdaság - örülniük kéne a magyar devizahiteleseknek?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 12:48
Idén is ugyanazt a céget bízták meg a közvélemény-kutatásokkal, amelyik az elmúlt két évben már több...
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM