13 °C Budapest

Agresszívebbé válik a svájci jegybank? - Nem jó hír a devizahiteleseknek

Pénzcentrum
2007. július 27. 13:10

A vártnál jóval kedvezőbb hír érkezett svájci gazdasági fellendülés mértékéről ma, és amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs adat is magas lesz, a svájci jegybank az eddig gondoltnál is agresszívebb kamatpolitikát folytathat a következő negyedévek során - írja piaci kommentárjában a Calyon Bank.

A KOF-intézet által számított konjunktúra-indikátor - amely a legfontosabb Svájc esetében - júliusban 2.13 pontra emelkedett a júniusi felfelé módosított 2.08 pontról (eredeti: 1.98 pont). Ez a gazdasági növekedés további gyorsulása felé mutat a következő negyedévek során.

A Calyon elemzői felhívják a figyelmet, hogy a svájci GDP-növekedés már eddig is dinamikusnak számított, amely miatt a jegybank utoljára júniusban 25 bp-tal 2.5%-ra emelte az irányadó kamatlábat (a 3 hónapos Libor célsáv célértékét), emellett arra lehetett számítani, hogy ősszel és télen még két 25-25 bp-os szigorítást hajt végre. A mai adatok mellett amennyiben a jövő héten megjelenő júliusi inflációs statisztikák is az árnyomás erősödése felé mutatnak, úgy az agresszívebbé váló (negyedévente nagyobb kamatemelést végrehajtó) svájci monetáris politika esélye jelentősen nőne a párizsi székhelyű bank elemzői szerint.


A fenti fejleményeknek a svájci frank-alapú devizahitelezés magyarországi elterjedtsége miatt van fokozott jelentősége. A svájci kamatemelések ugyanis két csatornán keresztül is emelhetik a hazai hiteladósok havi törlesztőrészleteit: egyrészt a svájci kamatszint emelkedése miatt drágul a források költsége, másrészt az emelkedő svájci kamattartalom a frank erősödése felé hat. Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a magyar jegybank kamatcsökkentési sorozata folytatódik, így a magyar kamatfelár (számos más fejlett piaci devizához hasonlóan) a frankkal szemben is olvadni fog, ami a forint sérülékenységét, gyengülését hozhatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2007.06.25 07:40
Kiváló állapotban a svájci gazdaság - örülniük kéne a magyar devizahiteleseknek?

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem