Hitelkártyás kulisszatitkok: amiről a bankok nem szívesen nyilatkoznak...

Pénzcentrum
2007. május 30. 05:40

Korábbi írásainkban többször felvázoltuk már, hogyan is kell okosan, kamatmentesen használni a hazánkban is egyre népszerűbb hitelkártyát, jelenlegi összeállításunkban pedig megpróbálunk betekinteni a kulisszák mögé és megtudni, tanultak-e a kártyabirtokosok a leckéből. Előrebocsátjuk, hogy a bankok a kényes kérdésekről nem szívesen nyilatkoznak, így nyomatékosan megköszönjük azon szereplők segítségét, akiktől értékes adatokhoz jutottunk. Lássuk, hol tartunk ma és milyen változásokra számíthatunk!

Kamatmentes kártyahasználat? - Nem csak a mesében létezik!

A bankok többsége féltve őrzi ügyféladatait, annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy a valóságban is léteznek olyan hitelkártya-birtokosok, akik tisztában vannak vele, hogy a kártyát csak vásárlásra szabad használni (a készpénzfelvétel rögtön kamatköteles) és a türelmi időn belül az utolsó fillérig vissza kell fizetni minden tartozást, hogy elkerüljük a havi 2-2,5% körüli kamatot.

Az MKB Banknál kérdésünkre elmondták, hogy tapasztalataik szerint az ügyfelek mintegy 50%-a a kártyahasználat első félévében odafigyel a pontos visszafizetésre, így kihasználja a kamatmentes lehetőséget, ezt követően azonban átesik a rulírozó kategóriába (nem rossz üzletet jelentve a banknak). Az MKB-nál a csak kamatmentesen költő ügyfelek aránya nagyságrendileg 20-35% közé tehető.

A K&H esetében a folyamatosan kamatmentesen költő ügyfelek aránya alacsonyabb az egyharmadnál, míg az UniCreditnél az elmúlt közel egy év adatai alapján ugyancsak egyharmadhoz közeli arányt mértek. Az UniCredit Banknál elmondták, hogy ezen értékhez jelentősen hozzájárul, hogy a bank új szolgáltatása keretében rendszeres átvezetési lehetőséget biztosít ügyfeleinek a hitelkártya tartozás automatikus átvezetéssel történő rendezésére. (Ennek persze minden bizonnyal van díja, de még így is jobban megérheti, mint belefutni a meglehetősen magas kamatba.)

Az Erste Bank ügyfélportfoliójában a hitelkártyás ügyfelek 10%-a élt eddig minden esetben a kamatmentességgel, ha azonban a 2007-es évet tekintjük, akkor jelentős javulást tapasztalhatunk, a ráta ugyanis idén egyelőre 20%-os. A banknál kérdésünkre azt is elmondták, hogy egy átlagos ügyfél általában 12 hónapból nyolcszor nem teljesíti a kamatmentesség feltételeit.

Az OTP Banknál számszerűsítés nélkül arról tájékoztatták a Pénzcentrum.hu-t, hogy a portfolióban van egy jól körülhatárolható szegmens, mely kihasználja a kamatmentes vásárlás lehetőségét és csak rövid időre kerül hitelfelvevői pozícióba (például karácsonykor).

Változik a rendszer? - Nyugatról új szelek fújnak!

A fejlettebb országokban a közelmúltban sikerült a bankoknak jelentősen összekuszálniuk a hitelkártyákra vonatkozó kondíciókat azáltal, hogy a készpénzfelvételi műveleteket elkezdték még mostohábban kezelni. Ennek egyik eszköze a kamat-differenciálás, vagyis az, hogy a készpénzfelvétel nem csak hogy azonnal kamatkötelessé válik, hanem ebben az esetben magasabb az alkalmazott kamat, mint a vásárlási műveleteknél. Hazánkban egyelőre nincs effajta megkülönböztetés, arról azonban megoszlik a bankok véleménye, hogy számíthatunk-e ilyesmire.

A K&H, az UniCredit és az Erste Bank egyértelműen azon az állásponton van, hogy nem kell változásra számítanunk, a Budapest Banknál azonban valamivel óvatosabban fogalmaztak: a bank terveiben még nem szerepel ilyen kamatmódosítás, de a fejlettebb piacok fejlődését figyelve várható, hogy a vásárlások kamata idővel a készpénzfelvételre számított kamat alá fog csökkenni nálunk is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MKB Bank szerint középtávon mindenképpen hazánkban is gyakorlattá válhat, hogy a vásárlásra eltérő nagyságú kamatot számítsanak fel a bankok, a hitelkártya fő célja ugyanis a készpénzkímélő fizetések felé terelni az ügyfelet.

Felemás elbánásra számíthatnak a szerencsejátékosok

Amint arra korábban kitértünk, a fejlettebb országok bankjai megkülönböztetett figyelmet szentelnek az online szerencsejáték tranzakcióknak, az ilyen site-okon történő befizetéseket ugyanis egyértelműen készpénzfelvételként kezelik, holott a szó szoros értelmében készpénzzel nem találkoznak a tranzakció szereplői. Utánajártunk, miként is működik ez itthon.

Amint arról régebben hírt adtunk, nem minden bank partner az online szerencsejáték tranzakciókban, így például a K&H-nál nincs hitelkártyával lehetőség ilyen jellegű befizetésre, az MKB pedig "a nemzetközi kártyatársaságok elvárásainak megfelelve nem támogatja a szerencsejátékokhoz szolgáltatások kártyás fizetését a világhálón, tekintve hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján ebben a körben a kártyás visszaélések bekövetkezésének esélye jóval magasabb lehet."

A Budapest Banknál kiemelték, hogy a dombornyomott kártyák alkalmasak a befizetésre, ám a szerencsejáték tranzakciók kamatozás tekintetében speciálisak, ugyanis készpénzfelvételnek minősülnek (vagyis rögtön kamatkötelessé válnak), de készpénzfelvételi díjat nem kell utánuk fizetni. Az Erste Bank szintén ezt a nemzetközileg elfogadott gyakorlatot követi, hiszen a kaszinókban is ehhez hasonlóan lehet a kártyát használni.

Az OTP és az UniCredit Bank szűkszavú válaszából kiderül, hogy ezen pénzintézetek vásárlási tranzakcióként kezelik az online szerencsejáték befizetéseket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?