14 °C Budapest

Hitelkártyás kulisszatitkok: amiről a bankok nem szívesen nyilatkoznak...

Pénzcentrum
2007. május 30. 05:40

Korábbi írásainkban többször felvázoltuk már, hogyan is kell okosan, kamatmentesen használni a hazánkban is egyre népszerűbb hitelkártyát, jelenlegi összeállításunkban pedig megpróbálunk betekinteni a kulisszák mögé és megtudni, tanultak-e a kártyabirtokosok a leckéből. Előrebocsátjuk, hogy a bankok a kényes kérdésekről nem szívesen nyilatkoznak, így nyomatékosan megköszönjük azon szereplők segítségét, akiktől értékes adatokhoz jutottunk. Lássuk, hol tartunk ma és milyen változásokra számíthatunk!

Kamatmentes kártyahasználat? - Nem csak a mesében létezik!

A bankok többsége féltve őrzi ügyféladatait, annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy a valóságban is léteznek olyan hitelkártya-birtokosok, akik tisztában vannak vele, hogy a kártyát csak vásárlásra szabad használni (a készpénzfelvétel rögtön kamatköteles) és a türelmi időn belül az utolsó fillérig vissza kell fizetni minden tartozást, hogy elkerüljük a havi 2-2,5% körüli kamatot.

Az MKB Banknál kérdésünkre elmondták, hogy tapasztalataik szerint az ügyfelek mintegy 50%-a a kártyahasználat első félévében odafigyel a pontos visszafizetésre, így kihasználja a kamatmentes lehetőséget, ezt követően azonban átesik a rulírozó kategóriába (nem rossz üzletet jelentve a banknak). Az MKB-nál a csak kamatmentesen költő ügyfelek aránya nagyságrendileg 20-35% közé tehető.

A K&H esetében a folyamatosan kamatmentesen költő ügyfelek aránya alacsonyabb az egyharmadnál, míg az UniCreditnél az elmúlt közel egy év adatai alapján ugyancsak egyharmadhoz közeli arányt mértek. Az UniCredit Banknál elmondták, hogy ezen értékhez jelentősen hozzájárul, hogy a bank új szolgáltatása keretében rendszeres átvezetési lehetőséget biztosít ügyfeleinek a hitelkártya tartozás automatikus átvezetéssel történő rendezésére. (Ennek persze minden bizonnyal van díja, de még így is jobban megérheti, mint belefutni a meglehetősen magas kamatba.)

Az Erste Bank ügyfélportfoliójában a hitelkártyás ügyfelek 10%-a élt eddig minden esetben a kamatmentességgel, ha azonban a 2007-es évet tekintjük, akkor jelentős javulást tapasztalhatunk, a ráta ugyanis idén egyelőre 20%-os. A banknál kérdésünkre azt is elmondták, hogy egy átlagos ügyfél általában 12 hónapból nyolcszor nem teljesíti a kamatmentesség feltételeit.

Az OTP Banknál számszerűsítés nélkül arról tájékoztatták a Pénzcentrum.hu-t, hogy a portfolióban van egy jól körülhatárolható szegmens, mely kihasználja a kamatmentes vásárlás lehetőségét és csak rövid időre kerül hitelfelvevői pozícióba (például karácsonykor).

Változik a rendszer? - Nyugatról új szelek fújnak!

A fejlettebb országokban a közelmúltban sikerült a bankoknak jelentősen összekuszálniuk a hitelkártyákra vonatkozó kondíciókat azáltal, hogy a készpénzfelvételi műveleteket elkezdték még mostohábban kezelni. Ennek egyik eszköze a kamat-differenciálás, vagyis az, hogy a készpénzfelvétel nem csak hogy azonnal kamatkötelessé válik, hanem ebben az esetben magasabb az alkalmazott kamat, mint a vásárlási műveleteknél. Hazánkban egyelőre nincs effajta megkülönböztetés, arról azonban megoszlik a bankok véleménye, hogy számíthatunk-e ilyesmire.

A K&H, az UniCredit és az Erste Bank egyértelműen azon az állásponton van, hogy nem kell változásra számítanunk, a Budapest Banknál azonban valamivel óvatosabban fogalmaztak: a bank terveiben még nem szerepel ilyen kamatmódosítás, de a fejlettebb piacok fejlődését figyelve várható, hogy a vásárlások kamata idővel a készpénzfelvételre számított kamat alá fog csökkenni nálunk is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MKB Bank szerint középtávon mindenképpen hazánkban is gyakorlattá válhat, hogy a vásárlásra eltérő nagyságú kamatot számítsanak fel a bankok, a hitelkártya fő célja ugyanis a készpénzkímélő fizetések felé terelni az ügyfelet.

Felemás elbánásra számíthatnak a szerencsejátékosok

Amint arra korábban kitértünk, a fejlettebb országok bankjai megkülönböztetett figyelmet szentelnek az online szerencsejáték tranzakcióknak, az ilyen site-okon történő befizetéseket ugyanis egyértelműen készpénzfelvételként kezelik, holott a szó szoros értelmében készpénzzel nem találkoznak a tranzakció szereplői. Utánajártunk, miként is működik ez itthon.

Amint arról régebben hírt adtunk, nem minden bank partner az online szerencsejáték tranzakciókban, így például a K&H-nál nincs hitelkártyával lehetőség ilyen jellegű befizetésre, az MKB pedig "a nemzetközi kártyatársaságok elvárásainak megfelelve nem támogatja a szerencsejátékokhoz szolgáltatások kártyás fizetését a világhálón, tekintve hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján ebben a körben a kártyás visszaélések bekövetkezésének esélye jóval magasabb lehet."

A Budapest Banknál kiemelték, hogy a dombornyomott kártyák alkalmasak a befizetésre, ám a szerencsejáték tranzakciók kamatozás tekintetében speciálisak, ugyanis készpénzfelvételnek minősülnek (vagyis rögtön kamatkötelessé válnak), de készpénzfelvételi díjat nem kell utánuk fizetni. Az Erste Bank szintén ezt a nemzetközileg elfogadott gyakorlatot követi, hiszen a kaszinókban is ehhez hasonlóan lehet a kártyát használni.

Az OTP és az UniCredit Bank szűkszavú válaszából kiderül, hogy ezen pénzintézetek vásárlási tranzakcióként kezelik az online szerencsejáték befizetéseket.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20