16 °C Budapest

Üzleti téveszmék: óvakodj az ATM-től!

Pénzcentrum
2007. május 17. 12:00

Miért jó? Mint arról már nemrégiben hírt adtunk, itthon még nem terjedtek el oly mértékben a kis- és középvállalkozások körében az üzleti hitelkártyák, mint azt a konstrukciók felhasználási lehetőségei indokolnák. Így tehát most figyelmünk fókuszába ezek a konstrukciók kerültek.

Miért kellhet az üzleti hitelkártya?

Gyakori téveszme, hogy a céges hitelkártya csak az üzleti ebéd, vagy üzleti ajándékok fedezésére használható fel. Számos egyéb, egy kisvállalkozás életében kifejezetten fontos, az üzletmenettel kapcsolatos kiadás fedezhető a plasztikkal.

Az egyik legfontosabb előnye az üzleti kártyáknak, hogy akár anélkül is bizonyos mennyiségű forráshoz juthatunk, hogy valamilyen tárgyi fedezetet kellene felmutatnunk, vagy felajánlanunk (igaz, léteznek óvadéki betét fedezete mellett igényelhető üzleti hitelkártyák is).

Másrészt a kártyához járó hitelkeret szabadon felhasználható. Egy másik, tagadhatatlan előnye a kártyának, hogy segítségével jóval könnyebben elkülöníthetőek a céges, valamint a magánjellegű kiadások, bár igaz, előfordul, hogy a kártyahasználat összekeveredik.

A MasterCard megbízásából nemrégiben készült tanulmány szerint ugyanis 300 megkérdezett kisvállalkozás 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy privát kiadásokra is felhasználta az üzleti hitelkártyáját, de kis gyakorisággal ennek az ellenkezője is előfordulhat, vagyis akad, aki személyes hitelkártyáját használja alkalomadtán a céges kiadások fedezésére.

A Magyar Nemzeti Bank 2006-os adatai szerint a business kártyák száma a megelőző évhez képest másfélszeresére emelkedett, azonban részarányuk még mindig csupán 5 százalék. A kibocsátók száma ezzel szemben viszonylag magas, huszonegy bank, illetve egy pénzügyi vállalkozás bocsát ki business kártyát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szintén előnyös lehet, hogy ezek a kártyák belföldön, illetve külföldön egyaránt használhatóak, az ilyen konstrukciókat kínáló bankok a vásárlást díjmentesen teszik lehetővé mind itthon, mind másutt.

Ennek ellenére a MasterCard adatai szerint itthon az üzleti hitelkártyák egyik leggyakoribb felhasználási módja az ATM-ből történő készpénzfelvétel. Azonban tagadhatatlan, hogy a készpénzfelvétel általában magasabb tranzakciós költségekkel jár, mint a kártya vásárlásra történő használata. Szintén fontos tudni, hogy a kiadások és bevételek között jelentkező átmeneti hiány fedezésére is kiválóan alkalmazható az üzleti kártya.

Miből választhatunk?

Mi jellemző az egyes konstrukciókra?

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?