17 °C Budapest

Kedvezményes hitel a gazdálkodóknak

Pénzcentrum
2005. október 4. 11:43

A banki szakértők által igen kedvezőnek tartott új földhiteleket azok igényelheti, akik legalább ötéves, mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételt tudnak igazolni vagy kezdő agrárvállalkozók. - írja a Napi Gazdaság

A banki szakértők által igen kedvezőnek tartott új földhiteleket azok igényelheti, akik legalább ötéves, mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételt tudnak igazolni vagy kezdő agrárvállalkozók. – írja a Napi Gazdaság
A jelenlegi jogi szabályozásba bekerül egy új fogalom, a birtokfejlesztési hitel, amely kedvezményes, kamattámogatásos hitelt jelent majd termőföldvásárlás esetén. Ez esetben a múlt hét elején még a BUBOR-hoz igazodó kamattámogatást terveztek, mostanra azonban a ténylegesen kifizetett kamat 50 százalékát vállalja át majd az állam a hitel futamidejére, de legfeljebb 20 évre.
A birtokfejlesztési hitelt jelzálog-hitelintézettől (előreláthatóan a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-től) vagy esetleg az agrártárca által külön megnevezett hitelintézetektől lehet majd felvenni – a hitelintézet fedezetértékelését követően –, legalább egy hektár, önálló helyrajzi számmal rendelkező – de nemcsak a NFA kezelésében lévő állami tulajdonú, hanem bárki, akár rokon tulajdonában lévő – termőföld (szántó, szőlő, gyümölcsös, gyep) megvásárlásához, de az adásvétel nyomán nem lehet több földtulajdona a hitelt felvevő vevőnek, mint az érvényes jogszabályok szerinti plafon: 300 hektár. Más kérdés, hogy közeli hozzátartozók közötti ügylet esetén a kamattámogatás alapjaként az illetékkiszabás alapját képező forintösszeget kellene figyelembe venni.
A birtokfejlesztési hitelt 1–50 millió forint között lehet igényelni, futamideje pedig 5–20 év közötti lehet, kétéves törlesztési türelmi idővel. A kamattámogatásos hitel kamata nem lehet több a szerződéskötés időpontjában érvényes 5, illetve 10 éves futamidejű magyar államkötvények ÁKK által közzétett átlagos hozamának 1,75 százalékponttal növelt mértékénél, s a kamatot 5 vagy 10 évig a hitelintézetek egyoldalúan nem változtathatják meg.
A tervek szerint összesen 18 milliárd forint hitelállományig futó hitelprogram kamattámogatására nem mindenki jogosult, de a feltételeknek nem nehéz megfelelni, erre három lehetőség is van. Legalább ötéves, mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételt kell csak igazolni magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként, de szimplán felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkező pályakezdő egyéni vállalkozóként is igényelhet kedvezményes hitelt, továbbá a fiatal agrárvállalkozók is igényt tarthatnak rá. Utóbbi definíciója megtalálható a vonatkozó jogszabályokban, a pályakezdő pedig olyan 30 évnél fiatalabb, a munkaügyi központ által nyilvántartott munkanélkülit jelent, aki tanulmányai befejezése után nem szerzett jogosultságot a munkanélküli-járadékra, illetve vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik. Egyelőre nem zárható ki, hogy a birtokfejlesztési hitelprogram feltételeit egyeztetni kell az EU-val is.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 4. 14:00
A Hazatalálsz című saját gyártású sorozat 2. évadában több új szereplő is felbukkan majd. Íme a rész...
Bankmonitor  |  2024. március 4. 13:07
Megjelentek a januári nyugdíjstatisztikák: a KSH adatai szerint az átlagnyugdíj és a mediánnyugdíj e...
Holdblog  |  2024. március 4. 12:31
Az előző részben a német gazdaság általános kihívásairól írtam. Jelen bejegyzésben a gazdaság motorj...
Buxelliott  |  2024. március 4. 08:55
A hagyományos értelemben (nem elliotti) ék hozta a várakozást, az ék ideális célára teljesült. Ellio...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm