14 °C Budapest
Group of workers in aluminum plant, High angle view. Image taken in daylight with a Sony A7Rii (42 megapixels) and developed from raw.. This pictures were taken in Asas Aluminium Factory in Turkey with a special permission together with property release.

Durva dolog derült ki az épülő akkugyárról: a helyiek nem is tudtak a gigaberuházásról

2023. február 6. 20:44

Akkumulátor-alkatrészgyár épül a Pest megyei Vácrátóton. Egy japán vállalat gyárt majd cellulózt, az akkumulátorgyártás egyik alapanyagát. Szijjártó Péter külügyminiszter a beruházás bejelentésekor azt mondta, az akkumulátorgyártás a jövő iparága, és akik ez ellen hergelnek, azok más országok érdekeit szolgálják. Az RTL Híradó riportjából kiderült, hogy a helyiek egy része még csak nem is tudott a tervekről.

Fehér, porszerű anyag a cellulóz – ezt állítaná elő a japán Nippon Paper Industries Vácrátóton. A cellulóz növényi rostból készül, és legtöbbször papírt készítenek belőle, de használják az élelmiszer- és a kozmetikai iparban is, emellett néhány éve az akkumulátorgyártásban is. Ennek megfelelően akkumulátor-alkatrészgyárként mutatta be a leendő üzemet a kormány.

Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes azt mondta, a gyár 60 embernek adna munkát 8000 négyzetméteren, és a cellulózgyártás legkorszerűbb technológiáját használja.

A Budapest határától körülbelül 25 kilométerre fekvő község mellett tábla mutatja a területet, ahova az üzemet tervezik. Idén nyáron kezdik építeni, jövő év végén pedig már működne is. A polgármester nem tart attól, hogy a gyár szennyezné a környezetet. Spiegelhalter László, a Híradónak azt mondta:

Itt vizet a gyártáshoz nem használnak, vizet csak a gépek hűtéséhez fognak használni. Tehát ennek minimális vízigénye van, eleve ennek a területnek a vízigénye se olyan nagyra lett beadva. A Híradó szerette volna megtudni, hogy mit gondolnak a helybéliek a leendő üzemről. Több embert is megkérdeztek, de egyikük se hallott arról, hogy hamarosan cellulózgyár épül a község határában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 13:45
A magyar médiahatóság ismét nem a földrajzi illetékességéhez tartozó médiaszolgáltatókat vizsgált a...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?