14 °C Budapest
Coin 5 forints. Hungary. 2007 year forint otforint ötforint mnb

Az infláció üti be az utolsó szöget az 5 forintos érme koporsójába: valóban kivonhatják a forgalomból?

G7
2023. február 3. 10:15

Bár tavaly augusztusban az MNB világossá tette, hogy nem tervezi az ötforintos érmék kivonását, azóta elszabadult az infláció, amellyel nem lehetett még akkor kalkulálni. Akkor azért merült fel az érmék kivonása, mert az azokat alkotó fémek – réz, cink és nikkel – úgy megdrágultak, hogy az ötforintosok aktuálisan többet értek 5 forintnál. Ez azonban még önmagában nem indokolja a lépést. Ha viszont áttekintjük a rendszerváltás óta kivezetett érmék kivonásának körülményeit, az látszik, hogy valójában sokkal inkább a huzamosabb ideig kitartó infláció, és még véletlenül sem a fémek árfolyama lehet az a gazdasági mutató, ami előrevetítheti egy adott érme forgalomból való kivonását - írja a G7.

Hosszú évek után újra felmerült a forint egyik érméjének kivonása a forgalomból tavaly nyáron, miután Balassa Péter országgyűlési képviselő határozati javaslatban kezdeményezte az ötforintosok kivezetését. Az érve az volt, hogy az érméket alkotó fémek – réz, cink és nikkel – úgy megdrágultak, hogy az ötforintosok aktuálisan többet értek 5 forintnál. A jegybank akkor gyorsan jelezte, hogy nem tervezik az ötforintosok kivezetését, mivel az alapanyagköltségen kívül sok más tényezőt is figyelembe vesznek.

Az érme komponenseinek árfolyama valóban megugrott a járvány alatt, de a jegybanknál ilyen rövid távú változások alapján nem döntenek pénzérmék kivezetéséről. Ráadásul önmagában a kivonás logisztikai része 100 milliós nagyságrendű költség lenne, és a jegybanki elemzések szerint van lakossági igény az ötforintos érmékre, amiknek a használata a 2022 augusztusát megelőző időszakban még nőtt is - érveltek akkor.

Úgy tűnik azonban, hogy a pénzek igazi ellensége az infláció. A lap áttekintette a rendszerváltás óta kivezetett érmék kivonásának körülményeit, és arra jutott, hogy valójában sokkal inkább a huzamosabb ideig kitartó infláció, és még véletlenül sem a fémek árfolyama lehet az a gazdasági mutató, ami előrevetítheti egy adott érme forgalomból való kivonását.

A fillért 1946. augusztus 1-jén vezették be váltópénzként, amikor a teljesen elértéktelenedett pengőt forintra cserélték. (Mivel a háború alatt szétzilált magyar gazdaságban hiperinfláció alakult ki.) A fillér értékálló pénznek bizonyult, de végül vele is végzett az infláció. Elöször az alumíniumból készült 2 és 5 filléres érméket 1992-ben a forgalomból a 10 és 20 forintos bankjegyekkel együtt. A két kis névértékű érme és a bankjegyek a megelőző években már szinte alig került mindennapi forgalomba. A 10 és 20 filléreseket pedig 1996-ban vonták ki.

Az 50 filléres, 1948. májusában bevezetett érmét 51 év után vonták ki a forgalomból. A rendszerváltást követő masszívabb, évente 10-35 százalék között alakuló infláció ugyanis olyan mértékben csökkentette a fillér értékét, ami 1992 és 1999 között három hullámban a megszüntetéséig vezetett el. Amikor 1999-ben a forint utolsó váltópénzének kivezetése mellett döntöttek, az infláció még mindig magas volt, de már jóval alacsonyabb, mint három évvel korábban (10 százalék) - írja a lap.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azóta pedig már forintérméket is vontak ki a forgalomból: az 1 és 2 forintosokat. Ennek okaival kapcsolatban nincs teljes összhang a korabeli hírek között. Az biztos, hogy az érmék előállításának költsége meghaladta a névértéküket, miközben a forgalomból folyamatosan eltűntek, az újragyártásuk pedig állandó költséget jelentett az MNB-nek. Bizonyára a forgalomcsökkenés is hozzájárult a döntéshez, hogy a lakosság már nem használta ezeket az érméket. Összességében tehát az első bevont forintok sorsa is hasonló volt a forgalmon kívül helyezett fillérekéhez: bukásukat a népszerűtlenségük hozta el. 

Az ötforintosok esetében viszont egyelőre úgy néz ki, hogy ugyanez nem a közeljövőben fog bekövetkezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 17:25
A mesterséges intelligenciával dolgozó ChatGPT nevű chatrobot már holnap elérhetetlenné válhat az it...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?