Two men in uniform collecting garbage at city,Trash and rubbish collection.

Őrült mennyiségű szemetet termelnek a magyarok: még mindig elenyésző része hasznosul újra

2022. szeptember 16. 16:07

Magyarországon bár még mindig a hulladék igen alacsony százaléka kerül újrahasznosításra, a szemét jelentős része valamilyen módon mégis hasznosul. Az Eurostat legfrissebb, 2020-as adatai alapján pedig a helyzet hazánkban és az egész kontinenst nézve is évről-évről javul. Ettől függetlenül a hulladékkezelés tudatosságában is számos tagállam áll előttünk és a magyarok új zöld megoldásokkal szembeni szkepticizmusa sem biztos, hogy hosszú távon segíteni fogja a továbbhaladást a környezettudatosság útján.

2004 és 2020 között az Európai Unióban a hulladék-újrafeldolgozás mértéke drasztikus mértékben megemelkedett. Míg 2004-ben mindössze 870 millió tonna szemét nem ment pocsékba, tavaly előttre a mennyiség 1 221 millió tonnásra ugrott. Ez azt is jelenti, hogy míg 2004-ben még mindössze a hulladék 46 százaléka került újrafelhasználásra, addig 2020-ban már a 60 százalékára volt igaz ez a kitétel - Derül ki az Eurostat a héten publikált jelentéséből.

A megsemmisített hulladék mennyisége ezzel párhuzamosan esett. (a 2004-ben jelentett 1027 millió tonnás mennyiségről 2020-ra mindössze 808 millió tonnára). Ez azt jelenti, hogy az EU-ban tavaly már csak a szemét kevesebb, mint felétől szabadultak meg újrahasznosítás nélkül (45 százalék), a 2004-es 54 százalékos aránnyal szemben - írja a statisztikai hivatal publikációja.

A hulladékkezelés módjának környezeti hatásai pedig igen drasztikusak. Az Európai Unióban éppen ezért sok éve stratégiai cél is, hogy ezen terület fejlesztésével csökkentsék a felgyülemlő szemét által okozott közegészségügyi és környezeti károkat és kockázatokat. 2020-ban összesen 2029 millió tonnányi hulladék termelődött az Unió 27 tagállamában. Ennek több, mint felét (60 százalék) valamilyen módon újrahasznosították. A szemét 39 százaléka került így újrafelhasználásra, 15 százalékát talajfeltöltésre, 6 szászalékát pedig energetikai célokra használtak fel. A maradék 40 százalék nagy része (az összes szemét 31 százaléka) hulladéklerakóba került, míg 1 százalékát elégették, 8 százalékától pedig valamilyen más módon szabadultak meg.

A közös célok felé pedig az EU nagy lépést tett, de az egyes tagállamokban még mindig igen különbözőek a hulladékkezelés domináns módozatai. A 2020-as legfrissebb adatok szerint Olaszországban volt arányaiban a legmagasabb az újrahasznosított hulladék aránya (83 százalék). De hasonlóan nagy arányban hasznosult újra a felgyülemlett szemét Belgiumban (74 százalék), valamint Szlovákiában és Lettországban (mindkét országban 64 százalék) is.

Ezzel szemben a lista végén kullogó romániában a hulladék 93 százalékát a hasznosítás helyett valamilyen kevésbé tudatos módon kezelték. Akár hulladékégetéssel, vagy más, ma már jellemzőbb módszerekkel: elsősorban földfelszíni vagy föld alatti elhelyezéssel (hulladéklerakók), újrafeldolgozásra eközben keleti szomszédunknál mindössze a szemét 5 százaléka került. De hasonlóan negatív statisztikával rendelkezett Bulgária is (a hulladék 92 százaléka került lerakóba és mindössze 8 százalék hasznosult újra), valamint Finnország (itt 84 százalék-10 százalék az arány). A 2020-as állás szerint Magyarországon a helyzet felemás. 

Nagyobb százalékban a hulladék talajfeltöltésre lett felhasználva. Ez utóbbi kategória azt a hasznosítást jelenti, amelynek során a hulladékot talajkiemeléssel érintett területeken használják fel a terep helyreállítására, biztonsági célból vagy mérnöki tájrendezési célokra.

Brutális mennyiségű szemetet termelünk

Hazánkban egyébként a MEKH szerint 2020-ban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében összegyűjtött települési hulladék mennyisége 3,245 millió tonna volt és ebből 1088 tonna került hasznósításra, ami 29,3 százalékkal több volt az előző évesnél, ez a szám pedig vélhetően azóta tovább javult.

Két évvel ezelőtt a begyűjtött hulladék 75 százaléka vegyes, 9 százaléka bio- és zöld, 8 százaléka csomagolási, 4 százaléka lom, 1 százaléka üveg hulladék volt, 3 százaléka pedig az egyéb kategóriába tartozott. 

Magyarország egyébként a kormány Klíma- és természetvédelmi akciótervének és az európai uniós irányelvek célkitűzéseivel összhangban 2021-ben módosította hulladéktörvényét. Az új jogszabály a hulladékot - a körforgásos gazdaságra  átállás jegyében - nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként. A szabályozás ösztönzi az italcsomagolások újrahasznosítását is, és 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zöldítés nem minden módját támogatják a magyarok

Egy a Mizse ásványvíz márka megbízásából idén készített online reprezentatív felmérés eredményei alapján a magyarok többsége támogatná, ha az ásványvizes palackokat az üvegekhez hasonlóan vissza lehetne váltani a boltokban.

A márka megbízásából, idén áprilisban készült országos kutatás szerint a hazai felnőtt lakosság 61 százaléka támogatná, ha visszaválthatók lennének a boltban vásárolt műanyag palackok. Másrészt a válaszadók jelentős hányada, 34 százalékuk annak is hangot adott, hogy örülnének, ha az ásványvizes palackok - amelyekből évente több tízmillió gördül le a hazai gyártósorokról - a mostaninál is kevesebb műanyag felhasználásával készülnének.

Nemrég több üzletlánc is kivonta az összes hazai áruházából a súlyosan környezetszennyező, egyszer használatos műanyag zacskókat és csak környezetbarát, de fizetős csomagolóanyagok érhetőek már el. A zöldség-gyümölcs és pékáru leméréséhez többféle környezetbarát csomagolóeszközt kínálnak az áruházlánc, köztük lebomlókat és komposztálhatókat is - ez a lépés viszont nem aratott osztatlan sikert a vásárlók körében, a közösségi média felületeken pedig sokan sírták vissza a korábban elérhető ingyenes zacskókat.

Ennél is nagyobb az úgynevezett repoharak elutasítottsága, amit a magyarok jelentős része az úgynevezett greenwashing ekletáns példájának lát. Egy friss kutatás a magyar internetezők véleményét vizsgálta a rendszerről. Az általuk elemzett  kommentekben a nyár utolsó hónapjára fokozódtak az indulatok: a hozzászólások alapján a hazai repohár-rendszer ebben a formában elfogadhatatlan, és nem több egyszerű greenwashing-nál.

A kommentelők szerint a repohárrendszer egy jó megoldás lehetne, azonban itthon nem több lehúzásnál. Ehhez a véleményhez leginkább a tokenek bevezetése, és azok a már említett szórakozóhelyek járultak hozzá, ahol a korábbi üvegpoharakat repohárra cserélték. Az online diskurzusban számos érv született a repoharak mellett és ellen, bár az elégedetlen hangok voltak többségben.

A netezők alapvetően megegyeztek abban, hogy külföldön vannak jól működő repohár rendszerek és a hazai bevezetésük is jó ötletnek indult, majd „magyar szokás szerint” a poharak nyújtotta plusz bevétel hajszolása került előtérbe, amivel az egészet elrontották.

A környzettudatos szemléletmód tehát hazánkban is egyre népszerűbb, a magyaroknak viszont az sem mindegy, hogy hogyan próbálják efelé terelni őket. A hulladékkezelés racionalizálása azonban egy olyan dolog, amivel mindannyian nyernénk, egyéni és társadalmi szinten is. Amit mi tehetenük az az, hogy nem dobunk ki olyat, amit más még felhasználhat, illetve lehetőség szerint az üzletekben a csomagolásmentes, vagy lebomló csomagolású, esetleg a nagy kiszerelésű termékeket választjuk. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem