18 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Felére ütötték az OTP-részvényt: hogy jutottunk idáig?

2022. március 7. 11:45

A pénteki bivalyerős gyorsjelentés ellenére újfent 10 ezer forint alá süllyedt az OTP Bank részvényárfolyama. Cikünkben annak jártunk utána, hogy milyen hatások érvényesülnek a banki papír árfolyamában.

Újfent 10 ezer forint alatt jár március 7-én délelőtt az OTP-részvény árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. Ez azt jelenti, hogy a bank értéke 2021. november óta (mindössze 4 hónap alatt) körülbelül a felére csökkent, akkor ugyanis még 19 400 forintot is fizettek a banki papírért.

A csökkenés az elmúlt néhány hétben is szembeötlő: február első felében ugyanis még 17-18 ezer forint körnéykén kereskedtek a papírral.

De akkor mi történt?

A tisztánlátást tovább nehezíti, hogy pont múlt pénteken, március 4-én adták ki a bank 2021-es évről szóló gyorsjelentését, ebből pedig kiderült:

Az elmúlt évben az OTP rekorderedményt ért el, a bank adózott eredménye 497 milliárd forint volt, ami 60 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

A pénzintézet működési eredménye egy év alatt 23 százalékkal 660 milliárd forintra emelkedett, ami európai szinten is kiemelkedő eredmény.

Gyakorlatilag nincs olyan szegmens ahol ne nyújtottunk volna jó eredményt. És igaz ez a csoport egészére, nem csak a magyarországi OTP-re

- kezdte a 2021-es eredmények ismertetését Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

Utóbbival kapcsolatban érdemes kiemelni Zsiday Viktor befektetési szakember elemzését, melyet saját blogján közölt még pénteken.

Zsiday szerint az elmúlt időszakban sokat romlottak a hazai növekedési kilátások, ráadásul nemcsak rövidebb, hanem hosszabb távon is. A szakember szerint a magyar infláció magasabb lesz a vártnál, a fogyasztás pedig lassulni fog, a főbb európai piacokon ráadásul még recesszió is jöhet, amelynek hatása hamar be fog gyűrűzni Magyarországra is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik ok, ami szerepet játszhat az OTP árfolyamának csökkenésében, az természetesen az ukrán-orosz konfliktus, illetve a bank nemzetközi kitettsége. A pénzintézet ugyanis fontos régiós szereplővé vált az elmúlt két évtizedben, ami egy ilyen bizonytalan helyzetben kihívásokat is okozhat.

"A térségbeli expanzió 2002-ben indult a szlovákiai bankvásárlással, amelyet a közép- és kelet-európai bankakvizíciók sora követett: Bulgáriában 2003-ban, Romániában 2004-ben, Horvátországban 2005-ben, Szerbiában, Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban 2006-ban jelent meg" - írja honlapján az OTP Bank.

Az orosz-ukrán kitettségre természetesen a bank múlt pénteki sajtótájékoztatóján is kitértek, ahol Csányi Sándor elmondta: ha a számokat nézzük, akkor legfeljebb 15 százalékos hatás lehet indokolt a korábbi részvényárfolyamhoz képest, ennél viszont jóval nagyobbat esett a banki papír ára. Hozzátette: lehetnek olyan alapok, amelyek nem fektetnek be orosz kitettségű vállalatok részvényeibe, ugyanakkor az OTP-ről nem lehet azt mondani, hogy stratégiai szereplő lenne Oroszországban.

De hogy kezdődött az OTP terjeszkedése?

Nemrég jelent meg az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának ötödik epizódja, melyben Lantos Csaba befektető, az OTP korábbi vezérhelyettese volt a vendégünk. A podcastben Lantos elmesélt egy történetet arról is, hogy

még OTP-sként hogyan találták meg a bolgár DSK-t felvásárlásra (ehhez egy bolgár királyfi is kellett), mely pénzintézet végül a bank első nagy külföldi bevásárlása lett.

Az ide vonatkozó rész 1:03:50-től hallgatható meg a podcastben, akár itt, a cikk végén beágyazva, akár pedig a nagyobb podcast platformokon, köztük a Spotify-on, az Apple Podcasten és a Google Podcasten is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
MEDIA1  |  2022. október 6. 17:30
A szélsséges megnyilvánulásairól elhíresült oldal a letiltása után egy másik Facebook-lapon kezdett...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?