17 °C Budapest
Gödöllõ, 2021. február 1.Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Gödöllõn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven mûködõ felsõoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.MTI/Kovács Tamás

Csányi Sándor is megszólalt: így néz szembe az OTP az orosz-ukrán háború okozta válsággal

2022. március 4. 09:52

Az orosz-ukrán háború ellenére és súlyosbodása esetén sem tervezi az orosz, vagy az ukrán piac elhagyását az OTP Bank - jelentette ki Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. A bankcsoport péntek reggeli sajtótájékoztatóján a bankvezér mellett Bencsik László vezérigazgató-helyettes beszélt a bank eredményeiről és az orosz-ukrán válságról.

Az elmúlt évben az OTP rekorderedményt ért el, adózott eredményünk 497 milliárd forint volt, ami 60 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Működési eredményünk 23 százalékkal 660 milliárd forintra emelkedett, ami európai szinten is kiemelkedő eredmény Gyakorlatilag nincs olyan szegmens ahol ne nyújtottunk volna jó eredményt. És igaz ez a csoport egészére, nem csak a magyarországi OTP-re - kezdte a 2021-es eredmények ismertetését Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

Forrás: OTP
Forrás: OTP

Talán Montenegró az egyetlen, ahol nem volt érdemleges a növekedés. Szerbiában volt a legnagyobb, ahol négyszeresére nőtt az eredmény, de kiemelkedő volt Horvátország és Románia. De Oroszországban és Ukrajnában is.  Nyilván ez a 2020-as visszaesésnek és a gazdaság tavalyi élénkülésének is köszönhető.

A tartalékolásban is konzervatív volt az OTP, más régiós bankokhoz képest is. A nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan csökken. A hitelminőség kiemelkedően stabilan alakul.Látszik , hogy összehasonlítva más konzervatívnak tekinthető bankcsoportokkal összehasonlítva a Stage 1+2 hitelek saját fedezettsége - folytatta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

A tavalyi évben igen erős fókusz került az ESG-re. Itt egy nagyon mély és átgondolt stratégiai folyamatot vittünk végig. Ennek eredményei azt gondolom láthatók. Emellett gyorsult a digitalizáció. Gyors felfutását tapasztaltuk a mobilbank és az internetbank használatának. De nem csak az ügyfelek magatartása, hanem a bank által nyújtott szolgáltatások is változtak. A másik terület a Global Markets, a kiemelt privát-banki tevékenységek. A kötvény és jelzáloghitel kibocsátás össznévértéke 867 milliárd forint volt.

A növekedés legfontosabb motorja a hitelállomány volt, ami 15 százalékkal nőtt. Kiemelkedően erős, 19 százalékos volt a hazai növekedés, amit az államilag támogatott hitelek pörgettek. A lakáshitelek 15, a fogyasztási hitelek 25 százalékkal nőttek. Ukrajnában eközben 41, Oroszországban 18 százalékos növekedést értünk el, ezért is szomorú, bankpiaci szempontból is, ami a szomszédunkban zajlik -mondta Bencsik László.

Magyarországra visszatérve, a bank piaci részesedése 30 százalékos. Sokat nőtt az úgynevezett folyósítási részesedés. Ennek fonotos eleme volt, hogy a támogatott hiteleket jellemzően elsőként tudtuk nyújtani. A személyi hiteleknél 53 százalékos növekedést értünk el, 118 milliárdról 181 milliárdosra növelve a kitettséget, de különösen népszerű volt a zöld lakáshitel is.

Több évtizedes tudatos építkezésnek tudható be a tavalyi eredmény, a bankcsoportunk talán a legerősebb menedzsmenttel rendelkezik, jórészt fiatalok és középkorúak alkotják, van egy tudatos menedzsment utánpótlási terv, ahol minden vezetőnek 2-3 utóddal kell rendelkeznie, akinek nincs ilyen utódja, az nem maradhat meg a bankban - vette át a szót Csányi Sándor.

Az ukrán OTP dolgozói nagyon lojálisak, akik a háború alatt is zavartalanul igyekeznek kiszolgálni az ottani ügyfeleket. Oroszország is érintett a szankciók révén. De kollégáink ott is helytállnak. Likviditás van, az egyetlen probléma a dollár likviditás lehet. Én abban bízom, hogy az utóbbi hetekben nem a magyar kisbefektetők, hanem egyéb befektetők adták el  a részvényeiket. Azért bízom ebben, mert semmi nem indokolta a részvénypiacon azt az áresést, ami a bekövetkezett -mondta a bankvezér. Átlagosan 42 fiókunk van nyitva, a dolgozók be akarnak járni dolgozni, ki akarják szolgálni az ügyfeleket Ukrajnában. Tőkére vetítve Ukrajna hozta a legnagyobb jövedelmezőséget. A háborún kívül más problémát nem látunk – hangsúlyozta Csányi Sándor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ukrán leánybank vezetője, Kohánszki András elmondta, hogy a pénzforgalmi működés zavartalan, készpénzlogisztika nehezebb a háború miatt, a hitelezés az leállt, de mivel nemzetbiztonságilag fontos bank bizonyos ügyfelek, mint egy gyógyszertár esetében folyósítanak. Az ukrán nemzeti bank engedélyezte a napokban a devizafelvételt az ügyfeleteknek, az OTP által biztosított forgalom lefedi az ügyféligényeket - szögezte le a bankvezér.

A kirobbant orosz-ukrán fegyveres konfliktus jelenleg nehezen számszerűsíthető hatással lehet a csoport, azon belül különösen az ukrán és orosz operációk működésére és teljesítményére is. Az ukrán és az orosz nettó hitelek összesített súlya kevesebb, mint 8 százalék a csoporton belül.

Forrás: OTP
Forrás: OTP

Ha megnézzük a korrigált adózott eredményünk 497 milliárd forint volt. Ebből az ukrán leányvállalat 39, az oroszországi 38 milliárdos jövedelmet hozott, ami a teljes csoport 7,9, illetve 7,6 százalékát teszi ki. Ha megnézzük az összes eszközt, akkor azoknak összességében 6,5 százalékát teszi ki  a két ország. Ha összességében nézünk mindent, akkor összességében egy 15 százalékos esés lenne indokolt a 18 ezer forintos részvényárból, de egyéb hatások miatt jóval ez alá csökkent az OTP részvénye.

Ami viszont bíztató, hogy február 23 és március 2 között Ukrajnában 4, Oroszországban 11 százalékkal nőttek a retail betéteink. Ez annak betudható, hogy az ügyfelek bíznak abban, hogy a bank kitart, mert a korábbi krízishelyzetekben is kitartottunk és most sem fogjuk elhagyni Ukrajnát - szögezte le az OTP elnök- vezérigazgatója.

Mindezek alapján teljesítettük a terveket. A várakozás 2021-ben az volt, hogy feltételezve a kedvező kockázati trendek folytatódását, a korrigált tőkearányos megtérülés 18-20 százalék között alakul, 18,5 százalékot értünk el. A Stage 1+2 hitelállomány is a vártaknak megfelelően alakult. Az orosz és ukrán operációk nélküli teljesítményt illetően a menedzsment 2022-es várakozása az, hogy az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedése 10 százalék körüli lehet, a kamatmarzs stabilizálódhat, a korrigált jövedelmezőségi mutató, a hitelkockázati költség ráta és a működési költséghatékonyság 2021-hez hasonló lehet. Ez a szcenárió arra az esetre vonatkozik, ha az orosz-ukrán konfliktusnak nem lesz érdemi negatív hatása a csoport többi országára - összegezte a várakozásait Csányi Sándor

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem