1 °C Budapest
Young woman making credit card payment online on the street

Lassan nyugdíjazzák a készpénzt Magyarországon: így fizetnek helyette a bankolók

2021. december 17. 21:07

Tovább bővült az elfogadóhelyek száma és a vásárlók körében is töretlen az elektronikus fizetés népszerűsége. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzforgalmi adatai alapján 2021. harmadik negyedévében csaknem 188 500 fizikai és online elfogadóhelyen 236 ezer POS-terminál üzemelt, a kártyás fizetések értéke pedig ismét meghaladta a készpénzfelvételekét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elektronikus fizetési lehetőségek töretlen népszerűségéről árulkodnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb pénzforgalmi adatai. Míg 2021. június 30-án 177 ezer, addig szeptember végén már közel 188 500 fizikai és online elfogadóhely tartozott a hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetési kártya elfogadói hálózatához. Ez negyedéves szinten 6,4 százalékos, éves szinten pedig majdnem 37 százalékos bővülést jelent. A harmadik negyedévben az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma túllépte a 236 ezret.

A fizetési infrastruktúra bővülésével és a korlátozások teljes feloldásával párhuzamosan dinamikusan növekedett az elektronikus fizetés népszerűsége a vásárlók körében is. Az átalakuló fogyasztói szokásokat támasztja alá az a tény, hogy a harmadik negyedévben mind a kártyás vásárlások, mind a készpénzfelvételek száma és értéke is tovább emelkedett az előző negyedévhez képest.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal Magyarországon lebonyolított vásárlások mind értékükben, mind darabszámukban jelentősen, közel 21 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. Sőt, az értékük – újabb rekordot felállítva – ismét meghaladta az ugyanezekkel a kártyákkal végrehajtott készpénzfelvételek értékét.

A bővüléssel együtt erősödött az elektronikus fizetési megoldások biztonsága is. Az MNB harmadik negyedéves adatai alapján az online kártyás vásárlásoknál elkövetett visszaélések száma közel negyedével csökkent egy év alatt.

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 22. szombat
Vince, Artúr
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?