3 °C Budapest
Sopron, 2021. december 14.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Hûség napja ünnepi megemlékezésen Sopronban, a város Fõ terén a Hûségkapu elõtt 2021. december 14-én. Száz éve Sopron lakói népszavazáson úgy döntöttek, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni, nem pedig Ausztriához.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Minimálbér emelés 2022: hivatalos, ennyivel jár több pénz januártól

2021. december 16. 10:01

Megjelentek a Magyar Közlönyben a rendeletek. Hivatalosan is megvan a minimálbér, a garantált bérminimum és a közmunkás bérek emelésének időpontja és pontos összege.  

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szerda este megjelent Magyar Közlöny hivatalossá tette a korábbi kormányzati ígéreteket, melyek szerint jövőre jelentős béremelést kapnak a munkavállalók. Az Orbán Viktor által aláírt rendeletek szerint 200 ezer forint lesz a a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér), aminek éppen a felét kapja egy közfoglalkoztatott.

2022. január 1-jétől minden munkáltatóra, munkavállalóra érvényes, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén

  • havibér alkalmazásakor 200 000 forint,
  • hetibérnél 45 980 forint,
  • napibérnél 9200 forint,
  • órabér esetén 1150 forint.

A legalább középfokú végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknál a garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén

  • havibér alkalmazásakor 260 000 forint,
  • hetibérnél 59 780 forint,
  • napibérnél 11 960 forint,
  • órabérnél 1495 forint.

A rendeletet először a január hónapra járó munkabéreknél kell  alkalmazni. Hivatalossá vált az is, amit szerdán Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentett be, emelkedik a közmunkások bére.

Módosult a közfoglalkoztatási bér, a közfoglalkoztatási garantált bér. Jövőre a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére a minimálbér 50%-a, tehát 100 ezer forint lesz. A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörnél a közfoglalkoztatottat megillető garantált bér teljes munkaidőnél a garantált bérminimum 50%-a, azaz 130 ezer forint.

A közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetők ezen összegek 110%-át kapják, a 6 órában foglalkoztatottak speciális bérét pedig 55%-ban állapították meg.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?