19 °C Budapest
Businessman talking about investment stock market and graph from computer laptop with broker trader, giving money plan management and analysis

Mégsem lesz akkora gazdasági növekedés jövőre, mint várták? Itt az elemzők jóslata

MTI
2021. december 12. 11:02

A kínálati oldal beszállítói hálózataiban kialakult, a jelek szerint tartós szűk keresztmetszetek miatt a korábban vártnál valószínűleg lassabban növekszik az idén a világgazdaság teljesítménye – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott friss, felülvizsgált negyedéves globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy 2021 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 5,7 százalékos növekedésével számol. A Fitch hangsúlyozza, hogy ez is a leggyorsabb ütemű világgazdasági növekedés lenne 1973 óta, és messze nem számítana stagflációnak, vagyis magas inflációval kísért stagnáló növekedésnek. A cég szeptemberben összeállított előző globális előrejelzése azonban 6 százalékos, eggyel korábbi, júniusban ismertetett prognózisa még 6,3 százalékos idei növekedést valószínűsített, vagyis a Fitch elemzői az utóbbi két negyedévben 0,6 százalékponttal rontották a világgazdaság idei bővülésére szóló becslésüket.

A Fitch Ratings a globális átlagon belül a fejlett ipari térségben 5 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban 7 százalékos GDP-növekedést vár 2021-re. Szeptemberi előrejelzésében még 5,3, illetve 7,1 százalékos, a júniusi prognózisban 5,7, illetve 7,3 százalékos idei növekedés szerepelt erre a két térségre. A hitelminősítő szerint a negatív felülvizsgálatok oka részben az a várakozás, hogy a globális feldolgozószektor kínálati oldalán kialakult szűk keresztmetszetek valószínűleg 2022-ben is jellemzik majd a világgazdaságot.

A cég jórészt ugyanebből az okból az általa eddig várt 3,9 százalékról 3,7 százalékra rontotta az amerikai gazdaság jövő évi GDP-növekedésére adott előrejelzését. A lefelé irányuló korrekciók fő oka azonban a Fitch Ratings szerdai londoni elemzése szerint az, hogy a kínai gazdaság növekedési üteme a beérkező adatok tanúsága alapján a vártnál meredekebb ívben lassul, és erre a kínai kormány eddig viszonylag mérsékelt válaszlépésekkel reagált. A Fitch közölte, hogy az előző előrejelzésében szereplő 5,2 százalékról 4,8 százalékra csökkentette a kínai hazai össztermék jövő évi növekedésére szóló prognózisát.

Mindezek alapján a hitelminősítő a világgazdaság egészének 2022-es növekedésére adott előrejelzését az általa eddig várt 4,4 százalékról 4,2 százalékra módosította.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint a globális növekedést akadályozó szűk ellátási keresztmetszetek kialakulásának fő oka az, hogy az elmúlt egy évben, nominálértéken számolva erőteljesen visszalendült a koronavírus-járvány által korábban elfojtott globális kereslet, ezzel azonban nem tartott lépést ugyanilyen ütemben a termelés. A globális GDP-érték növekedési üteme az ellátási oldalon kialakult szűk keresztmetszetek következtében már az idei harmadik negyedévben is elmaradt a korábban várttól, miközben a vártnál gyorsabban emelkedett az infláció.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A globális inflációs sokk mértéke és időbeli elhúzódása a legtöbb elemzőműhelyt és a világ jegybankjait is meglepte, egyben előrehozta a monetáris politika globális normalizálódási folyamatának kezdetét – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett, felülvizsgált világgazdasági előrejelzésében. Új tanulmányában a Fitch nem tért ki külön a közép-európai EU-gazdaságokra.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legutóbbi féléves előrejelzésében közölte: a tavalyi 5 százalékos visszaesés után az idén 7,7 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, 2,2 százalékponttal gyorsabbat az előző, júniusi prognózisában valószínűsített ütemnél.
Az EBRD jövőre 4,8 százalékos magyarországi GDP-bővülésre számít; ez az előrejelzés nem változott. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem