8 °C Budapest

Nagyon meglepődtek a devizahitelesek: így nőhet a tartozás

Pénzcentrum
2015. május 13. 06:01

A devizahiteles elszámoló levelek sok adósnak csalódást okoztak, mivel alig csökkent a törlesztőrészletük, sőt, még a tőketartozásunk is magasabb, mint az annak idején felvett hitel összege. Elmagyarázzuk, hogyan lehet magasabb a tartozás, mint a futamidő elején és, mi a helyzet a bankok tisztességtelenül felszámolt összegeivel.

A devizahitelesek többsége már kézhez kapta az elszámolási értesítőjét, az ügyfelek jelentős része azonban nincs megelégedve az abban található számokkal. Sok esetben nőtt a havi törlesztőrészlet, de a legtöbben arra panaszkodnak, hogy még mindig többel tartoznak, mint amennyi hitelt annak idején felvettek a banktól.

Ezért nőtt a tartozás

A devizahitelek sajátossága, hogy a hitelek mögött valamilyen deviza van. A Kúria tavalyi döntése értelmében ezzel a bankok tisztességesen jártak el, hiszen az akkori törvények megengedték ilyen típusú hitelkihelyezést, így a szerződések ezen pontja nem támadható. Érdemes észben tartani, hogy az erről szóló kitételt szinte kivétel nélkül minden adós aláírta a hitel felvételekor. Ez egyébként sok esetben kiemelt vastag betűvel volt feltűntetve a szerződésben, sőt, egyes bankoknál külön, kiemelt nyilatkozattal kezelték a kérdést.

A tőketartozás emelkedését pedig elsősorban a devizaárfolyam megugrása okozta, a felvételkor általános, 160-180 forintos árfolyam helyett a piaci árfolyamon történt a forintosítás.

 A svájci frank esetében ez mondható akár kedvezményesnek is, hiszen egy svájci frankért több mint 290 forintot kérnek el jelenleg. Az euróhitelesek viszont rosszul jártak a rögzítéssel, mivel 302 forintért lehet most hozzájutni az európai fizetőeszközhöz, míg a rögzítés 309 forinton történt (a japán jent 2,16 forinton rögzítették, a jelenlegi árfolyam pedig 2,27, így ők jól jártak a rögzítéssel).

Nézzünk meg egy példát!

A svájci frank alapú átlagos felvett hitelösszeg nagyjából 6 millió forint, amely az árfolyam elszabadulása miatt nagyjából 60 százalékkal nőtt meg, ha 160 forintos árfolyammal számolunk. Ez azt jelenti, hogy 60 százalékkal növekedett a tőketartozásunk, ráadásul a deviza alapú elszámolás miatt a kamatok törlesztése is ennyivel ugrott meg.

Az egyenlő törlesztőrészletű (annuitásos) hitelek esetében ez viszont az jelenti, hogy a tőketartozás törlesztése eleinte alacsony és csak később nő meg. A kamattörlesztés viszont ennek pont az ellentéte, vagyis a futamidő kezdetén a törlesztőrészletünk javát a kamattörlesztés teszi ki, ami folyamatosan csökkenő lesz. Ezzel a technikával oldják meg azt a bankok, hogy minden törlesztőrészletünk egyforma nagyságú legyen. A devizahiteleknél a devizában számolt törlesztőrészlet állandó volt, ha nem számolunk az egyoldalú kamatemeléssel, ami most visszamenőlegesen visszatérítésre kerül.

A mostanáig kifizetett tőketartozás így kisebb mértékben csökkent, mint a kamattartozás. Emiatt az árfolyam növekedés az előbbire jóval nagyobb hatással volt, mint az utóbbira, így lehet, hogy a mostani tőketartozás magasabb, mint a felvett hitelösszeg.

A fennmaradó tartozás megállapításánál lényeges a hitel futamideje, ugyanis minél hosszabb a törlesztési időszak, annál nagyobb tőketartozásunk maradhatott fenn. Az annuitásos hitel sajátosságai miatt pedig a futamidő felénél tartó családok tőketartozása szinte biztosan nagyobb, mint a felvett hitelösszeg.

Lényeges, hogy minden szerződés eltérő, így megeshet, hogy valaki megfelel a fenti kritériumoknak, mégis, egyéb nem ismert tényezők miatt alacsonyabb a tartozása, mint a felvett hitelösszeg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogy lehet, hogy nem csökkent a törlesztőrészletem?

Vannak olyan ügyfelek, akiknek nem csökkent, sőt, akár nőtt is a törlesztőrészletük. Ők túlnyomóan azok az árfolyamgátas ügyfelek, akiknek

  • a gyűjtőszámlás tartozása magasabb volt, mint a tisztességtelenül elvont összeg, vagy
  • a bank tévedésből megszűntette a gyűjtőszámlát és megszűntette a törlesztőrészlet rögzítését.
Az utóbbiak esetében várható a jegybank fellépése, igaz, sok árfolyamgátas ügyfél a rögzített törlesztőrészlet felmondásával jobban járhat, ez azonban szerződésenként eltérhet.

Mi a helyzet a bankok tisztességtelenül felszámolt összegeivel?

Tavaly a Kúria három feltételt vizsgált:

  • Az árfolyamrés alkalmazását
  • Az egyoldalú kamatemelést
  • A deviza alapú elszámolást hitelek esetén

Ezek közül a deviza alapú elszámolást tisztességesnek ítélte (ahogy azt korábban kifejtettük emiatt emelkedett meg a tőketartozás), azonban a másik két témában az ügyfelek javára döntött. Emiatt születhetett meg az elszámolási törvény, ami alapján az adósoknak visszamenőlegesen visszajár a tisztességtelen elvonások miatt kialakult többlet.

A banki elszámolási folyamat most zajlik, és ezzel párhuzamosan a forintosítás is megkezdődött, így a tisztességtelenül levont összegek visszatérítésének köszönhetően májusban már a minden szempontból átszámított törlesztőrészletet fizethetik az ügyfelek.

A jegybank statisztikái szerint viszont az ügyfelek 60 százalékának kevesebb, mint 20 százalékkal csökken a tartozása az elszámolás miatt. Ezt az arányt tovább rontja, hogy a bankok az elszámolás összegéből levonhatják a korábban általuk adott kedvezményeket, ennek mértékét azonban csak a folyamat lezárása utáni adatokból ismerhetjük majd meg. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 11:28
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?