23 °C Budapest

Öt kimenetele lehet a devizahiteles csomagnak

Pénzcentrum
2014. július 4. 14:31

Ma elfogadja a parlament a devizahiteles csomag első intézkedéseit, semmisnek nyilvánítva a lakossági hitelek árfolyamrését és egyoldalú kamatváltoztatásait (utóbbit a bankok még bíróságon megtámadhatják). Az elszámolással és a devizahitelek kivezetésével kapcsolatban viszont csak ősszel leszünk okosabbak - e két intézkedés dönti majd el, mennyit kapnak az ügyfelek összesen, és mekkora veszteség éri a bankokat. Ötféle forgatókönyvről hallottunk eddig, az alábbiakban ezeket mutatjuk be röviden.

A ma megszavazandó törvény szinte semmit nem mond arról, pontosan milyen összeggel kell elszámolniuk a bankoknak ügyfeleik felé, és ennek módjáról sem. Csupán az alábbiakról rendelkezik.

  • Az árfolyamrés semmis, helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna használni.
  • Az egyoldalú szerződésmódosításokra (döntően kamatemelésekre) lehetőséget adó szerződési feltételek semmisek, kivéve, ha tisztességességüket a bankok a következő néhány hónapban bíróságon bizonyítani tudják (erre kicsi az esélyük).
  • Mindez az összes, 2004. május 1. után kötött lakossági devizahitelre és forinthitelre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, kivéve a kedvezményesen végtörlesztőket és a Nemzeti Eszközkezelő által megsegített adósokat.
  • Az élő szerződések és az elmúlt 5 évben lezárt szerződések esetében a folyósításig minden jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár. A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, a végrehajtásokat és a pereket felfüggesztik.

Az elszámolás és a kormány által szintén megígért forintosítás tehát későbbre marad. E kettő valamilyen kombinációjára számíthatunk, rengeteg forgatókönyv szóba jöhet. Az alábbiakban az általunk hallott és végiggondolt öt legvalószínűbbet vesszük sorra.

1. A tisztességtelenségek orvoslása után piaci forintosítás jön

Orbán Gábor szavaiból kiindulva a devizahiteleseknek visszajáró összeg már olyannyira csökkenti a törlesztőrészletet (átlagosnak tekinthető példánkban 19%-kal), hogy a forintosítás piaci árfolyamon történhet. Ezzel a bankokra 400-900 milliárd forintos veszteség várna. Előny: korlátozott (igaz, így is nagy) banki veszteségek, a Kúria döntése szerinti elszámolás, hátrány: kiábrándíthatja a még nagyobb ügyfélteher-könnyítésre vágyókat.

2. Először orvosolják a tisztességtelenségeket, majd kedvezményesen forintosítják a devizahiteleket

A 400-900 milliárd forintos visszajáró összeg az ügyfelek fennálló tartozását csökkentené (kivéve persze a már lezárt ügyleteket). A bankszektor lakossági devizahitelállománya (egyszerűsítéssel) a mostani 3597 milliárdról tehát 2697-3197 milliárd forintra csökkenne. Feltéve, hogy a forintosítás 10%-os árfolyamkedvezmény (kb. 225 forintos frankárfolyam) mellett történne, a bankok vesztesége további 270-320 milliárd forint, vagyis összesen 670-1220 milliárd forint lenne. Előny: nagyobb mértékben csökkenhet az ügyfélteher, hátrány: brutális banki veszteség, pénzügyi stabilitási problémák jelentkezhetnek.

3. Először kedvezményesen forintosítják a devizahiteleket, majd orvosolják a tisztességtelenségeket

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az aktuális devizahitel-állomány 10%-os árfolyamkedvezmény melletti forintosítása 360 milliárdos egyszeri veszteség lenne a bankoknak. Az ezt követő 400-900 milliárd forintos tisztességtelenség miatti elszámolással együtt a banki veszteség 760-1260 milliárd forint lenne. Előny: ezzel csökkenhet a legjobban az ügyfelek terhe, hátrány: ezzel lenne a legbrutálisabb a banki veszteség, a pénzügyi stabilitási problémák a fentinél még jobban jelentkezhetnek.

4. Nem számolják el tételesen a tisztességtelen feltételeket, a forintosítás egységes árfolyamkedvezménnyel történik

Mivel a mostani törvényjavaslat nem szól tételes elszámolásról, elképzelhető, hogy erre nem is kerülne sor. Ehelyett olyan (kedvezményes) árfolyamon forintosítanák a devizahiteleket, hogy az az ügyfél is jobban járjon ezzel, akinek tőkearányosan a legnagyobb árfolyamrés és kamatemelés jár vissza. Az így megtalált árfolyam-egyenértékes biztosítaná, hogy egy ügyfélnek se érje meg bírósághoz fordulnia. Mivel ez ténylegesen "csak" kedvezményes forintosítás lenne, a fentiekben szereplő 10% helyett felételezzük, hogy a legjobban járó ügyfélnél 20%-os árfolyamkedvezménynél található ez az egyenértékes (vagyis nagyjából 200 forinton történik a frankhitelek forintosítása). Ezzel a feltételezéssel a bankszektor egyszeri vesztesége 720 milliárd forint lenne. Előny: egyszerű, egységes elszámolás, hátrány: viszonylag nagy banki veszteségek, a forinthitelesekre és a lezárt hitelekre nem vonatkoztatható, méltánytalan (mindenkit ugyanúgy érint).

5. Nem számolják el tételesen a tisztességtelen feltételeket, a forintosítás folyósítási árfolyamhoz kötött árfolyamkedvezménnyel történik

Ez a megoldás hasonlít a legutóbbihoz, egy különbséggel: nem egységes, hanem valamilyen módon a folyósítási árfolyamhoz kötött árfolyamkedvezményt kapnának az ügyfelek. Pl. a frankhitelesek tartozása a felvételkori árfolyamhoz képest csak 25%-kal növekedhetett. Mivel 160 forint környékén volt az átlagos folyósítási árfolyam, ez átlagosan 200 forintos, de ügyfelenként eltérő forintosítási árfolyamot jelentene, ami a bankszektor számára a fentihez hasonló, 720 milliárd forint veszteséget okozna. Előny: egyszerű, viszonylag egységes és az ügyfelek felé méltányos elszámolás. Hátrány: viszonylag nagy banki veszteségek, a forinthitelesekre és a lezárt hitelekre nem vonatkoztatható.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 12:19
A megrendelések száma csúcson volt, az átlagos kosárérték és a személyes átvétel aránya azonban csök...
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?