20 °C Budapest
Menstruation, sick and stomach ache with black woman in bedroom for indigestion, cramps and illness. Frustrated, gas and stress with girl on bed for constipation, bloating and intestine problems

Új népbetegséget hoz a klímaváltozás: rengeteg embert érint, ezek a tünetei

2024. január 26. 19:08

A Surrey Egyetem tanulmánya szerint az éghajlatváltozás elősegítheti a campylobacterek terjedését, aminek következtében nőhet a hasmenéses megbetegedések száma. Az éghajlatváltozás egészségre gyakorolt hatását különböző szegmensekben vizsgálják a tudományokban, most pedig rávilágítottak arra, hogy a campylobacter baktérium gyorsabban szaporodhat a globális hőmérséklet emelkedése következtében.

A Surrey Egyetem tanulmányából kiderül, hogy az éghajlatváltozás elősegíti a campylobacterek terjedését és emiatt növekedhet a hasmenéses megbetegedések száma -számolt be a DailyMail. Az éghajlatváltozás egészségre gyakorolt hatását több szegmensből vizsgálják a tudományokban. A mentális megterhelésen és a társadalmi hatásán át; most már a hasmenéses megbetegedések fokozódásának lehetőségét is magában foglalja. A Surrey Egyetem tanulmánya rávilágított arra az aggodalomra, hogy a campylobacter baktérium,  a globális hőmérséklet emelkedésével gyorsabban elszaporodhat.

Dr. Giovanni Lo Iacono, a tanulmány vezető szerzője azt is belátta, hogy még tüzetesebben foglalkozni kell a témával, mert sok hiányosság van, amit még a tudósok sem teljesen értenek a téma kapcsán.

Nem értjük teljesen, hogy miért lehet ez így.

- mondta a tudós. A hagyományosan élelmiszerrel terjedő fertőzésként ismert campylobacter terjedési útvonalát a kutatók most az éghajlatváltozás tükrében vizsgálják.

A kutatás fő kérdése, hogy az éghajlati változások befolyásolhatják-e ezeknek a baktériumoknak a terjedését.

A vizsgálat során az Angliában és Walesben két évtizeden keresztül előfordult mintegy egymillió campylobacteriosis eset adatait elemezték és ezeket az időjárási mintázatokkal vetették össze. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegség előfordulása stabil maradt a 46F (8 Celsius-fok) alatti hőmérsékleten. Azonban minden egyes 9F (5 Celsius-fok) emelkedéssel a fertőzések száma jelentősen megugrott.

Még további összefüggéseket találtak a magas fertőzési arány és a fajlagos páratartalom - különösen, ha a légköri vízgőz elérte a 75-80 százalékot -, valamint a nap hossza között. Bár ezek az összefüggések még nem teljesen tisztázottak. Dr. Lo Iacono így magyarázta:

lehet, hogy a meleg időjárás növeli a kórokozó baktériumok túlélését és terjedését (tehát az időjárás okozza a betegséget), vagy a melegebb időszakokban a társadalmi viselkedés változásával lehet összefüggés

- fejtette ki a kutató. A kutatás következtetései jelentősek a közegészségügyi tervezés szempontjából. A járványkitörés szempontjából veszélyeztetett területek azonosításával az erőforrásokat hatékonyan lehet elosztani az érintett népesség kezelésére. Dr. Lo Iacono Lo hangsúlyozza eredményeik fontosságát:

már részletes leírásunk van arról, hogyan befolyásolja az időjárás a betegséget, a következő lépés pedig a miértek megértése

- fogalmazta meg. A megközelítésük világos modellt nyújt a betegség kockázatának a helyi időjárási viszonyok alapján történő felmérésére - egy olyan eszköz, amely felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat, mivel az olyan betegségek, mint a campylobacteriosis, messzemenő hatással vannak a társadalomra, az egyéni kellemetlenségektől kezdve a munkahelyi hiányzások és az egészségügyi rendszerekre nehezedő fokozott nyomás miatt világszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm