Female doctor examining patients birthmarks for skin cancer in a medical clinic.

Elég jó üzlet a magánegészségügy Magyarországon: brutálisat kaszáltak a legnagyobb cégek

2023. június 21. 17:32

Mindössze három év alatt megduplázódott a legnagyobb magánegészségügyi cégek piaca. Ez leginkább azt jelenti, hogy ha az egészségükről van szó, akkor azt a magyarok ki is fizetik, kerüljön akármennyibe.

Idén is körképet készített a Portfolio a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatókról, és ebből bizony kiderült, hogy a magyarok, ha más megoldás nincs, bizony áldoznak az egészségükre.  A teljes kép érdekében, közvetlenül is megkeresték az árbevétele alapján 25 legnagyobb intézményt. Több privát szolgáltató is megoszotta a mélyebb elemzésre lehetőséget adó adatait.

Az összegyűjtött adatok alapján megállapítható, hogy 2022-ben folytatódott a magánszolgáltatók látványos árbevételnövekedése, igaz már mérsékeltebb ütemben. A legnagyobb 23 cég árbevételének medián növekedési üteme 16% volt tavaly, míg ez 2021-ben sokkal dinamikusabb volt: 32%. (Az átlagnövekedés 20%-ra lassult a 2021-ben látott 39%-os növekedési ütem után.)

Az elemzés pontosságát megnehezíti, hogy a 2021-es számok alapján a TOP5-ös szolgáltatók közül kettő sem adott le éves beszámolót még a 2022-es évről (Medicover, Affidea). Ezen két társaság árbevételadata nélkül a legnagyobb magánegészségügyi vállalkozások 2022-ben 98 milliárd forintos árbevételt értek el, de ha azt feltételezzük, hogy a legnagyobb magánklinika, a Medicover kb. 20 milliárd forintos bevételt termelt (átlagos piaci növekedésből kiindulva), és közben az Affidea hozott egy 8 milliárd forintos árbevételt (a korábbi üzleti teljesítményéből kiindulva), akkor máris kb. 130 milliárd forintos piacról beszélünk a legnagyobb szolgáltatók esetében becslésünk szerint. Itt érdemes felidézni, hogy korábbi gyűjtésünk alapján 2019-ben a vezető szolgáltatók még 65 milliárd forintos "piacot" tudtak magukénak, vagyis

három év leforgása alatt nagyjából megduplázódott a legnagyobb magánegészségügyi cégek piaca.

Ez alapján nehezen lehet azt állítani, hogy Magyarországon bizonyos szempontból az egészségügy nem üzlet. A növekedést 2022-ben is a már ismert tényezők hajthatták (érdemes ennek kapcsán felidézni a Portfolio által minden évben megrendezett Private Health Forum konferencia korábbi tapasztalatait):

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A legnagyobb magánszolgáltatók igyekeznek egyre szélesebb spektrumban ellátni a betegeket, folyamatosan növelték az ellátásokat, fekvőbetegrészleg-kapacitásaik jelentősen bővültek.
  • A szakemberállományt sikeresen csábítják magukhoz, igaz ennek egyre nagyobb ára van az emelkedő bérköltségek miatt.
  • Továbbá van egy toló erő is az állami egészségügy felől: a közfinanszírozott intézmények kapacitása még mindig nem állt helyre, ezért a betegek kiszorulnak az állami egészségügyből, és a magánszolgáltatókat választják.

Ami elmondható még az egymáshoz mérhető árbevételadatok alapján:

A legnagyobb 25 cég között is nagyon erős a koncentráció. A TOP3 szolgáltató a vezető klinikák árbevételének 41%-áért felel, a TOP5 szolgáltató már lefedi az árbevétel közel 60%át, a TOP10 szolgáltató pedig az általunk vizsgált cégek bevételének 79%-át. (2021-hez képest minimálisan ugyan, de erősödött a koncentráció.) A lap által szorosan követett 26 privát szolgáltató közül (3-ról nincs adat) 20 esetben látni árbevétel-növekedést, és csupán három esetben következett be árbevétel-csökkenés a 2021-es évről a 2022-es évre.

Nemrég lapunk is körbekérdezett a szakértőknél, mi lehet annak az oka, hogy bár folyamatosan csökken az emberek pénzének a reálértéke, egyre többen mennek át a magánegészségügyi szektorba. Ezt a cikket itt olvashatd el újra:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem