Closeup macro of a carpenter ant

Hogy néz ki a hangyacsípés? Hogyan történik a hangyacsípés kezelése, mit tegyünk allergia esetén?

2023. május 7. 20:00

A legkisebb szemmel látható élőlények közé tartoznak, de rendesen megemlegetjük a velük való találkozást, ugyanis a hangyák mérge igen fájdalmas csípéshez tud vezetni. Mit érdemes tudni a hangyák és a hangyacsípés kapcsán, hogy néz ki a hangyacsípés és a hangyacsípés mikor múlik el? Hogyan történik a hangyacsípés kezelése és mit tegyünk, ha hangyacsípés allergia üti fel a fejét?

Cikkünkben a hangyacsípés kezelése kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: milyen hangyák okozhatnak kellemetlenséget az otthonainkban, mit tehetünk a hangyák ellen, hogyan zajlik a hangyacsípés kezelése házilag, egyszerű hangyacsípés elleni szerekkel? Amellett, hogy eláruljuk, a hangyacsípés hogy néz ki, azt is megtudhatod, a hangyacsípés mikor múlik el és mi a teendő hangyacsípés allergia esetén. Mikor forduljunk orvoshoz, mik számítanak a hangyacsípés tünetei közül normálisnak, melyek a súlyos hangyacsípés esetek?

Miért fáj a hangyacsípés?

Szinte mindannyiunk számára ismerős jelenség – legalábbis gyermekkori játszadozásaink során biztos, hogy találkoztunk velük – a hangyacsípés, ami a rovarok aprócska termete ellenére meglehetősen fájdalmas tud lenni, főleg, ha több helyen is szúrást érzékelünk (például, ha hangyabolyba ültünk, vagy ha a gyermekek homokozás közben véletlenül megbolygatnak egy hangyabolyt). Ugyanúgy, ahogy a pókok, a hangyák is bárhol, bármilyen egyedszámban megjelenhetnek, nem számít, hogy a földszinten vagy a negyedik emeleten lakunk, hiszen az aprócska élőlények az épület repedéseiben és a csövek mentén utat találnak akár egyetlen elejtett kekszhez is.

A hangyák biológiailag alkalmasak a csípésre (a hivatalos megnevezés egyébként a „szúrás” lenne, hiszen a hangya a fullánkjával ejti a fájdalmas sebeket), ami a rovarok világában annyit tesz, hogy ha érintkezünk vele, használni is fogja rajtunk a fegyvereit. A hangyák óriási családja a hártyásszárnyúak rendjébe, ezen belül a fullánkosdarázs-alkatúak (avagy szúródarazsak) alrendjébe tartozik, ami már önmagában is árulkodik a hangyák természetéről. A hangyák közeli rokonaikhoz, a méhekhez, darazsakhoz hasonlóan társas élőlények, így ahol egyet találunk, ott bizonyosan több is lesz belőlük. A hangya fegyvere a potrohán található fullánk, amellyel hangyasavat fecskendez – maga a hangyasav okozza a hangyacsípés kellemetlen tüneteit.

Milyen hangyákkal találkozhatunk a lakásban?

A hangyacsípés felelősei közé tartozik többek között a „sima” fekete hangya (3-5 mm nagyságú, fekete színű), az aprócska fáraóhangya (2 mm, borostyán színű), vagy a szintén gyakori lóhangya, amit a többi hangyához képest nagy méretéről (6-10 mm, barnás fekete) ismerhetünk fül, ezen kívül sokszor találkozhatunk még gyepi hangyával, argentin hangyával vagy tolvajhangyával és erdei vöröshangyával is (a hangyacsípés okozója bármelyik lehet). A hangyák ellen védekezhetünk gyakori takarítással és az élelmiszereink gondos elzárásával, de bizonyos esetekben ez sem elegendő: ilyenkor szükség lehet hangyacsapdák kihelyezésére vagy szakszerű hangyairtásra.

Hangyacsípés allergia: valós a félelmünk?

A természetben számtalan csípésre, szúrásra képes rovarral találkozhatunk, melyek egy része teljesen ártalmatlan, míg mások igen erős mérget fecskendeznek egy csípés alkalmával a bőrünkbe. A hangyacsípés is az utóbbi kategóriába tartozik, ugyanis a hártyásszárnyúak rendjébe tartozó rovarok (rokon rovarfajai a méhek, darazsak) csípése képes allergiás reakciót kiváltani az érintett szervezetében. Jellemzően egy darab hangyacsípés még nem ad okot az aggodalomra, viszont, ha a hangyacsípés tucatjával borítja a bőrünket és erőteljesen jelentkező, allergiaszerű tüneteket produkálunk, célszerű orvoshoz fordulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Hogy néz ki a hangyacsípés?
Hogy néz ki a hangyacsípés?

Hogy néz ki a hangyacsípés?

A hangya a hangyacsípés során fullánkjával hangyasavat fecskendez a bőrünkbe – a hangyasav egy természetes anyag, azonban mondanunk sem kell, cseppet sem kellemes érzés, ha a bőrünk alá kerül. A hangyacsípés az aránylag könnyen felismerhető rovarcsípések közé tartozik: rendszerint több darabot találunk belőle ugyanazon a bőrfelületen, vörös, csalánkiütésszerű tüneteket tapasztalunk, illetve a hangyacsípés közepén, ahol a hangya fullánkja is behatolt, egy-egy aprócska gennyhólyaggal is találkozhatunk.

A hangyacsípés kezelése: a hangyacsípés mikor múlik el?

A hangyacsípés pár nap alatt magától elmúlik, azonban bizonyos esetekben, főleg, ha sok, akár több tucat hangyacsípés borítja a bőrünket, nem árt a hangyacsípést kezelni. A hangyacsípést okozó hangyasav ellen védekezhetünk gyenge lúgos készítményekkel, például szódabikarbónával vagy híg ammóniával. A csípés okozta bőrpírt, égető érzést csillapíthatjuk hideg borogatással is, illetve ajánlott a gyógyszertári, vény nélkül kapható rovarcsípés elleni krémek egyikét is beszereznünk. Jót tehet még a hangyacsípés kezelése során a hangyacsípés ellen egy kis kamilla, körömvirág vagy pásztortáska (külsőleges kezelés), de az aloe vera is kellemesebbé teheti a hangyacsípés tüneteit.

Hangyacsípés allergia: mikor forduljunk orvoshoz?

A hangyacsípés kellemetlen, azonban alapvetően nem veszélyes jelenség, nagyon ritkán fordul elő, hogy valakinek a szervezete nem veszi zökkenőmentesen az akadályt. Ha mégis azon ritka esetek közé tartoznánk, amikor a hangyacsípés egy kis kellemetlen, fájó, égő, viszkető érzésen (egyszerű bőrirritáción) túl a megcsípett felület bedagadásával, izzadással, gyengeségérzéssel, jelentős helyi reakciókkal jár, célszerű bemenni vele az ügyeletre vagy kikérni a hangyacsípés kapcsán háziorvosunk véleményét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm