7 °C Budapest
Close up of a mother and daughter looking at products in the pharmacy

Komoly hiány van ezekből a tömeggyógyszerekből: nehéz helyzetben a magyar patikák, betegek

G7
2023. április 11. 09:13

Nemcsak Magyarország, hanem egész Európa rég nem látott gyógyszerhiánnyal néz szembe. A tavalyi év végén kifogyóban voltak az amoxicillin tartalmú antibiotikumok és a paracetamol tartalmú készítmények is, mely még idén is éreztette hatását. A hiány csökkent, viszont a hiányt okozó problémák nem szűntek meg - írja a G7. A gyógyszeripar még nem lélegzhet fel.

Egy nemrég megjelent európai körkép szerint 2021-hez képest 2022-ben nem javult, sok tagállamban romlott a gyógyszerhiány az EU-ban. Főként a szív-és érrendszeri megbetegedések kezelésére készült gyógyszereket érintette a hiányt, melyeket az antibiotikumok és az idegrendszerre ható készítmények követtek. A gyógyszerhiány a betegeket nem csak fizikailag és lelkileg, hanem anyagilag is megviselheti. Probléma az is, ha a helyettesítő termék nem válik be teljes mértékben. A tanulmány szerint a legtöbb gyógyszer a gyártói kapacitással kapcsolatos okok miatt hiányzik - írja a lap. 

"Az utolsó békeévekhez képest megkétszereződött a gyógyszerhiány mértéke" – mondta Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke a lapnak. A gyógyszerszektor arra számított, hogy a Covid-járvány levonulásával visszaáll az egyensúly a piacon, de ezt a háború és a gazdasági válság teljesen felülírta. A gyógyszergyártáshoz használt hatóanyagok mintegy 70-75 százaléka a Távol-Keleten, Kínában és Indiában készül, sőt, van nagyjából 100 olyan hatóanyag, amit kizárólag ezen a területen gyártanak. Minden, ezt a területet érintő probléma kihat így az egész világra.

A forróitalpor-hiány a szakember szerint a pandémia utóhatása. Feller Antal szerint a piacon korábban sokkal kiegyensúlyozottabb volt az ellátottság – ezt az átmeneti hiányok és a hozzájuk kapcsolódó pánikvásárlások szokták leginkább felborítani. A gyógyszer-nagykereskedőknek, gyógyszerészeknek, gyógyszertáraknak is nagy kihívás a gyógyszerhiány, és annak állandó kezelése.

Az EU-s országok önállóan dönthetnek arról, hogyan kezelik a gyógyszerhiányt, viszotn sokat segíthet egy közös keretrendszer kidolgozása, amely csökkentheti az időszakos hiányokat. Törekedniük kell a gyógyszerbiztonság érdekében a beszállítói láncok lerövidítésére, a kelettől való függőség csökkentésére. Az uniós szintű szabályozás azonban még várat magára: a reformjavaslat egy új keretrendszert bevezetésére 2022 decemberében került volna az Európai Bizottság elé, melyet 2023 márciusára halasztottak. Végül idén márciusban ismét halasztásra került.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm