19 °C Budapest
Woman suffering from vertigo or dizziness or other health problem of brain or inner ear.

Gyilkos népbetegség szedi áldozatait Magyarországon: nagy baj lehet, ha félvállról veszed

2023. február 11. 16:03

Magyarországon évente 45-50 ezer ember kap strokeot és rendről tízezer felett van a betegségbe belehalók száma is. Az ezzel a leggyakoribb hazai halálokok közé tartozó szélütés megelőzéséért pedig sokat tehetnénk a korai felismeréssel, de a többség még a kialakulást gyakran megelőző mini strokeok észlelése után sem fordul orvoshoz.  Ezen a hibán pedig akár az életük is múlhat.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hosszú évek óta az öt leggyakoribb halálok közé tartoznak az "agyér-betegségek" Ez a betegségcsoport, melybe többségében a stroke különböző típusai tartoznak 2021-ben 10 734 ember életét követelte hazánkban.

A stroke hazánkban összességében 40-50 ezer beteget érint évente. A betegséghátterében az esetek több mint 85%-ában az agyat vérrel ellátó ér elzáródása áll, 15% pedig agyvérzés következtében alakul ki. A stroke kockázatát különböző egészségügyi faktorok nagyban növelik  Kutatások szerint a magas vérnyomás 56%-ban, a helytelen táplálkozás 31%-ban, a túlsúly 24%-ban, a dohányzás pedig 18%-ban járul hozzá a stroke kialakulásához.

A betegségről ismert számadatok pedig ijesztően magasak, különösen annak fényében, hogy mint közismert, a genetikai faktor is fontos kockázatot jelent, ezen felül pedig a magas vérnyomás és bizonyos szívbetegségek is hozzájárulhatnak a stroke kialakulásához.És fontos tisztában lenni vele, hogy a betegség igen alattomos, valamint nem is csak a már felsorolt veszélyeztetett csoportokat érinti.

Van azonban mód rá, hogy felkészüljünk a korai tünetek felismerésére és hogy tisztázzuk magunkban milyen rizikó faktorok által lehetünk érintettek. Ezek ismeretében pedig jó eséllyel elkerülhetjük, de legalábbis könnyebben átvészelhetjük, ha minket is utolér a ma már kvázi népbetegségnek számító stroke betegség. Az egyik legfontosabb dolog, amivel mindenképp érdemes tisztában lenni, hogy az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint az Észak-Amerikai  évi közel 800,000 strokeos eset 85 százalékának esetében a betegséget megelőzi egy úgynevezett "mini stroke" napokkal, vagy akár hónapokkal a komolyabb egészségügyi veszélyt jelentő állapot beállta előtt.

A Strokeot sok esetben Tranziens Ischaemiás Attak előzi meg

A legtöbb laikus nem tudja, de a stroke esetek jelentős  részét az úgynevezett “mini stroke", azaz átmeneti agyi vérellátási zavar előzi meg. Ez a Tranziens Ischaemiás Attak nevű jelenség jellemzően pár perces, vagy néhány órás lefolyású. Rövid időtartama miatt pedig a legtöbbször figyelmen kívül hagyják, pedig gyakori, hogy egy komolyabb stroke előjele.

A Huffpostnak nemrégiben nyilatkozó Dr. Ahmed Itrat, a Cleveland-i Akron General kórház stroke osztályának főorvosa szerint minden ötödik ilyen "figyelmeztető", vagy "mini" strokeot elszenvedő beteget 90 napon belül egy komolyabb stroke is sújt.

Viszont attól, hogy ezek esetében nem fenyeget agykárosodás veszélye, még nem szabadna félvállról venni a TIA tüneteit sem. Nagyon is komolyan kell venni, már csak azért is, mert mint említettük, akár a következő 1-2 napon belül, vagy mikor már nem is emlékszünk rá, néhány hónap múlva is követheti egy veszélyesebb, ischaemiás, vagy vérzéses stroke.

Az amerikai lapnak nyilatkozó ischaemiás stroke szakértő, neurológus szerint a Tranziens Ischaemiás Attak köznyelvben (angol nyelvterületen és a hazánkban is) elterjedt megnevezése, a mini stroke is bagatellizálja az állapotot, ezért is tartja szerencsésebbnek a "figyelmeztető stroke" (warning stroke) megnevezést, ami magában hordozza azt, hogy a "normál" strokehoz hasonlóan ez is egy sürgős egészségügyi beavatkozást igénylő állapot lehet, amit minél gyorsabban "meg kell valahogy oldani".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tünetek egybevágnak

Az agyi infarktus, a vérzéses stroke és a TIA tünetei alapvetően igen hasonlóak. A következő intő jelekre érdemes mindenképp odafigyelni:

  • egyensúlyérzet megváltozása, vagy elvesztése
  • homályos látás, látásvesztés, vagy kettős látás
  • arc gyengesége, bénulása, lógó ajkak, egyenetlen mosoly, szemhéjcsüngés
  • végtagok féloldali gyengesége
  • test féloldali zsibbadása, érzéketlensége
  • beszédzavar, értelmetlenné váltó szavak és mondatok

A Huffpostnak nyilatkozó  Dr. Brandon Giglio neurológus szerint előfordulhat, hogy egyszerre az összes felsorolt tünet jelentkezik, ahogyan az is, hogy ezek közül csak egyel találkozunk, vagy tünetegyüttesként akármilyen párosításban tűnnek fel. Bárhogy is jelentkezzenek azonban a tünetek, érdemes velük azonnal orvoshoz fordulni. A Tranziens Ischaemiás Attak esetében viszont a tünetek gyors enyhülése miatt a többség ezeket a szakértők szerint nem igazán veszi komolyan.

Bár definíció szerint ugye a Tranziens Ischaemiás Attak lényege az, hogy tranziens (átmeneti) sosem lehet tudni, hogy hosszú távon magától megoldódik a probléma, vagy a tünetek fennmaradnak, esetleg fogyatékossághoz is vezetnek-e

- hívta fel a figyelmet Dr. Ahmed Itrat.

Épp ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ahogy észleljük a strokera jellemző tüneteket, hívjunk mentőt, ne kezdjünk el várni rá, hogy a magától jobban legyünk - sosem lehet tudni ugyanis, hogy mennyire nagy a baj. Miután eljutunk a kórházig pedig fontos, hogy a stroke gyanúja esetén jelezzük ezt az ügyeletes orvosnak is, felsorolva az összes észlelt tünetet. Az idő ugyanis a strokenál nagyon fontos faktor és ahhoz hogy állapotunk pontosan felmérjék fontos az orvosokkal és nővérekkel való kommunikáció. A TIA-n átesők egy jelentős része pedig a szakértők szerint 48 órán belül strokeot kap, ezért minden elvesztegetett perccel, vagy órával veszélybe sodorhatjuk egészségünket.

Az első a megelőzés

A legfontosabb persze, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsük a stroke előfordulásának kockázatát. A magas vérnyomás a szélütés legnagyobb kockázati tényezője, de az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, szívelégtelenség, pitvarfibrilláció, vagy magas koleszterin- és vérzsírszint szintén hajlamosítanak a strokera. Fontos tehát, hogy ha ezen betegségek valamelyikében szenvedünk, tartsuk azt is orvosi kontroll alatt, próbáljuk amennyire lehet megőrizni egészségünket.

A megelőzésben fontos szerepe lehet még a normális étkezésnek és a rendszeres testmozgásnak is, de az első számú megelőzhető kockázati tényező a dohányzás, emellett pedig más káros szenvedélyek, mint az alkohol és a drogfogyasztás is növelhetik a stroke kockázatát. Ezeket a szokásokat elhagyni, illetve életmódunkon változtatni pedig sosem késő és akár az életünk is múlhat a strokehoz hasonló betegségek megelőzésén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem